Pereiti į pagrindinį turinį

Stadionas – ne už Vilniaus pinigus

2009-02-18 09:00
Stadionas – ne už Vilniaus pinigus
Stadionas – ne už Vilniaus pinigus / Mindaugo Ažušilio nuotr. Kaina: Vilniaus savivaldybė nori, kad Vyriausybė nacionalinio stadiono statyboms skirtų apie 60–70 mln. litų.

Teismui nutarus, kad nacionalinio stadiono statybomis užsiimanti bendrovė "Veikmė" atrinkta nepažeidžiant įstatymų, Vilniaus valdžia prabilo apie galimybes atnaujinti objekto statybas. Tiesa, ne už savo pinigus.

Skolų kilpa užsiveržė

Vilniaus apygardos teismas atmetė prokurorų prašymą panaikinti Vilniaus miesto sprendimą patikėti stadiono statybas "Veikmei". Nors prokurorams abejonių sukėlė tai, kad darbų vykdytojas parinktas be konkurso, teismui tai nepasirodė gana svarus argumentas. Anot teismo sprendimo, siekiant stadioną pastatyti iki šiųmetės Dainų šventės (kurią, beje, dar pernai atsisakyta organizuoti nacionaliniame stadione), neskelbiamos derybos buvo tinkamiausias sprendimas renkantis statytoją.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas dienraščiui teigė, esą sostinės finansinė padėtis per prasta, kad būtų galima skirti lėšų nacionalinio stadiono statybos darbams.

"Pradelstų mokėjimų yra beveik 300 mln. litų. Tai mokėjimai už rangos darbus, paslaugas ir t. t. Šiais metais norime likviduoti tuos vėlavimus. Tokiomis aplinkybėmis (stadiono statybų – red. past.) finansavimo šaltinis galėtų būti nacionalinis biudžetas", – sakė G.Paluckas.

Kreipsis į premjerą

Sostinės savivaldybės administracijos vadovas nusiteikęs optimistiškai – esą visai tikėtina, kad Vyriausybė ras pinigų, kurių stinga stadiono statyboms. "Mūsų žiniomis, Vyriausybė, Ūkio ministerija ruošiasi pasiskolinti nemenką pinigų sumą renovacijai, rekonstrukcijai ir viešos paskirties objektų statybai. Manau, nacionalinis stadionas galėtų labai rimtai pretenduoti tapti vienu iš finansuojamų objektų", – tikino pašnekovas.

Jau kitą savaitę Vilniaus valdžios atstovai žada kreiptis į premjerą Andrių Kubilių ir prašyti pinigų stadiono statyboms atnaujinti. G.Palucko skaičiavimais, iš šalies iždo skyrus papildomus 60–70 mln. litų, būtų galima pabaigti statybų montavimo darbus, uždengti tribūnas ir sumokėti dalį pinigų už stogo konstrukcijas. Pasak jo, dabar atnaujinus stadiono statybas, būtų galima sutaupyti 50–60 mln. litų, mat smarkiai krito statybos darbų ir medžiagų kainos.

Jeigu Vyriausybė neskirs papildomų lėšų, šiuo metu turimi 19 mln. litų bus panaudoti statyboms konservuoti.

Pinigų reikia kitur

O parlamentaras Kęstutis Masiulis, buvęs sostinės savivaldybės tarybos narys, vis vien laikosi nuomonės, kad stadiono statytojas parinktas neskaidriai. "Matyt, buvo surasta įstatyminė landa. Tai ne pirmas atvejis, kai teisėtvarka nesuranda problemų, o paprasti piliečiai jas akivaizdžiai mato. Kaip šiuo laiku galima vykdyti tokį projektą be konkurso?" – retoriškai klausė K.Masiulis.

Anot jo, sostinės valdžiai derėtų susirūpinti ne kaip atnaujinti stadiono statybas, o kitais reikalais, kuriems pinigų reikia kur kas labiau. "Vos nebankrutuoja autobusų ir troleibusų parkai, didžiulės skolos už šildymą, transporto sistema tobulintina ir gerintina. Nežinau, ar stadionas yra esminis dalykas", – reziumavo politikas.


Stadiono mitas

Nacionalinio stadiono statyboms Gedimino Kirkilo Vyriausybė pritarė 2007 m. liepą, spalį pradėti statybos darbai. Žadėta, kad stadionas bus pastatytas per dvejus metus, iki 2009 m. Dainų šventės.

2008 m. sausį G.Kirkilas su tuomečiu meru Juozu Imbrasu nepasidalijo stadiono kainos: premjeras tikino, kad jam pakaktų 200 mln. litų – kur kas mažiau nei mero skaičiavimu (370 mln.).

2008 m. sausį apsižiūrėta, kad stadiono statyboms trūksta 7 tūkst. t metalo.

Pernai sausį kaina vėl šoktelėjo – sumanyta virš stadiono už papildomus 40 mln. litų sumontuoti dekoratyvinę arką. Pasipylus kritikai, šios minties atsisakyta.

Praėjusių metų pradžioje savivaldybė vėl susipyko su Vyriausybe, mat ši neskyrė žadėtųjų 200 mln. litų stadiono statyboms ir darbus teko sustabdyti. Po kurio laiko statyboms skirta tik pusė šios sumos.

Vasario pabaigoje stadiono statybomis susidomėjo Seimo antikorupcijos komisija.
Stringant finansavimui, pernai kovą Vilniaus valdžia pripažino, kad stadionas nebus pastatytas laiku, gegužę tai pripažino ir Vyriausybė. 2009 m. Dainų šventė perkelta į Vingio parką.

Balandį statybų skaidrumu viešai suabejojo G.Kirkilas, rugsėjį prokurorai dėl galbūt neskaidrių savivaldybės sprendimų kreipėsi į teismą.

Šių metų pradžioje stadiono statybos darbai ir vėl sustabdyti dėl lėšų stygiaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų