„Nusivylimas, kad neradome kiaušinio, bet labai šiaip skanūs, bulvytės tiesiog fantastiškos“, – kalbėjo pašnekovas.
„Yra kelių rūšių, pavyzdžiui, mano tėvai iš Aukštaitijos – ten skystesni, bet man labiau patinka žemaitiški. Jie tirštesni tokie, kuo mažiau vandens ir daugiau rūgpienio ir kefyro, tuo geriau“, – šnekėjo pašnekovas.
Šaltibarščių festivalyje daug svečių iš užsienio. Šaltibarščius skanavo atvykėlis iš Pietų Korėjos.
„Fantastika, įsimylėjau jūsų rausvą sriubą“, – teigė vyras.
Šaltibarščius ragavo ir svečiai iš Jungtinių Amerikos Valstijų.
„Neblogas skonis ir gaivu. Skaniau su bulve, įdomi sriuba“, – sakė pašnekovas.
„Manau, kad sriuba gera, bet būtinai turi būti bulvė“, – pabrėžė kitas pašnekovas.
Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:
O svečias iš Didžiosios Britanijos tikino, kad pernai laimėjo net šaltibarštiškiausio kostiumo konkursą.
„Gyvenau Lietuvoje metus, tad rausvą sriubą žinau. Pernai net dalyvavau šaltibarščių kostiumo konkurse ir jį laimėjau. Pamėgau šią sriubą, nors iš pradžių ji atrodė labai keista“, – pasakojo pašnekovas.
Šiemet taip pat vyko šaltibarštiškiausio kostiumo konkursas.
„Idėją sugalvojau prieš metus, bet pradėjau ruoštis prieš savaitę, tai labai skubėjau, naktis nemiegojau“, – teigė Anastasija.
Kas norėjo, galėjo išbandyti ir aštrius šaltibarščius.
„Prie tradicinių ingredientų šio patiekalo įdėjome šiek tiek kumino, kalendros, šiek tiek pipiriukų, aštrumo, stengiamės ir nuo Lietuvos nepabėgti“, – pabrėžė Justina.
Totoriški, baltos spalvos šaltibarščiai skiriasi ne tik tuo, kad čia nėra dedami burokėliai.
„Jūsų šaltibarščiai – ant kefyro, vandens, mūsų – ant mėsos sultinio, jautienos sultinio. Tas ir yra skirtumas“, – kalbėjo vyras.
„Manau, kad yra šaltibarščiai, kuriuos tu darai tą dieną, ir šaltibarščiai, kuriuos darė tavo mama. Visi kiti šaltibarščiai – nesvarbūs“, – tvirtino Mykolas.
Tradiciškai galima buvo išbandyti ir šaltibarščių čiuožyklą. Nučiuožę tikino, kad bandys dar ne kartą ir ne du.
„Labai gerai. Sunku kalbėti nuo to muilo, kartosiu ne vieną kartą, tikrai“, – džiaugėsi pašnekovas.
Na, o privalgę šaltibarščių nemokamai galėjo atsigaivinti Vilniaus vandeniu ir su juo daromais kokteiliais.
„Galbūt ne šaltibarščiams reikia kefyro ir vandens, bet žmogui kiekvieną dieną reikia vandens, todėl esame festivalio vanduo. Galima rasti kelias vandens stoteles ir siūlome 3 rūšių kokteilius, kad žmonės atsigaivintų“, – kalbėjo „Vilniaus vandenų“ atstovė Gabrielė Klusienė.
„Šaltibarščiai, žinokit, yra lietuvių virusas – iš tikrųjų virusas gerąja prasme. Šiais metais turime užsiregistravusių partnerių daugiau nei 200. Mieste, patys matote, tiltai apšviesti, gatvės papuoštos“, – nurodė „Go Vilnius“ vadovė Dovilė Aleksandravičienė.
Pirmą kartą festivalio istorijoje startavo ir šaltibarščių paradas, kuriam vadovavo festivaliui sukurtas milžiniškas Šaltibarštukas.
(be temos)
(be temos)