Pereiti į pagrindinį turinį

Skurdas kauniečius verčia ieškoti paramos (papildyta)

2010-02-18 09:01
Sunkmetis: didėjančios sąskaitos už šildymą verčia ieškoti kompensacijų.
Sunkmetis: didėjančios sąskaitos už šildymą verčia ieškoti kompensacijų. / Antano Slavinsko nuotr.

Kylant šilumos kainai ir mažėjant pajamoms, vis daugiau kauniečių kreipiasi dėl kompensacijų už šildymą. Be to, besikreipiančiųjų dėl kompensacijos už šildymą, karštą ir šaltą vandenį sparčiai daugėja.

Kreipkitės į seniūniją

"Namo administratorius aiškina vienaip, Socialinės paramos skyrius kitaip, o "Kauno energija" – dar kitaip. Siuntinėja vieni pas kitus, ir vis tiek lieka neaišku, ko reikia, norint gauti kompensaciją", – piktinosi į redakciją paskambinęs kaunietis Antanas.

Jis teigė negalėjęs išsiaiškinti, kokių dokumentų reikia ir kur jis juos turėtų pateikti norėdamas gauti kompensaciją už išlaidas šildymui, šaltam ir karštam vandeniui.

"Joks administratorius ar paslaugos tiekėjas nepaaiškins šitų dalykų. Pirmiausia reikia kreiptis į savo seniūniją", – aiškino Kauno miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Ana Sudžiuvienė. Pasak jos, socialiniai darbuotojai seniūnijose priima dokumentus iš gyventojų ir sprendžia, ar tokia lengvata bus suteikta, ar ne.

Kompensacijų prašo dažniau

Besikreipiančiųjų dėl kompensacijos už šildymą, karštą ir šaltą vandenį sparčiai daugėja. "Negaliu pasakyti tikslių skaičių, bet per metus besikreipiančiųjų padaugėjo iki 45 proc.", – teigė A.Sudžiuvienė.

Šiemet kauniečiams, gyvenantiems centralizuotai šildomuose butuose, kaina už šią paslaugą didėjo du kartus. Nuo sausio 1-osios gyventojai turėjo mokėti 1,3 proc. brangiau nei gruodį, o nuo vasario 1 d. šilumos kaina pakilo dar 9–9,6 proc.

Kaip skelbia "Kauno energija", kainos kilimą lėmė brangstančios dujos ir tai, kad Kauno termofikacijos elektrinė padidino parduodamos šilumos kainą. Sąskaitas už šildymą šiemet gerokai padidino ir šalta žiema.

Ne visiems pasiseka

A.Sudžiuvienė pastebi, kad ne visų prašymai dėl kompensacijų sulaukia pritarimo, nes reikia pateikti nemažai dokumentų. "Prašymas susideda iš maždaug trylikos pozicijų", – informavo A.Sudžiuvienė.

Viena būtinų sąlygų – informacija apie pajamas. Dirbantieji turi pristatyti pažymas apie darbo užmokestį, studentai – apie stipendiją. Pažymų apie darbo biržos ar "Sodros" mokamas išmokas pateikti nereikia, nes šie duomenys prieinami seniūnijų specialistams per bendrą informacinę sistemą.

Socialinių išmokų specialistai nustato teisę į kompensacijas ir apskaičiuoja šeimos bendrąsias vidutines pajamas kompensacijoms gauti bei jas pateikia "Kauno energijai". Kokio dydžio kompensacija bus suteikta, pagal tam tikrą formulę skaičiuoja ir sprendžia šilumos tikėjas – "Kauno energija".


Kompensacijos skaičiavimo formulė

[P - (n × 350,0)] × 0,20 = M (patalpų šildymui)

K = [38 +k + k...] × m - M

M - minimali suma, kurią gyventojas gali mokėti pagal savo pajamas

P - šeimos vidutinės pajamos per mėnesį

n - registruotų (deklaravusių gyvenamąją vietą bute)gyventojų skaičius

350,0 - tai, valstybės remiamų, pajamų vienam asmeniui dydis

0,20 % ) - tai procentinė išraiška pinigų sumos, kurią šeima gali mokėti pagal savo pajamas, atėmus minimumus.

K - kompensacija

38 - normatyvinis kompensuojamas plotas 1-am bute gyvenančiam asmeniui.

m - skaičiuotina vieno kv. metro kaina (skaičiuotinas dydis).

k =12 kv. m pridedama kiekvienam sekančiam, bute gyvenančiam gyventojui, skaičiuojant kompensuojamą normatyvinį plotą. 

Kaip gauti kompensaciją?

Asmenų prašymai kompensuoti būsto šildymo išlaidas, išlaidas karštam vandeniui priimami seniūnijoje.

Kompensacija skiriama mažas pajamas turintiems, įregistruotiems (deklaravusiems gyvenamąją vietą) bute: šeimai ir jos nariams arba įregistruotiems (deklaravusiems gyvenamąją vietą) asmenims (ne šeimos nariams).

Pažyma kompensacijai gauti, išrašoma 3 mėnesiams arba ilgesniam negu 3 mėnesių laikotarpiui, jeigu nesikeičia šeimos sudėtis ir šeimos (asmens) pajamos, tačiau ne daugiau kaip už du praėjusius mėnesius iki kreipimosi mėnesio. Nedirbančių pensininkų ir nedirbančių invalidų šeimoms, kuriose nėra darbingų narių ir neturi privačios nuosavybės (žemės, miško,...), kompensacijos apskaičiuojamos visam šildymo sezonui.

Šeima, kuri yra skolinga už buto šildymą ir vandens pašildymą daugiau kaip už 3 mėn., ir nori gauti kompensaciją, privalo raštu įsipareigoti „Kauno energijai“ padengti dalimis skolą, delspinigius ir mokėti einamuosius mokesčius.

Besikreipiantieji privalo pateikti:

prašymą;

suaugusių šeimos narių asmens dokumentus (pasus, asmens tapatybės korteles, leidimus nuolat gyventi Lietuvoje, laikinus piliečio pažymėjimus ir jų kopijas, socialinio draudimo pažymėjimus ir jų kopijas, vaikų gimimo liudijimus ir jų kopijas);

atsiskaitymo už paslaugas knygelę arba sąskaitą;

pažymas apie pajamas (visų, gaunančių pajamas, šeimos narių už 3 paskutinius mėnesius iki kreipimosi mėnesio pirmos dienos);

duomenis apie būstą, turimą kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą;

policijos komisariato migracijos skyriaus, tarnybos ar pasų poskyrio (deklaravimo įstaigos) pažymą apie asmenis, deklaravusius būstą kaip gyvenamąją vietą;

kitus dokumentus, reikalingus kompensacijoms skirti ir apskaičiuoti.

Netekus darbo arba pradėjus dirbti, išėjus į pensiją, pasikeitus pajamų dydžiui - pažymos apie pajamas kompensacijai gauti pristatomos iš naujo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų