Iš drąsos gimęs receptas
A. Ivanauskas – žmogus, kuris žino, kaip iš naujo perrašyti lietuviškų patiekalų istoriją. Jo šaltibarščių receptas gimė eksperimentuojant. „Aš esu vienas iš pirmųjų Lietuvoje, kuris į šaltibarščius pradėjo dėti marinuotus agurkus. Dabar tai daro daugelis, bet tada buvo keistas sprendimas“, – šypsojosi Alfas.
Pasirodo, būtent šis drąsus žingsnis tapo kertiniu posūkiu: „Kai žmonės paragauja, jie sako – kas čia tokio skanaus? Būtent tie marinuoti agurkėliai, su savo subtiliu rūgštumu, suteikia šaltibarščiams naują charakterį. Jie tampa gilesni, ryškesni, labiau įsimintini“.
Alfas Ivanauskas. Organizatorių nuotr.
Staigmena festivaliui – šaltibarščiai su krienais
Vienas iš šių metų festivalio netikėtumų – šaltibarščiai su krienais, kurių bus galima paragauti Kėdainių konservų fabriko maisto furgonėlyje. Tai dar viena skonio interpretacija, gimusi iš noro sujungti neįprastus ingredientus. „Vieną kartą kilo mintis pagardinti šaltibarščius krienais, ir supratau, kad tai – genialu. Krienų aštrumas su burokėlių saldumu sukuria visai kitą patiekalo charakterį“, – sakė Alfas.
Kiekvienas receptas – tai pasakojimas, kelionė po skonių pasaulį, kuriame nėra griežtų taisyklių.
Organizatorių nuotr.
Šaltibarščiai – patiekalas be sezono
Alfas įsitikinęs – šaltibarščiai neturi priklausyti tik vasarai. „Šaltibarščius galima valgyti priešpiečiams, pietums ir vakarienei – visus metus. Jų deriniai su įvairiomis bulvėmis – nuo virtų su krapais iki fri ar košės – suteikia patiekalui vis naujų spalvų“, – dalinosi jis.
Jo bulvių prie šaltibarščių receptas – toks pat išmoningas, kaip ir patys šaltibarščiai: „Bulves verdu su svogūnų laiškais, krapų žiedynais, kmynais ir šiek tiek druskos. Pabaigoje įdedu tarkuotos citrinų žievelės, česnako ir dar šiek tiek šviežių krapų, papipirinu ir gerai pakratau – taip išgaunu aromatingą garnyrą, kuris tinka prie bet kurių šaltibarščių.“
Alfas Ivanauskas. Organizatorių nuotr.
Kūrybos laisvė stiklainyje: kvietimas į Kėdainių konservų fabriko erdvę
Kėdainių konservų fabrikas festivalio metu be šaltibarščių degustavimo siūlys ir unikalią patirtį – kiekvienas galės susikurti savo stiklainį su asmenine žinute. Specialiai tam sukurta etikečių kūrimo stotelė leis lankytojams paruošti stiklainį, kurį galima padovanoti draugui, šeimos nariui ar net sau pačiam.
„Perduok rožinę žinutę... burokėlių stiklainyje!“ – šypsojosi organizatoriai. Be to, šioje erdvėje veiks rožinis paštas – lankytojai galės parašyti atvirlaiškį ir išsiųsti jį nemokamai į bet kurią pasaulio šalį. Ši iniciatyva kartu su Lietuvos paštu leis šaltibarščių šypseną išsiųsti toli už Lietuvos ribų.
Organizatorių nuotr.
Rožinis bilietas – bilietas į skonių pasaulį
Dar viena netikėta detalė – rožinis bilietas, kurį kai kurie laimingieji rado savo siuntoje su LP EXPRESS. Atsinešę jį į festivalį, jie gaus dovanų – stiklainį su mėgstamiausiais Kėdainių konservų fabriko burokėliais.
Apibendrinant – šventė, kurioje svarbiausias ingredientas yra emocija
„Šaltibarščiai man – tai Lietuva. Nesvarbu, kur būčiau, jei tik galiu gauti kefyro ar rūgpienio – gaminu šaltibarščius. Bet geriausias skonis – tik Lietuvoje“, – sakė Alfas. Jo kuriami receptai – tai daugiau nei patiekalai. Tai – nuotaika, kūryba, drąsa būti savimi.
Alfas Ivanauskas. Organizatorių nuotr.
Šventės metu jis kviečia kiekvieną ragauti, atrasti ir kurti: „Noriu, kad kiekvienas pajustų, jog šaltibarščiai – ne tik rožinė sriuba, bet ir šypsena, draugystė, laisvė.“
Gegužės 31 d. kviečiame į Tymo turgų – į rožinę šventę, kurioje A. Ivanauskas, Kėdainių konservų fabrikas ir visi šaltibarščių gerbėjai susitiks vienoje vietoje. Nes skonis – tai tik pradžia.

Naujausi komentarai