Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybės įmonėje keroja KGB metodai

2013-03-08 18:00
Savivaldybės įmonėje keroja KGB  metodai
Savivaldybės įmonėje keroja KGB metodai / Vytautas Bakša. Tomo Raginos nuotr.

Kalbama, kad dėl „Automobilių stovėjimo aikšteles“ gaubiančios represinės įstaigos įvaizdžio ir joje tvyrančios įtampos kaltas vienas žmogus – buvęs KGB karininkas Vytautas Bakša. Jis atšauna, kad jei ne jis, įstaigoje karaliautų savivalė.

Skundų – daugybė

„Lydėjau vos paeinančią mamą iki Klinikų, todėl kelias minutes pavėlavau grįžti prie automobilio pratęsti stovėjimo laiko. To užteko, kad mane nubaustų. Nuvažiavau į “Automobilių stovėjimo aikšteles„ paaiškinti situacijos ir paprašyti neskirti baudos, bet vos pradėjęs kalbėti buvau apšauktas kaip didžiausias nusikaltėlis, su manimi kalbėjo labai atšiauriai ir nepagarbiai. Jokiame kitame mieste nesu patyręs, kad būtų taip elgiantis“, – po pokalbio su „Automobilių stovėjimo aikštelių“ Kontrolės ir informacijos analizės skyriaus vadovu V.Bakša „Kauno dienai“ skundėsi iš Šiaulių į Kauną atvykęs Juozapas Šaikauskas.

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktoriaus Algimanto Puidoko pasakojimas apie V.Bakšos ir šiauliečio konfliktą nenustebino.

Savivaldybės įmonės vadovas patvirtino, kad žmonės dažnai skundžiasi V.Bakšos tonu ir požiūriu į juos. Vairuotojų surašyti skundai dėl V.Bakšos elgesio plūsta ne tik į „Automobilių stovėjimo aikšteles“, bet ir į Kauno savivaldybės administraciją.

Kenkia bendrovės įvaizdžiui

Į ne vieną konfliktinę situaciją su V.Bakša buvo patekęs ir A.Puidoko pavaduotojas Gediminas Budnikas.

Politikas pasakojo ne kartą bandęs užstoti V.Bakšos apšaukiamus žmones, tačiau visi bandymai nuėjo perniek – V.Bakša ne tik nepaisydavo G.Budniko pastabų, bet ir apšaukdavo jį patį.

„Jis negali dirbti su žmonėmis. Juk taip nebūna, kad būtų absoliučiai kalta tik viena konfliktuojanti pusė, o jam nesvarbu, ant ko šaukti. Nuo jo elgesio kenčia ir tikrai kalti pažeidėjai, ir pensininkai, ir nėščios moterys. Mes juk ne represinė struktūra. Galų gale nuo V.Bakšos veiksmų kenčia visos bendrovės įvaizdis“, – kalbėjo G.Budnikas.

Vertina saugumiečio įgūdžius

Ne tik iki, bet ir po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo kurį laiką KGB tarnavęs V.Bakša „Automobilių stovėjimo aikštelėse“ buvo įdarbintas prieš aštuonerius metus tam, kad kontroliuotų nesąžiningus darbuotojus, užkirstų kelią sukčiavimui. Suklastotų ir pigiau parduodamų už automobilių stovėjimą skirtų mokėjimo kortelių išėmimas iš rinkos – jo nuopelnas.

Įmonės vadovai V.Bakšą vertina kaip labai gerą savo srities specialistą, tačiau pats pavaldinys įsivaizdavo galintis prisiimti kur kas daigiau funkcijų ir galių, todėl ne kartą sulaukė pastabų dėl įgaliojimų viršijimo.

Labiausiai V.Bakšos savivalė iškerojo nuo pareigų laikinai nušalinus A.Puidoką. V.Bakša ėmė vadovauti ir rinkliavos rinkimui, pasirašyti dokumentus, kurių jis negali pasirašyti.

„Jis sakydavo, kad nesikiščiau į jo skyriaus darbą. Kai kuriuos klausimus pavykdavo suderinti, tačiau dažniausiai su jo nuomone nesutinkančiuosius jis laiko kvailiais arba priešais“, – pasakojo pirmąjį praėjusių metų pusmetį „Automobilių stovėjimo aikštelėms“ vadovavęs Saulius Staškūnas.

Gąsdino streiku

V.Bakša „Kauno dienai“ teigė, kad tikroji įmonėje tvyrančios įtampos priežastis yra ne jis, o A.Puidokas. Neva direktorius niekada negerbė įmonės darbuotojų, juos atleisdavo be pagrindo, nesugebėjo organizuoti darbo.

„Žmonėms daug prisikentėjo dėl jo, patyrė didelę psichologinę įtampą, todėl labai sunerimo, kai sužinojo, kad A.Puidokas grįžta į darbą“, – sakė V.Bakša.

Jis teigia, kad A.Puidokas jį juodina, nes mano, kad tai jis kolektyvo gretose kelia nepasitikėjimo direktoriumi bangas.

Grįžus į darbą A.Puidokui, savivaldybės tarybos narius ir administracijos vadovus pasiekė laiškas, kuriame įmonės darbuotojų vardu teigiama, kad direktorius yra nekompetentingas, netgi diktatoriškas, ir grasinama streiku, jei A.Puidokas nebus atleistas iš pareigų. Po laišku pasirašė devyni darbuotojai. A.Puidokas teigė, kad du iš jų net nebedirba įmonėje.

Savo pozicijas įmonėje pasitikrinti nusprendęs direktorius surengė slaptą visų įmonės darbuotojų balsavimą, per kurį tik penktadalis darbuotojų pareiškė nepasitikintys A.Puidoku.

„Tas balsavimas buvo farsas“, – pareiškė V.Bakša.

Gali tapti įtariamuoju

V.Bakša teigė galvojantis kreiptis į darbo inspekciją, nes grįžus A.Puidokui esą yra priverstas rašyti pasiaiškinimą po pasiaiškinimo.

A.Puidokas aiškino, kad V.Bakšai teko aiškintis ne vieną kartą, nes jo darbe aptikta daugybė pažeidimų.

Maža to, „Kauno diena“ sužinojo, kad V.Bakša kol kas yra vienintelis galimas įtariamasis slapto dokumento paviešinimo įstoriją nagrinėjančiame Kauno apygardos prokuratūros ikiteisminiame tyrime.

Tyrimas pradėtas po to, kai iš „Automobilių stovėjimo aikštelių“ į viešumą pateko konfidenciali sutartis. Neteisėtai dokumentus platinusį darbuotoją susekti nusprendusi įmonės administracija patikrino įstaigos kompiuterius. Dokumento kopijos nerasta nė viename iš jų, tačiau V.Bakšos kompiuteryje aptikti neteisėtai rinkti ir kaupti konfidencialūs žmonių duomenys: jų vardai, pavardės, asmens kodai, darboviečių pavadinimai, vairuojamų automobilių valstybiniai numeriai. Taip pat aptikta dokumentų, nesusijusių su jo tiesioginiu darbu.

„Prie to kompiuterio gali prieiti bet kas“, – teigė V.Bakša.

Darbuotojai – paklusnūs

V.Bakša neneigia, kad kartais gali griežtai kalbėti su pažeidėjais, tačiau tikina, kad ribos neperžengia.

„Jeigu chirurgas verktų su savo pacientais, jis neatliktų savo darbo. Panašus ir mūsų darbas. Turime elgtis žmogiškai, bet laikytis įstatymų, viską išaiškinti“, – kalbėjo V.Bakša.

Jis tikino, kad visi jam mesti kaltinimai yra išgalvoti, o jis visą laiką stengęsis dėl įstaigos gerovės ir niekada nė nepagalvojo kenkti jos interesams.

Įdomi detalė: įmonės Kontrolės darbuotojų profesinės sąjunga buvo įkurta kitą dieną po to, kai V.Bakšai buvo skirta drausminė nuobauda.

Taip pat įdomus faktas tai, kad V.Bakša tapo nariu profesinės sąjungos, kuri vienija darbuotojus, kuriuos pats V.Bakša turi kontroliuoti.

Įmonės vadovai teigia, kad jų nestebina kai kurių kontrolierių ir juos kontroliuoti turinčio V.Bakšos draugystė. Jau senokai pastebėta, kad kontrolieriai nebegauna drausminių nuobaudų.

„Dėl kelių darbuotojų veiksmų reikėjo atlikti tyrimus, bet Vytautas Bakša jų nepradėjo. Sakė, kad neturi laiko, o vėliau tie darbuotojai tapo tos pačios profsąjungos nariais. Jis moka įvairiausių poveikio žmonėms metodų. Jis juos nuperka duodamas laisvę, o jie tampa paklusnūs“, – kalbėjo S.Staškūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų