Pereiti į pagrindinį turinį

Šalčiai – gaisrų šaukliai

2009-01-07 09:00
Šalčiai – gaisrų šaukliai
Šalčiai – gaisrų šaukliai / Tomo Raginos nuotr. Padariniai: sudegusio medinio namo gyventojams teks ieškotis laikino prieglobsčio.

Per vieną naktį Kaune kilo du dideli gaisrai: suniokotas gyvenamasis namas ir prekybos centro patalpos.

Beveik trys dešimtys ugniagesių gelbėtojų naktį iš pirmadienio į antradienį, apie 3 val., skubėjo į Veiverių gatvę. Čia užsiliepsnojo penktuoju numeriu pažymėtas senas septynių butų medinis gyvenamasis namas.

Baimindamiesi tragiškų nelaimės pasekmių, ugniagesiai gelbėtojai paskelbė vieną aukščiausių pavojaus signalų. Atvykę į gaisravietę, pareigūnai pamatė pro stogą besiveržiančius dūmus, o kai kurios patalpos liepsnojo atvira ugnimi.

Po 10 min. ugniagesiai iš degančio būsto išvedė dūmais apsinuodijusį 46 metų vyrą. Po akimirkos buvo rastas sąmonę praradęs jo dviem metais jaunesnis brolis. Gelbėtojai išnešė apdegusį vyrą laukan ir perdavė greitosios pagalbos medikams. Abu nukentėjusieji pristatyti į Kauno medicinos universiteto klinikas.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Prevencinės veiklos poskyrio viršininkė Jovita Lapėnaitė pastebėjo, kad operatyviai veikusioms didžiulėms ugniagesių pajėgoms pavyko nuo ugnies apsaugoti netoliese esantį gyvenamąjį namą.

Per gaisrą visiškai supleškėjo vieno aukšto namo stogas, smarkiai apdegė mansarda ir vienas iš septynių butų, aprūko gretimos patalpos. Su ugnimi kovoję pareigūnai vandeniu suliejo ir kitus butus. Gaisras numalšintas per valandą. Sudegusio namo gyventojams teks ieškotis laikino prieglobsčio kitur.

"Šeimos, kurios kreipsis, kad joms būtų suteiktas laikinasis būstas, bus apgyvendintos būstuose iš manevrinio rezervo", – pažadėjo Kauno miesto savivaldybės Civilinės saugos tarnybos vedėjas Jonas Griškevičius.

Nelaimės priežastys ir ugnies padaryti nuostoliai tikslinami. Tik per laimingą atsitiktinumą ir dėl pareigūnų operatyvumo ugnis nepasiglemžė žmonių gyvybių. Iki šiol per pirmąsias šių metų dienas Kaune kilusiuose gaisruose žuvusiųjų neužfiksuota.

Dar vienas gaisras vakar anksti ryte kilo Žaliakalnyje, Tvirtovės alėjoje. Čia užsiliepsnojo prekybos centras "Rimi". Pirminiais duomenimis, liepsnos išplito nuo užsidegusio buitinių atliekų konteinerio. Aiškinamasi, nuo ko užsidegė šiukšlės.

Pirmiausiai ugnis apėmė rampą, o nuo šios persimetė į parduotuvės sandėlio duris. Per gaisrą aprūko prekių sandėliavimo ir paties prekybos centro patalpos. Tiksli gaisro padaryta žala kol kas skaičiuojama.


Ugniagesių patarimai

Pagal bendrąsias priešgaisrinės saugos taisykles privalu valyti suodžius iš dūmtakių ir krosnių prieš šildymo sezoną, o jo metu – ne rečiau kaip kartą per ketvirtį. Nepamirškite krosnis ir dūmtraukius pataisyti, iš išorės išbaltinti, kad matytųsi aprūkę įskilimai.

Pasirūpinkite, kad prie pakuros būtų nedegios 50x70 cm medžiagos plotas, kuris neleis užsidegti grindims iššokus žiežirbai.

Per vasarą jūsų dūmtraukius gali užkimšti varniniai paukščiai, bandydami įrengti lizdus. To nesunku išvengti įtaisant retą tinklą, groteles ar stogelį.

Neperkaitinkite krosnių, nedžiovinkite arti jų skalbinių, malkų bei kitų degių medžiagų. Bet kokie namų apyvokos reikmenys, baldai turi būti nuo krosnies ne arčiau kaip per metrą. Nedirbkite su degiais skysčiais arba dažais kambaryje, kur kūrenasi krosnis.

Nenaudokite krosniai pakurti lengvai užsidegančių skysčių (benzino, žibalo, acetono) – tai labai pavojinga.

Neišeikite iš namų, kai kūrenasi krosnis, nepalikite jos prižiūrėti mažamečiams vaikams, nelaikykite atvirų durelių. Baikite krosnį kūrenti ne vėliau kaip prieš dvi valandas iki išvykstant iš namų arba einant miegoti.

Baigę kūrenti krosnį, jos kaištį uždarykite tik gerai įsitikinę, kad kuras visiškai sudegęs. Per anksti jį uždarę, galite apsinuodyti smalkėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų