Pereiti į pagrindinį turinį

"Šnipiškių ūkyje" nugriaudėjo atleidimai

2009-01-07 09:00

Savivaldybės bendrovės "Šnipiškių ūkio" laikinasis vadovas Vidmantas Tamulionis iš darbo už abejotinas pravaikštas atleido jį skundusius darbuotojus. Jam lojalūs asmenys iš darbo išlydėti gavę įspūdingas kompensacijas.

Nusižengimų nė nepamena

Prieš Naujuosius metus atleidimo lapeliai įteikti buvusiai pavaduotojai Kalvarijų turgaus klausimais Genovaitei Meilūnienei, jos vyrui Vytautui Meilūnui ir darbo saugos inspektoriui Rimui Kančiui. V.Tamulionis "Vilniaus dienai" pabrėžė, kad šie asmenys iš darbo atleisti už du ir daugiau drausminių nusižengimų.

Pavyzdžiui, G.Meilūnienė esą atleista už dvi pravaikštas. Apie pirmą jis moterį informavęs tik žodžiu, o po antros įteikęs atleidimo lapelį. R.Kančio sąskaitoje – du drausminiai nusižengimai, o V.Meilūnas esą darbe nepasirodė visą savaitę. Įdomu tai, kad V.Tamulionis nepamena, kada šie trys darbuotojai nusižengė.

"G.Meilūnienės tikslių pravaikštos datų nepamenu. Man atrodo, kad abu kartai buvo gruodžio mėnesį... Ar vienas lapkritį? Negaliu tiksliai pasakyti. O kas? Čia toks svarbus įvykis? Kuo jis įdomus? Čia elementarūs darbo santykiai. Jeigu sprendimu kas nors nepatenkintas, tegul kreipiasi į teismą, o ne aiškinasi viešoje erdvėje", – nepasitenkinimą žiniasklaidos dėmesiu rodė V.Tamulionis.

Kalta, kad nedirbo laisvadieniais

Atleistieji tikina, kad su jais politiškai susidorota. Mat visi trys darbuotojai aktyviai dalyvavo viešinant informaciją apie galimą V.Tamulionio lėšų grobstymą Kalvarijų turgavietėje.

G.Meilūnienė tikina, jog laikinajam vadovui užkliuvo tai, kad ji neatėjo į darbą lapkričio 24-ąją, pirmadienį, kai turgus nedirba.

"Tą dieną turgus net nedirbo, tai kur aš turėjau eiti, gatvės šluoti? Be to, su V.Tamulioniu žodžiu buvome susitarę, kad aš pirmadieniais nedirbu, bet už tai į darbą ateinu šeštadienį arba sekmadienį. Todėl žodžiu susitarėme, kad už lapkričio 24 d. atidirbsiu lapkričio 30 d. Žiniaraštyje jie patys pažymėjo, kad lapkričio 30 d. darbe buvau. Tai už ką mane atleido?" – piktinosi G.Meilūnienė.

Gavusi atleidimo raštą moteris iškart kreipėsi į advokatą ir ketina V.Tamulionio sprendimą skųsti teismui. Tačiau labiausiai G.Meilūnienę baugina teismo išlaidos, kurių, preliminariai skaičiuojant, mažiausiai bus apie 10 tūkst. litų.

Išmetė sergantį vėžiu

Už panašius abejotinos svarbos nusižengimus atleisti ir kiti du darbuotojai. Gavęs atleidimo raštą vėžiu sergantis R.Kančys suglumo: du mėnesius nedarbingumo pažymą turintis vyras atleidžiamas už du drausminius nusižengimus. Atleidimas esą įsigalios tą pačią dieną, kai tik jis baigęs intensyvų gydymą grįš į darbą.

Tokį užmojį R.Kančys pavadino susidorojimu. Esą jis turįs tik vieną drausminę nuobaudą, ir tos atsiradimo aplinkybės abejotinos. "Rudenį buvau įspėtas už tai, kad išvykdamas į darbo objektą to nepažymėjau darbo žurnale. Į darbą išvykau, jį atlikau, visada darbdaviui buvau pasiekiamas telefonu, bet gavau drausminę nuobaudą", – laikinojo vadovo akiplėšiškumu stebėjosi R.Kančys.

Atleistasis grūmoja teismu

Atleistas vyras paaiškino, kad tą kartą žurnale jis rašytis ir neprivalėjo. Mat nors yra ankstesnio vadovo įsakymas registruotis visiems darbuotojams, šio įsakymo nevykdęs nei dabartinis vadovas V.Tamulionis, nei jo pavaduotojai.

R.Kančys įsitikinęs, kad įsakymas pirmiausia turi galioti vadovybei. Jeigu jis taikomas tik vienam darbuotojui, tai esą jau to darbuotojo diskriminacija. Todėl vadovybei ėmus pažeidinėti įsakymą dėl registracijos, R.Kančys taip pat nustojo registruotis darbo žurnale.

Daugiau drausminių nuobaudų vyras tikina neturįs ir mano esąs atleistas neteisėtai. Todėl vyras žada V.Tamulionio sprendimą artimiausiu metu skųsti teismui ir reikalauti iš bendrovės moralinės kompensacijos.

"Dar kreipsiuosi į miesto vadovus. Va, einu į ligoninę, pasišvitinu, ir eisiu pas merą Juozą Imbrasą, paklausiu, kaip ten tvarka ir teisingumas. Per rugsėjį jiems tris raštus nusiunčiau dėl V.Tamulionio padarytų pažeidimų, bet jie nė į vieną nesureagavo. O kai dėl ligos sumaniau išeiti mokamų atostogų, kurios išdirbus pusantrų metų man teisėtai priklauso, gaunu atleidimo raštą", – graudžią dabartį ironizavo R.Kančys.

Bėga V.Tamulionio parankiniai

Minėti trys darbuotojai iš darbo išmesti be jokių išeitinių kompensacijų. Visi jie tegali prašyti sumokėti ne daugiau kaip po pora tūkstančių litų už nepanaudotas atostogas. Tačiau taip skriaudžiami ne visi. Pasirodo, būta ir tokių, kurie iš Kalvarijų turgaus pasitraukė su dešimtimis tūkstančių litų kišenėse.

Pavyzdžiui, savo noru iš darbo išėjusiai turgaus kontrolierei Miroslavai Jarkovai sumokėta 23 tūkst. litų kompensacija. Turgaus Prekybos skyriaus vedėja Nijolė Vilkienė gavo 43 tūkst. litų išeitinę kompensaciją.

Abiejų darbuotojų pasitraukimo motyvai nekomentuojami. Spėjama, kad šios dvi darbuotojos traukiasi vengdamos atsakomybės už galbūt neteisėtą turgaus lėšų grobstymą. Turgaus prekiautojai įtaria, kad M.Jarkova ir N.Vilkienė padėjo V.Tamulioniui iš turgaus rinkliavos neteisėtai pasisavinti šimtus tūkstančių litų.

Paprašytas paaiškinti, kodėl šioms moterims išmokėjo milžiniškas kompensacijas, V.Tamulionis ėmė aiškinti, kad tai – tik bendrovės vidaus reikalas ir jis neprivaląs šios informacijos skelbti.

"Jos neatleistos, jos išėjo savo noru, šalių susitarimu. Kompensaciją numato darbo santykius reglamentuojantys dokumentai. O kompensacijos dydis – šalių susitarimo reikalas", – gynėsi laikinasis vadovas.


Juozas Imbrasas, Vilniaus miesto meras

Mane informavo, kad "Šnipiškių ūkio" laikinasis direktorius V.Tamulionis galbūt neteisėtai atleido kelis darbuotojus. Sudaryta darbo grupė, kuri aiškinasi tų veiksmų teisėtumą. Kai tik bus pateiktos darbo grupės tyrimo išvados, Vilniaus miesto taryba turės priimti atitinkamą sprendimą.

Galimą korupciją "Šnipiškių ūkyje" bei jo valdomame Kalvarijų turguje tiria ir mūsų kontrolieriai. Viena darbo grupė aptiko, kad bendrovės valdymas chaotiškas, sudaro prielaidas korupcijai. Jeigu ir kontrolierių išvados bus tokios pat, privalėsime imtis veiksmų. Vilniaus miesto taryba gali atleisti laikinąjį savivaldybės bendrovės vadovą. Šiuo metu diskutuojame, ar verta V.Tamulionio atleidimo klausimą įtraukti į artimiausio tarybos posėdžio darbotvarkę.


Gintautas Paluckas, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius

Nenuostabu, kad V.Tamulionis nenori komentuoti savo sprendimų. Mano žiniomis, iš darbo atleisti nepalankiai apie jį atsiliepiantys žmonės. Iš tiesų yra abejonių.

Pavyzdžiui, G.Meilūnienė man buvo atnešusi V.Tamulionio pasirašytą įsakymą, kuriuo ji iš darbo atleidžiama už vienos dienos pravaikštą. Už tokį nusižengimą jai skirta per griežta bausmė. Tačiau savivaldybės Personalo departamentas išnagrinėjęs dokumentus suabejojo, ar iš tiesų ta pravaikšta buvo. Darbo žiniaraštyje pažymėta, kad ji už lapkričio 24-ąją dirbo kitą dieną.

Bet ši savivaldybės bendrovė turi savo direktorių, ten valdyba neformuojama, todėl pati bendrovė pavaldi tik Vilniaus miesto tarybai ir ji negali į darbą grąžinti galbūt neteisėtai atleistų žmonių. Tai paties direktoriaus arba teismo kompetencija, bet taryba gali atleisti galbūt neteisėtai besielgiantį laikinąjį vadovą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų