Pereiti į pagrindinį turinį

Sostinės vicemero kėdė už paramą koalicijai matuojama lenkų atstovui

2010-12-04 02:09
Kandidatas: pats J.Kaminskis nepatvirtina, kad jam siūloma užimti vicemero postą, tačiau kiti miesto politikai kalba atviriau.
Kandidatas: pats J.Kaminskis nepatvirtina, kad jam siūloma užimti vicemero postą, tačiau kiti miesto politikai kalba atviriau. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Po permainų Vilniaus valdžioje sostinėje atsiras ir naujas vicemeras. Atrodo, kad šis postas už paramą koalicijai bus siūlomas Lenkų rinkimų akcijos nariui Jaroslavui Kaminskiui.

Viena kėdė – laisva

Vieno vicemero kėdė liko laisva, kai pavasarį atsistatydino Liberalų sąjūdžio atstovas Vidmantas Martikonis. Jis taip pasielgė po to, kai tuometę valdančiąją koaliciją Vilniuje sudariusios partijos atsisakė dirbti su Liberalų sąjūdžiu. Naujas vicemeras tuomet taip ir nebuvo išrinktas, o merą Vilių Navicką iki šiol pavaduoja trys vicemerai – socialdemokratas Romas Adomavičius bei liberalcentristai Gintautas Babravičius ir Stanislovas Šriūbėnas.

Gruodžio 15 d. vyksiančiame miesto tarybos posėdyje sostinės politikai balsuos dėl V.Navicko atstatydinimo ir konservatoriaus Raimundo Aleknos išrinkimo naujuoju meru. R.Alekna patvirtino, jog tame pačiame posėdyje planuojama išrinkti ir ketvirtąjį miesto vicemerą.

"Taip, naujo vicemero kandidatūra tarybai bus teikiama, tačiau kol nepasirašyta naujos valdančiosios koalicijos sutartis, tikrai negaliu pasakyti, kam bus siūloma užimti vicemero kėdę. Manau, kad koalicijos sutartis bus pasirašyta kitą savaitę, tada galėsime kalbėti konkrečiai", – dienraščiui teigė konservatorius.

Naujojoje valdančiojoje koalicijoje dirbs konservatorių, socialdemokratų ir liberalcentristų frakcijos. Galimybę prisijungti prie valdančiųjų svarsto Liberalų sąjūdis ir Lenkų rinkimų akcija, todėl vicemero postas turėtų būti pasiūlytas vienam iš šių frakcijų narių.

Atviresnis nei R.Alekna buvo vienas sostinės Liberalų sąjūdžio lyderių V.Martikonis. Pasak jo, Liberalų sąjūdis dar labai rimtai svarsto, ar jungtis prie valdančiųjų, o vicemero postą esą užims Lenkų rinkimų akcijos frakcijos pirmininko pavaduotojas J.Kaminskis.

Dėl koalicijos dar dvejoja

"Mes tikrai balsuosime už permainas Vilniaus valdžioje, nes tos nesąmonės vieną kartą turi baigtis. Tačiau nežinau, ar paskui prisijungsime prie valdančiųjų. Jei eisime į koaliciją, tai tikrai ne dėl postų, o tik tuo atveju, jei taryba pritars dviem mūsų iniciatyvoms. Mes norime, kad būtų peržiūrėta šilumos tinklų nuomos sutartis. Antras mūsų reikalavimas – sutvarkyti šiukšlių rūšiavimo sistemą, o tik paskui kalbėti apie atliekų deginimą", – sąlygas dėstė V.Martikonis.

Pasak jo, dvejonių dėl dalyvavimo koalicijoje kelia ir Liberalų ir centro sąjungos frakcijos veiksmai. Prieš kurį laiką ši frakcija į savo gretas pakvietė skandalingai pagarsėjusį politiką Audrių Butkevičių. Dabar, V.Martikonio žiniomis, prie liberalcentristų frakcijos miesto taryboje turėtų prisidėti ir Gintaras Kazakas.

Vilniaus miesto 1-ajame apylinkės teisme šiuo metu vis dar vyksta A.Butkevičiaus ir G.Kazako bylos nagrinėjimas. Šuodu politikai kaltinami bandymu papirkti konservatorių Vidą Urbonavičių, kad šis balsuotų prieš interpeliaciją tuomečiam merui Juozui Imbrasui.

Lenkai R.Alekną palaikys

Pats J.Kaminskis neslėpė, kad Lenkų rinkimų akcija palaikys naujos valdančiosios koalicijos į merus keliamą R.Aleknos kandidatūrą, tačiau nepatvirtino, kad jam pasiūlyta užimti ketvirtąją vicemero kėdę.

"Už R.Aleknos išrinkimą meru balsuosime. O paskui matysime, kaip bus. Vicemerus mero teikimu tvirtina taryba. Kol kas jokių konkrečių susitarimų nėra", – tikino J.Kaminskis.

Paklaustas, ar sutiktų užimti vicemero postą, jei meru išrinktas R.Alekna pateiktų jo kandidatūrą, J.Kaminskis sakė, kad dėl to turėtų tartis su frakcijos kolegomis: "Aš esu tik vienas iš frakcijos narių, reikėtų viską suderinti."

Beje, artimiausiame miesto tarybos posėdyje turėtų būti išrinktas ne tik ketvirtasis vicemeras, bet ir dar vienas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Ši vieta liko laisva, kai iš pareigų pasitraukė Liberalų sąjūdžio narys Gerardas Aidigintas Jurkonis.

Toliau renkami parašai

Reikalavimą Viliui Navickui atsistatydinti iš Vilniaus mero pareigų šiuo metu yra pasirašę 37 sostinės savivaldybės tarybos nariai iš 51.

Valdančiojoje koalicijoje dirbančių Tėvynės sąjungos, Liberalų ir centro sąjungos, socialdemokratų partijos bei koalicijai nepriklausančių Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijų atstovai teigia, kad V.Navickas nebegali užtikrinti efektyvaus ir skaidraus tarybos ir kitų savivaldybės institucijų darbo.

Pareiškime teigiama, kad "tokia Vilniaus miesto mero veikla diskredituoja Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir pačią Vilniaus miesto savivaldybę".

Meras šią savaitę pranešė, kad miesto tarybos posėdis šaukiamas gruodžio 15 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų