Pereiti į pagrindinį turinį

Šešėlinį verslą Gariūnuose kursto baltarusiai

2012-10-22 05:00
Šešėlinį verslą Gariūnuose kursto baltarusiai
Šešėlinį verslą Gariūnuose kursto baltarusiai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Artėjant lapkričio 1-ajai Gariūnų turgavietėje prakuto padangų pardavėjai. Jie nesivargina dalyti pirkinių čekių, o pelną gausiai kraunantys baltarusiai jų ir neprašo.

Kraunasi tūkstančius litų

Šiomis dienomis Gariūnų turgavietės prekiautojas, sėkmingai parduodantis padangas, per pusdienį savo kišenę papildo ne vienu tūkstančiu litų. Norinčių pirkti, keisti, montuoti naujas žiemines ir išmontuoti vasarines padangas prie kiekvieno prekiautojo nutįsta nemaža eilė.

Jeigu pasiseks, laukti gali tekti „vos“ valandą, jei nepasiseks, pardavėjas pasiūlys atvykti kitą dieną.

Dažniausiai perkant iš to paties pardavėjo padangas galima permontuoti. Šiomis dienomis taip pat kone beprasmiška prašyti nuolaidos. Tarkime, padaręs 10 litų nuolaidą vienai padangai pardavėjas būtinai pasistengs „paimti“ šiek tiek daugiau už padangų montavimą ar balansavimą.

„Dar praėjusią savaitę eilės nebuvo didelės. Žmonės keistis padangas suskuba artėjant lapkričio 1-ajai, tuomet vasarinės padangos turi būti keičiamos žieminėmis pagal įstatymą. Dažniausiai taip atsitinka ne tik todėl, kad žmonės viską tempia į pabaigą, bet ir todėl, kad mažai kas turi ratlankių pamainą. T. y. žmogus ant tų pačių ratlankių būna užvilkęs vasarines padangas, o sezonui baigiantis atvažiuoja, nusimontuoja ir užsideda žiemines“, – dėstė padangomis turgavietėje prekiaujantis Vladimiras.

Čekių išrašyti neskuba

Padangų kainos turgavietėje šiek tiek mažesnės nei parduotuvėje, tačiau čia laukia kiti pavojai – pardavėjai net ir primygtinai prašomi neduoda čekio, nors vidutinė pirkinio kaina svyruoja nuo 400 iki 1000 litų ir daugiau. Natūralu, kad ir garantijos, išskyrus žodinę, pirkėjui niekas nesuteikia.

Užsiminus apie garantiją dažniausiai nuskamba atsakymas: „O kas jai, naujai, atsitiks?“ Jei ir toliau atkakliai prašote čekio, kai kurie prekybininkai maloniai pasiūlo paieškoti jo kitur, nes čia „baltarusiai ir taip nupirks“. Jei perkate padėvėtą ar padėvėtą restauruotą padangą, atsikertama, kad senoms prekėms garantijos būti negali.

Parduoda ir broką

Tačiau net jei jums nerūpi mokesčių rinkimas ir sutinkate tapti šešėlinės ekonomikos bendrininku, pasidomėti garantija arba bent jau gauti čekį reikėtų. Pirmiausia todėl, kad dalis padangų būna iš Vakarų Europos sąvartynų. Tai dienraščiui patvirtino vienas Gariūnų pardavėjų.

„Ne paslaptis, kad dalis žinomų firmų padangų pas mus atkeliauja iš brokuotų partijų. Tai nereiškia, kad ši padanga jums sprogs ar jūs su ja negalėsite važinėti 5–6 metus. Tiesiog Vakaruose jos neatitinka saugumo reikalavimų, bet pas mus viskas gerai. Beje, jeigu manote, kad taip būna tik turguje, klystate – kai kurie oficialūs padangų pardavėjai ir net labai gerbiamos firmos daro taip pat. Pigiai perka brokuotas padangas ir čia su didžiuliu antkainiu parduoda kaip geras“, – dėstė prekiautojas.

Kad nekiltų abejonių, pardavėjas pasiūlė bent keliskart sezono metu, pavasarį arba rudenį, apsilankyti turgavietėje ir pasižiūrėti, kokiomis padangomis prekiaujama. „Užsuksite vieną kartą ir pilnas turgus bus vienos firmos padangų, po savaitės gali būti visai kitos. Pasitaiko ir labai žinomų gamintojų, ir ne tokių“, – pasakojo vyras.

Baltarusiai neišrankūs

Ypač daug šiomis dienomis turgavietėje pirkėjų iš Baltarusijos. Tačiau atvyksta jie į turgų labiau iš įpročio ir tikėdamiesi rasti vienoje vietoje daug ir įvairių padangų.

„Bet kuriuo atveju čia pigiau nei pas mus ir yra pasirinkimas. O jei lyginčiau su kitomis Vilniaus prekybos vietomis – na, taip, parduotuvėje geriau, gauni čekį, pasienyje susigrąžini muitus, bet vis vien čia yra žinoma vieta“, – dėstė Andrejumi prisistatęs baltarusis.

Be to, pasak pašnekovo, turguje jiems teikiama pirmenybė. Todėl kartais verta sumokėti šiek tiek daugiau, bet nelaukti kelių dienų.

„Firmoje gali būti taip, kad sakys “atvažiuokit kitą dieną„ arba “tokių padangų neturime„. Čia vienas neturi, tai kitas turės. Be to, jeigu ir reikia laukti, tai tik kol permontuos padangas kitam baltarusiui. O ir mokėti patogu. Turguje priima bet kurią valiutą – ir dolerius, ir eurus, jeigu labai reikia“, – tikino pirkėjas iš valstybės kaimynės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų