Pereiti į pagrindinį turinį

Stadiono niekas nevogė?

2009-02-25 09:06
Stadiono niekas nevogė?
Stadiono niekas nevogė? / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Merdi: statybos senuose stadionuose artimiausiu metu neprasidės, bet ir visuomenės poreikiams jie neperimti.

"Gintaro" stadionas Kauno savivaldybei nepriklauso. Taip teigia Registrų centro atstovai tvirtindami, kad duomenų bazėje tebuvo ištaisyta prieš dešimt metų padaryta klaida.

Kreipėsi į teisėsaugą

Kauno valdžia prieš kelias dienas patyrė šoką, kai sužinojo, kad per vieną naktį neteko "Gintaro" stadiono. Dar vasario 20 d. Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko duomenimis, "Gintaro" stadiono statiniai Taikos prospekte nuosavybės teise priklausė Kauno savivaldybei. Po paros situacija pasikeitė. Minėti statiniai nuosavybės teise dabar priklauso Lietuvos Respublikai, o patikėjimo teise juos valdo sporto klubas "Gintaras". Pernai vasaros pradžioje miesto taryba nusprendė šį stadioną perimti visuomenės poreikiams.

Įtardamas, kad Registrų centre galėjo būti klastojami duomenys, miesto meras Andrius Kupčinskas kreipėsi į Kauno apygardos vyriausiąjį prokurorą, Specialiųjų tyrimų tarnybą ir teisingumo ministrą.

Registrų centras vakar oficialiai patvirtino, kad duomenų bazėje tebuvo ištaisyta prieš dešimt metų įvelta klaida. "Ši naujiena nemaloniai nuskambėjo, tačiau tai patvirtino, kad sistema, apsauganti nuo senų klaidų, veikia. Žalos niekam nebuvo padaryta. Kas priklausė, ir priklauso valstybei", – vakar teisinosi valstybės įmonės Registrų centras atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Meras įtaria klastą

Pasak A.Petrošiaus, klaida įsivėlė, kai daug duomenų buvo suvedama į vieningą elektroninę duomenų bazę. "Savininkas – valstybė buvo supainiotas su savivaldybe. Visi dokumentai liudija, kad šis turtas yra valstybės, o ne savivaldybės, kaip buvo klaidingai nurodyta. Klaida ištaisyta", – dėstė Registrų centro atstovas spaudai. Anot jo, klaida nebuvo aptikta anksčiau, nes nebuvo atliekama jokių sandėrių, susijusių su "Gintaro" stadionu, ir nebuvo tikrinami nekilnojamojo turto duomenys.

"Man asmeniškai juokingai atrodo pasvarstymai apie pavogtą savivaldybės turtą. Pavogti turtą iš savivaldybės valstybės naudai – nežinau, ar tai vagystė", – juokėsi A.Petrošius.

A.Kupčinsko manymu, taip Registrų centras bando išsisukti. Miesto valdžiai kelia nerimą, kad Registrų centras neatsižvelgė į 1992 m. vasario mėn. Vyriausybės nutarimą, kuriuo miesto savivaldybei buvo perduoti respublikinio sporto klubo "Gintaras" administraciniai pastatai ir sporto bazės.

"Klubas "Gintaras" valdo pusę sporto objektų mieste. Ir visus laiko užslėpęs, laukia geresnių laikų ar dar ko nors. Nežinau, ką tas klubas veikia. Negirdėjau nė vieno jų išauginto sportininko", – procesų skaidrumu abejojo savivaldybės administracijos direktorius Vygantas Gudėnas.

Įsivėlė į teisminius ginčus

Prieš porą metų miesto valdžios garsiai deklaruoti siekiai visuomenės reikmėms perimti "Kelininko", "Inkaro", regbio, o vėliau ir "Gintaro" stadionus kol kas visuomenei apčiuopiamų rezultatų nedavė. Stadionai ir toliau nyksta.

V.Gudėno teigimu, stadionų perėmimo visuomenės reikmėms procesai juda iš lėto, nes neapsieinama ir be teisminių ginčų. "Nemuno" stadione užginčyta dėl pavienių žemės ruožų. "Inkaro" stadiono savininkai patys atliko turto vertinimą ir pageidauja iš savivaldybės gauti beveik 9 mln. litų. Savivaldybės atstovai tokią sumą vadina neprotinga.

"Dėl regbio stadiono vyksta teismai. Ginčijama, kad stadiono vartai yra nekilnojamasis turtas, kuris kažkam priklauso. Visų procedūrų terminai neprognozuojami", – daug vilties nesuteikė V.Gudėnas.

Pagal galiojančius įstatymus paimant visuomenės poreikiams reikia išpirkti stadionuose privatizuotus statinius ir įrenginius. Pasak vieno iš idėjos iniciatorių vicemero Stanislovo Buškevičiaus, už pirkinius planuojama sumokėti iš Privatizavimo fondo. 2008 m. lėšų į šį fondą beveik nesurinkta. Tai neatšaldo S.Buškevičiaus entuziazmo. Jis įsitikinęs, kad būtų galima perskirstyti miesto biudžeto lėšas. Kol kas dar nežinoma, kiek pinigų reikėtų stadionams išpirkti, nes iki šiol neatlikti nepriklausomi turto vertinimai.

S.Buškevičius įsitikinęs, kad prasidėjęs procesas užkirstų kelią viešbučiams ir gyvenamiesiems namams statyti stadionų teritorijose.

"Nusikaltimas jau padarytas, kai leista privatizuoti įvairius statinius. Antras nusikaltimas būtų nieko nedaryti ir leisti statyti ten viešbučius bei gyvenamuosius namus. Bet koks įlindimas į sporto ir kultūros objektus ir bandymas juos sunaikinti yra nusikaltimas", – kategoriškai pareiškė vicemeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų