Pereiti į pagrindinį turinį

Siūlo nenukelti S. Nėries paminklo: pakaktų įrengti lentelę su papildoma informacija

2024-08-14 10:21

Vilniaus miesto tarybos Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Gogelienė žada siūlyti persvarstyti desovietizacijos komisijos sprendimą dėl sostinėje esančio nevienareikšmiškai vertinamos poetės Salomėjos Nėries paminklo nukėlimo. Pasak politikės, prie paminklo įrengus lentelę su papildoma informacija, jo pašalinti nereikėtų.

„Sprendimas pašalinti paminklą yra netikėtas. Manyčiau, kad vertėtų siūlyti komisijai persvarstyti šį klausimą, siūlant prie paminklo įrengti lentelę su papildoma informacija tiek apie Salomėjos Nėries biografiją, tiek apie patį paminklą. Visgi kalbame apie vieno ryškiausių mūsų skulptorių – Vlado Vildžiūno kūrinį“, – Eltai teigė sostinės tarybos narė K. Gogelienė.

„Tokį sprendimą siūlysiu Vilniaus Istorinės atminties komisijai. Jei komisija pritars – kreipsimės dar kartą į taip vadinamą desovietizacijos komisiją“, – pridūrė ji.

Sprendimas pašalinti paminklą yra netikėtas.

Anot K. Gogelienės, su šiuo S. Nėries paminklu susiję sprendimai bus įvykdyti per tris mėnesius.

„Šiuo metu laukiame oficialaus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro rašto apie priimtus sprendimus. Po tokio rašto gavimo sprendimų įvykdymui turėsime tris mėnesius“, – aiškino ji.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę posėdžiavusi desovietizacijos komisija priėmė išvadą sostinėje esantį S. Nėries paminklą perkelti į muziejų.

Pasak komisijos pirmininko Vito Karčiausko, šis paminklas priskirtas ideologiniams tikslams.

„Man S. Nėries poezija labai patinka. Visgi, nežiūrint į literatūros mokslininkų nuomones, kad Vilnius jai buvo labai svarbus, nusprendėme, kad poetė sąsajų su Vilniumi visai neturėjo ir šis paminklas yra ideologinis. Įvertinus jo meninę vertę jis turėtų būti perkeltas į muziejų“, – akcentavo V. Karčiauskas.

Tokią išvadą sukritikavo visuomenininkai ir literatūrologai. Pasak jų, komisijos teiginiai, jog paminklas yra ideologinis, o pati poetė neturėjo sąsajų su Vilniumi, yra per menki.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų