Pereiti į pagrindinį turinį

Senosios mero regalijos atiduotos muziejui

2012-12-26 20:54
Senosios mero regalijos atiduotos muziejui
Senosios mero regalijos atiduotos muziejui / Tomo Raginos nuotr.

Kauno politikai nusprendė, kad senosios mero regalijos, kuriomis puošėsi aštuoni miesto vadovai, peduodamos Kauno miesto muziejui.

„Mero regalijų vertė, kai jas įsigijome, siekė per 2 tūkst. litų, dabar likutinė jų vertė lygi nuliui. Istorinė šios grandinės vertė – neįkainojama. Tai unikalus meno kūrinys“, – į viršų iškėlęs senąsias mero regalijas tarybos salėje sakė savivaldybės Civilinės metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius.

Tradiciškai regalijas sudaro grandinė ir miesto herbas.

1996 m. skulptoriaus Danieliaus Sodeikos sukurta grandinė su herbu buvo naudojama iki 2006 m. Mero regalijas prireikė keisti, nes jose pavaizduotas Kauno herbas neatitiko Lietuvos Respublikos savivaldybių atributikos įstatymo reikalavimų.

Pirmasis senosiomis regalijomis pasipuošė meras Vladas Katkevičius. Vėliau jas nešiojo Alfonsas Andriuškevičius, Henrikas Tamulis, Vytautas Šustauskas, Gediminas Budnikas, Erikas Tamašauskas ir Giedrius Donatas Ašmys. Paskutinį kartą šis Kauno mero simbolis buvo atitekęs Arvydui Garbaravičiui.

Iki šiol iš vario ir aukso padaryta grandinė buvo saugoma rotušėje, tačiau dabar užims vietą Kauno miesto muziejuje, kur ją galės apžiūrėti kauniečiai ir miesto svečiai.

2006 m. miesto vadovui buvo nukalta nauja grandinė, kuri ir dabar naudojama oficialiuose renginiuose. Dabartinės regalijos išlietos iš sidabro, vietomis paauksuotos. Ant grandinės kabantis herbas dengtas stiklu ir krištolu. Regalijos sveria daugiau kaip pusę kilogramo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų