Pereiti į pagrindinį turinį

Septyniose Vilniaus mokyklose - elektroninė moksleivių kontrolė

2012-05-02 09:20
Septyniose Vilniaus mokyklose - elektroninė moksleivių kontrolė
Septyniose Vilniaus mokyklose - elektroninė moksleivių kontrolė / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kada atėjai į mokyklą? Kuriose pamokose buvai, kurias praleidai, ką valgei? Kiek pinigų ir kam išleidai? Visi atsakymai tėvams – SMS žinute arba e. paštu. Tokios naujovės septyniose sostinės mokyklose – jau rudeniop.

Viskas integruota

Nauji moksleivio pažymėjimai su integruotu elektroniniu bilietu, įėjimo į mokyklą terminalai, galimybė į kortelę perversti pinigų ir atsiskaityti mokyklos valgykloje. Su tokiomis ir panašiomis naujovėmis rudenį susidurs septynių sostinės mokyklų moksleiviai, tad pamokų praleidinėjimą, regis, jiems teks pamiršti.

Tarp laimingųjų mokyklų – Senvagės, Vasilijaus Kačialovo, Jono Pauliaus II gimnazijos, Fabijoniškių, Šeškinės vidurinės ir Balsių pagrindinė mokykla. Savivaldybė ir minėtos mokyklos taip įgyvendina bandomąjį e. mokyklos projektą – savivaldybė artimiausiu metu skelbs konkursą ir minėtą įrangą nupirks.

„Projekte dalyvaujančios mokyklos susijungs į bendrą žinių mainų platformą, projekte dalyvaujantys mokytojai savanoriai savo dėstomo dalyko turinį skaitmenizuos ir pateiks į e. pamokų archyvą tam, kad vaikas, praleidęs pamoką ar norėdamas ją geriau suprasti, bet kada galėtų prisijungti ir peržiūrėti ją dar kartą“, – šviesią ateitį nupasakojo projektą kuruojanti Vilniaus miesto tarybos narė Indrė Jakaitytė.

Projekto išlaidas perpus dalysis minėtos mokyklos ir savivaldybė. Kiek naujoji įranga galėtų atsieiti, galima tik spėlioti – pirkimo konkursas dar nėra paskelbtas.

Įdiegė, bet neveikia

Tačiau gražios vizijos, ypač jei jų imasi Vilniaus savivaldybė, su realybe dažnai prasilenkia. Tokia moderni įranga dar pernai rudenį buvo pradėta diegti Šeškinės vidurinėje, tačiau paaiškėjo, kad sistema lig šiol neveikia.

Mokykloje įrengta įėjimo kontrolė, moksleiviams išdalytos e. kortelės. Šiuolaikiška įranga turėjo fiksuoti, kada moksleiviai atėjo į pamokas, kada išėjo, tačiau visa tai neveikia. Į mokyklos pastatą galima patekti tik su specialia kortele, tačiau kada ir kas įėjo, nėra fiksuojama, jokių žadėtų SMS ar e. laiškų moksleivių tėvai taip pat negauna.

„Kol kas dar nėra tos apskaitos sistemos, ji dar neįvesta ir nepajungta. Nesklandumų kaip ir nėra. Rudenį žada dar daugiau funkcijų įdiegti – pažymėjimą susieti su valgykla ir biblioteka, tai dabar toks štilis yra“, – kalbėjo Šeškinės vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Audronė Janickienė.

Pedagogė aiškino, kad naujoji sistema mokykloje tikrai pasiteisino, nelankančių pamokų sumažėjo.

„Ateityje tokia sistema tikriausiai bus įprasta, mes greitai įprantame prie naujovių. Tokios sistemos mūsų mokykla labai norėjo, direktorius dėjo pastangas ir mes ją turime“, – džiūgavo A.Janickienė.

Iš tiesų, kai kuriose Vilniaus mokyklose veikia ir moderni e. dienynų sistema, yra automatizuotos bibliotekos, tačiau įranga tarpusavyje nesuderinta, taigi paprasčiausiai neveikia arba yra neefektyvi.

Pažymėjimai – nemokamai

5 tūkst. e. kortelių ruošiasi nusipirkti savivaldybė. Ant jų ir bus spausdinami naujieji pažymėjimai. Kaip jie atrodys, kol kas neaišku, nes Švietimo ir mokslo ministerija naujojo pavyzdžio dar nepatvirtino.

Už naujus moksleivio pažymėjimus esą mokėti nereikės. Tik jį pametus teks pakloti 15 litų. Į naująsias korteles bus integruotas Vilniaus miesto viešojo transporto e. bilietas.

Be to, į kortelę tėvai esą galės pervesti pinigų – ja bus galima atsiskaityti mokyklos valgykloje. Perbraukę per čia įrengtus monitorius, darbuotojai matys, ar mokinys turi teisę į nemokamą maitinimą, netgi tai, ar yra kam alergiškas. Šią informaciją į kompiuterinę sistemą galės įvesti patys mokinių tėvai.

Sistema turės galimybę siųsti pranešimus į mobiliuosius telefonus arba e. paštą apie neatvykimą į pamokas, vėlavimą, išėjimą iš pamokų pirma laiko. Projekto ėmęsis tiekėjas turės susitarti su mobiliųjų tinklų operatoriais, kad siųsti SMS nekainuotų daugiau nei 10 centų, taip nurodoma išankstiniuose konkurso reikalavimuose.

Mokyklose bus įrengti ir automatiniai sukamieji varteliai su „Antipanic“ sistema – jų ruošiamasi nupirkti aštuoniolika. Kad mokiniai jų neperšoktų, jų aukštis turėtų būti ne mažiau nei metras. Perkami ir programavimo darbai svetainėje vilnius.lt, specialūs monitoriai, rankiniai brūkšninių kodų skaitytuvai, specialios tvorelės, serveriai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų