Pereiti į pagrindinį turinį

Sniegas kėsinasi įkalinti Kauno rajono kaimus

2012-12-18 10:08
Sniegas kėsinasi įkalinti Kauno rajono kaimus
Sniegas kėsinasi įkalinti Kauno rajono kaimus / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno rajono seniūnijose nuo savaitgalio ir vakar netilo telefono skambučiai iš atokesnių sodybų, keliuose nuolat darbavosi pusšimtis sniego valymo mašinų.

Moksleiviai liko namuose

Per savaitgalį ir pirmadienį siautėjanti pūga atnešė daug rūpesčių Kauno rajono gyventojams. Visos seniūnijose sekmadienį nuo paryčių važinėjo traktoriai ir stumdė sniegą kaimo keliuose. „Laimei, bendradarbiaujame su ūkininkais, įmonėmis, savo technikos turi ir kai kurios seniūnijos. Todėl beviltiškai užpustytų ir užmirštų kaimo sodybų nėra“, – teigė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Jis sakė, jei oro sąlygos artimiausiomis dienomis nesikeis, bus svarstoma, ar neverta paankstinti kalėdines atostogas mokyklose. Vakar daug kur negalėjo išvažiuoti geltonieji autobusiukai, todėl į pamokas dėl pūgos visame rajone neatvyko apie 20 proc. moksleivių. Nemažai vaikų iš atokesnių kaimų neatvažiavo į Babtų, Domeikavos, Vilkijos, Alšėnų mokyklas.

Neišvažiavo autobusai

Kai kur strigo ir viešasis transportas. Galinių stotelių nepasiekė autobusai, vykstantys į Jonavos rajone esantį Salupių kaimą, Aronijų sodų bendriją Prienų rajone, Boniškių kaimą Vandžiogalos seniūnijoje.

Vakar ryte buvo įstrigęs autobusas prie Lapių miestelio, važiuojantis Šančių kaimo link. Ten esančiuose kolektyviniuose soduose yra daug nuolatinių gyventojų. Autobusą ištraukė vikšrinis ūkininko traktorius, kuris po to pravalė užpustytą kelią.

Gelbsti ūkininkai

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Kęstučio Povilaičio, daugelyje seniūnijų rajoninius kelius valo ūkininkai, kuriems atlyginama iš savivaldybės biudžeto. „Nemažai jų dar ir neatlygintinai nuvalo kelius kaimynų sodybose“, – sakė K.Povilaitis.

Babtų seniūnas Jonas Praškevičius patvirtino, kad ir jo seniūnijoje labai aktyvūs žemdirbiai. „Tačiau ir jiems užtenka bėdų, nes daugeliui ūkininkų atėjo eilė gabenti į Kėdainių cukraus fabriką cukrinius runkelius. Prikrauti derliaus sunkvežimiai sunkiai įveikia slidžius ir apsnigtus kelius“, – pasakojo seniūnas.

Kaimus gelbsti ir žemės ūkio bendrovės. Pavyzdžiui, Pagynės kaimo įkalinti pusnynuose neleido vietinės bendrovės technika.

Pasak J.Praškevičiaus, sudėtingiausios eismo sąlygos vakar buvo kelyje Babtai–Labūnava. Ten kelias buvo nuvalytas ne vieną kartą, bet vis iš naujo užpustomas.

Netilo telefonai

K.Povilaičio teigimu, pirmadienį savivaldybėje buvo atšaukti visi pasitarimai, kuriuose turėjo dalyvauti seniūnai. Jiems įsakyta atidėti kitus reikalus ir stebėti situaciją savo seniūnijose, koordinuoti kelių valymą.

Pasak kalbintų seniūnų, jie jau nuo sekmadienio sulaukė daugybę skambučių į mobiliojo ryšio telefonus. Netilo telefonai ir seniūnijų kontorose pirmadienį. Savivaldybės duomenimis, ekstremalių situacijų, kai reikėjo skubiai atkasti kelius greitosios pagalbos mašinoms, nebuvo.

Lapių seniūnas Rimantas Stankus pasakojo sulaukęs vieno gyventojo prašymo nepamiršti atkasti atokesnės sodybos keliuko. „Vyras sakė, kad namuose yra nėščia žmona, kuriai bet kada gali prasidėti gimdymas. Suprantama, kad nusiuntėme traktorių. Reaguojame į visus prašymus“, – tikino seniūnas.

Taurakiemio seniūnė Danutė Glinskienė sakė, kad jų kraštas išsiskiria vienkiemių gausa – jų ten apie 30. „Todėl tenka sugaišti daug brangaus laiko, kol juos visus apvažiuojame, o kur dar 13 kaimų, esančių mūsų seniūnijoje. Į kai kurias vienišas sodybas veda iki 2 km ilgio keliai. Sudarome grafikus ir dirbame“, – pasakojo seniūnė.

Pagalbos prireikė ir šioje seniūnijoje esančiai Kauno klinikų Viršužiglio reabilitacijos ligoninei. Ji dėl sniego negalėjo į miesto ligoninę pervežti vieno ligonio. Atvykus technikai, pacientas buvo laimingai išgabentas.

„Iš viso turime 100 km kelių ir vieną traktorių. Labai gerai sutariame su įmone „Kauno regiono keliai", kuri pagelbsti su savo technika“, – džiaugėsi D.Glinskienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų