Pereiti į pagrindinį turinį

Senamiestis: ramybės oazė ar pramogų zona?

2010-04-25 13:00
Senamiestis: ramybės oazė ar pramogų zona?
Senamiestis: ramybės oazė ar pramogų zona? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Senamiesčio gyventojai piktinasi, kad savaitgaliais namuose jaučiasi lyg pragare. Gyvenimą kartina kaimynystėje veikiančios triukšmingos kavinės. Miesto valdžia sprendžia, kieno interesai svarbesni – verslininkų ar žmonių.

"Banzai" – naujas priešas

Bemiegės naktys – tokia gyvenimo senamiestyje kaina. Pirmomis savaitės dienomis galima bent šiek tiek atsikvėpti nuo triukšmo, tačiau nuo ketvirtadienio vakaro tenka kęsti trankią muziką, praeivių šūkavimus ir apgirtusių senamiesčio kavinių lankytojų kleketavimą.

Neapsikentę senamiesčio gyventojai kyla į kovą su kavinių savininkais. Dominikonų gatvėje įsikūrusią vyninę "Prie universiteto", kurioje alkoholiniai gėrimai išsinešti buvo pardavinėjami kiaurą parą, gyventojai jau pažabojo. Atsižvelgusi į gyventojų skundus miesto taryba vyninei apribojo prekybos alkoholiu laiką.

Dominikonų gatvės gyventojai džiaugiasi pergale. Tačiau Šv. Ignoto ir Totorių gatvėse įsikūrę vilniečiai sako, kad uždarius vyninę jų gyvenimo kokybė nepagerėjo. Jiems ir toliau kasdienybę nuodija buvusio baro "Briusly" vietoje veikianti kavinė "Banzai".

"Kavinės lankytojų skaičius dažnai viršija galimybes, todėl dalis jų būriuojasi siauroje gatvėje ar kieme ir taip natūraliai kelia nuolatinį šurmulį, trukdo eismui gatvėje. Keliamas triukšmas ir garsi muzika nenutyla iki 3–4 val. nakties",– skunde savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui rašo gyventojų kolektyvas.

Pažeidimų neišvengė

Kavinės "Banzai" kaimynė Salomėja Jankauskienė pasakojo, kad dėl žemų dažnių muzikos nuo palangių jos bute virsta gėlių vazonai. "Apie prišlapintą "bromą" ir nuvemtas namo sienas net nekalbu. Yra buvę ir muštynių, važiavo ir greitoji pagalba. Gėrimai kavinėje pigūs, todėl tai yra jaunų žmonių girdykla", – kalbėjo S.Jankauskienė.

Moteris prisipažino pavargusi dėl triukšmo skambinti policijos pareigūnams ar savivaldybės viešosios tvarkos sergėtojams. "Skambučio juk neužtenka. Pareigūnai atvažiuoja, turiu juos pasitikti, atsivesti į namus, kur surašoma pretenzija. Juk negaliu kiekvieną naktį skirti darbui su policija", – sakė S.Jankauskienė. Pirmą skundą miesto savivaldybei ji parašė dar praėjusių metų spalį.

Lapkritį kavinės vadovui Kęstučiui Almonaičiui Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai surašė tris administracinių teisės pažeidimų protokolus – du dėl triukšmo prevencijos viešose vietose taisyklių pažeidimo ir vieną dėl švaros ir tvarkos taisyklių nesilaikymo.

Kavinės direktoriui dėl viešosios rimties trikdymo pretenzijų turėjo ir policijos pareigūnai – du kartus pernai ir porą – šiemet.

Verslas ar gyventojų gerovė?

"Mes nesame išprotėję gyventojai, neturintys ką veikti. Nenorime žlugdyti verslo ir visai uždaryti kavinės ar senamiesčio paversti sanatorija. Tiesiog siekiame, jog būtų ribojamas alkoholio pardavimo laikas, kad galėtume bent kiek nors pailsėti. Manau, tarp mūsų ir kavinės savininkų turi būti dialogas ir verslininkai privalo atsižvelgti ne tik į savo interesus, bet ir į gyventojų gerovę. Suprantame, kad senamiestis yra traukos objektas ir pavienių šūkavimų išvengti neįmanoma, tačiau nuolatinį marmalyną juk galima suvaldyti", – kalbėjo S.Jankauskienė.

Bendrovės "Gajara", valdančios kavinę "Banzai", bendraturtė Rita Misevičienė įsitikinusi, kad kaimynai užsispyrė piktybiškai sunaikinti jos verslą. "Kaimynus gina įstatymas, o verslo – niekas. Juk mes neturime nei didelės apyvartos, nei uždarbio – vos laikomės. Tačiau mokame mokesčius, kuriame darbo vietas. Juk virš baro yra viešbutis, kurio svečių ramybę saugome. Kavinės langų rankenos išimtos, kad koks nors lankytojas nesumanytų atidaryti lango. Langai – su dvigubais stiklo paketais. Be to, kavinę nuo kaimynų skiria didelis namas, todėl muzikos tikrai negirdėti", – aiškino R.Misevičienė ir užtikrino, jog kavinės savininkai daro viską, kad kaimynams trukdytų kuo mažiau.

Triukšmadariai – praeiviai

R.Misevičienė "Banzai" vadina ne triukšmingu, bet kamerinio pobūdžio baru. "Viso labo 50 kv. m – kokios čia gali būti diskotekos?" – svarstė kavinės bendraturtė.

Vis dėlto policijos ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnų surašyti protokolai dėl triukšmo liudija, kad ramybės išlaikyti nepavyksta.

"Aš pati esu ne vieną naktį filmavusi kavinės prieigas. Medžiaga rodo, kad tomis senamiesčio gatvėmis vyksta didelis judėjimas, žmonės migruoja iš įvairių vietų: Vilniaus, Vokiečių, Trakų, Totorių gatvių. Visi kviečiasi taksi, susidaro spūstys, vairuotojai ima signalizuoti. Taigi triukšmo šaltinis tikrai ne baro muzika – tik žmonės ima kaltinti arčiausiai esantį objektą. Manau, jog gyventojai sukūrė strategiją, kad sunaikintų visas aplinkines kavines po vieną. Juk su kaimynas labai daug bėdų turėjo ir "Cozy", – kaimynų patirtį priminė R.Misevičienė.

Be to, ji suabejojo Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnų darbu. "Norėčiau, kad triukšmas būtų išmatuotas ir faktiškai įrodytas. Dabar susidaro įspūdis, kad jis nustatomas savo nuožiūra", – svarstė R.Misevičienė.

Išgelbėjo geranoriškumas?

Dominikonų ir Šv. Ignoto gatvių sankirtoje įsikūrusi kavinė "Cozy" šeštadienį švęs šešerių metų gimtadienį. Galima sakyti, kad visus tuos metus "Cozy" kovojo dėl savo išlikimo senamiestyje.

"Visą laiką jautėme, kad mus nori išguiti, kaimynai nuolat skundėsi, teko uždaryti rūsyje veikiantį klubą. Tapome tik baru – finansiškai mums tai buvo labai skausminga", – prisipažino "Cozy" direktorė Milda Marčiukaitytė.

Kad išsaugotų bent kavinę, "Cozy" savininkai iš paskutiniųjų stengėsi atrasti bendrą kalba su kaimynais. Įrengė garso matuoklius, keitė ne tik kavinės, bet ir viso namo ventiliaciją.

"Esame geranoriški, turime įdirbį, todėl reagavome į pastabas, investavome. Tačiau tuo pačiu labai norėtųsi senamiesčio gyventojams priminti, kad jie negali čia jaustis kaip Valakampių miške, nes senamiestis – tai naktinio gyvenimo traukos objektas", – atkreipė dėmesį M.Marčiukaitytė.

Buriasi į asociaciją

Savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas pabrėžė, kad gyventojams ir verslininkams būtina ieškoti kompromisų.

"Sprendimas uždaryti kavinę – kraštutinė priemonė. Jei dėl kiekvieno gyventojo skundo imtumės tokių veiksmų, senamiestyje jau seniai nebūtų jokių pasilinksminimo vietų. Blogiausia, kad abiem pusėms būti teisingam neįmanoma, nes kažkuri vis tiek liks nepatenkinta", – kalbėjo G.Tamošiūnas.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas užtikrino, kad skyriaus pareigūnai reaguoja į kiekvieną skundą.

G.Tamošiūnas išreiškė viltį, kad situacija pagrindinėse senamiesčio gatvėse artimiausiu metu turėtų pagerėti. Šv. Ignoto ir Totorių gatvių kavinių savininkai buriasi į asociaciją ir ketina bendromis jėgomis samdyti policijos pareigūnus, kad šie užtikrintų kavinių teritorijoje viešąją tvarką.

"Tai – beprecedentis atvejis ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje", – kavinių savininkų sąmoningumu džiaugėsi G.Tamošiūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų