Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinėje nuo kovo šiluma ir vėl brangs

2012-02-27 05:00
Sostinėje nuo kovo šiluma ir vėl brangs
Sostinėje nuo kovo šiluma ir vėl brangs / "Shutterstock" nuotr.

Sostinės gyventojams nervus šią žiemą gadinančios šildymo kainos nesiliauja augti. Nors sezonas artėja į pabaigą, o lauke šiek tiek šilčiau, kiekvieną mėnesį brangstanti šiluma sutaupyti neleidžia.

Kad ir kaip norėtųsi, kad šildymo sezonas kuo greičiau baigtųsi, kitą mėnesį pinigines dar teks patuštinti. Vilniaus šilumos vartotojams šiluma nuo kovo ir vėl šiek tiek pabrangs. Tiesa, nelabai žymiai – maždaug 0,8 proc.

Sostinės savivaldybė informavo, kad nuo kovo 1 d. vilniečiai už šilumą, tiekiamą bendrovės „Vilniaus energija“, mokės jau ne 29,65 cento už 1 kWh, kiek turėjo mokėti nuo vasario, o 29,87 cento.

Toks augimas reiškia, kad už įprastai standartiniu laikomo 60 kv. m ploto buto šildymą teks mokėti keliais litais daugiau.

Šiek tiek auga ir karšto vandens kaina. Kaip skelbia didžiausi Vilniaus šilumininkai, vandens kaina augs maždaug 0,5 proc., iki 20,99 lito už 1 kub. m. Nuo vasario ši kaina siekė 20,88 lito.

Kaina vilniečiams kiekvieną mėnesį kinta dėl to, kad tokią tvarką yra numačiusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija. Bendrovės „Vilniaus energija“ atstovų teigimu, kainos vartotojams kyla dėl augančių dujų kainų. Tai esą yra vienintelė kainų pokyčio priežastis.

Dėl tokios tvarkos vilniečiai kiekvieną mėnesį moka vis didesnę kainą už šilumą, tačiau jų taip nebaugina staigus didesnis kainų šuolis, kuris atsirastų įkainius perskaičiuojant kur kas rečiau.

Taip pat skelbiamos ir kitų šilumą vilniečiams tiekiančių įmonių paslaugų kainos. Bendrovės „Balterma“ šiluma kovą kainuos 30,06 ct/kWh, karštas vanduo – 20,37 Lt/kub. m. Bendrovės „Vilniaus valda“ tiekiama šiluma kainuos 28,92 cento už 1 kWh, karštas vanduo – 20,78 lito už 1 kub. m.

Tiesa, sostinės gyventojai su pavydu gali žvelgti į Kauno daugiabučių gyventojus. Vilniuje kiekvienąkart peržiūrėta kaina stabiliai šiek tiek ūgteli, o Kaune šilumos kaina nuo kovo pradžios šiek tiek sumažės.

Nuo kovo pradžios Kauno gyventojams šiek tiek sumažės ir šilumos, ir karšto vandens kaina. 1 kWh šilumos laikinojoje sostinėje atpigs maždaug 1 proc. ir sieks 32,01 cento.

„Vasario mėnesį galiojo 29,66 cento už 1 kWh (be PVM) šilumos kaina. Galutinė vartotojams tiekiamos šilumos kaina nuo kovo 1 d. sumažės dėl to, kad sumažėjo iš Kauno termofikacijos elektrinės perkamos šilumos ir perkamo kuro kainos“, – rašoma „Vilniaus energijos“ parnešime.

Vienas karšto vandens kubinis metras kauniečiams atpigs maždaug 0,5 proc.

Savo paslaugų kainas skelbia ir kitų didžiųjų šalies miestų šilumininkai. Panevėžyje šilumos kaina taip pat auga, maždaug 0,9 proc. – iki 26,92 cento už 1 kWh, Šiauliuose – 0,8 proc., iki 30,23 cento už 1 kWh.

Klaipėdoje nuo kovo šilumos kaina nesikeis, liks tokia pat kaip vasarį: šildymas – 27,95 cento už 1 kWh, karštas vanduo – 22,73 lito už 1 kub. m.

Šildymo sezonas Lietuvos miestuose dažniausiai baigiasi antroje balandžio pusėje, tiksli data priklauso nuo oro temperatūros. Dėl šios priežasties šildymas skirtinguose miestuose paprastai atjungiamas skirtingu metu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų