Pereiti į pagrindinį turinį

Tarnybiniu automobiliu – ir prie upės, ir į turgų

2012-05-21 09:50
Tarnybiniu automobiliu – ir prie upės, ir į turgų
Tarnybiniu automobiliu – ir prie upės, ir į turgų / Aliaus Koroliovo nuotr.

Nuotraukose – per kemsynus upės link važiuojantis miesto tarybos nario Valio Venslovo tarnybinis automobilis, priklausantis „Kauno gatvių apšvietimui“. Koks galėtų būti savaitgalio kelionės tikslas? Politikas tikina neturintis supratimo.

Neįprasti maršrutai

Tamsiai mėlynos spalvos folksvagenas (valstybiniai numeriai FBN 687) užfiksuotas ne tik nuošaliuose pūdymuose prie upės, bet ir prie Žaliakalnio turgaus, vakare prie aptemdyto viešbučio. Panašus automobilis stovi netoli Palangos pakraštyje esančio viešbučio „Medusa“. Šių neįprastų maršrutų laikas – savaitgaliai.

Automobilis priklauso savivaldybės įmonei „Kauno gatvių apšvietimas“, kur miesto tarybos narys dirba direktoriaus pavaduotoju.

Paklaustas, kokiais tikslais savaitgaliais jam galėjo prireikti tarnybinio automobilio, V.Venslovas teigė tikrai neprisimenantis, kad būtų važinėjęs paupiais ar į viešbučius.

Bandė išsisukinėti

V.Venslovas pripažino, kad tarnybinį automobilį galėdavo laikyti prie namų, tačiau tvirtino, jog juo naudodavosi tik vykdydamas tarnybines užduotis.

„Mašina tekdavo pasinaudoti ir savaitgaliais, bet tiktai daro tikslais. Įmonėje organizuojami reidai po miestą, pasidalijami rajonai ir tikrinama, kaip vakare veikia žibintai – dega ar nedega“, – bandė aiškinti įmonės „Kauno gatvių apšvietimas“ direktoriaus pavaduotoju dirbantis politikas.

Sprendžiant pagal nuotraukas, apšvietimas galėjo būti tikrinamas ne tik prie viešbučių, bet ir paupiuose.

Pasak V.Venslovo, tarnybine mašina tekdavo nuvykti ir į Klaipėdą, tačiau tai, politiko tvirtinimu, būdavo darbo užduotys.

„Į Klaipėdą esu važiavęs kaip Lietuvos miestų išorinio apšvietimo asociacijos prezidentas, ir tai būdavo ne savaitgaliais“, – sakė V.Venslovas.

Piktnaudžiavo valdiškais automobiliais

Įmonėje „Kauno apšvietimo tinklai“ nuo gegužės buvo nuspręsta sugriežtinti naudojimosi tarnybiniais automobiliais tvarką – įvesta GPS sistema, leidžianti išsamiai kontroliuoti, kaip naudojami tarnybiniai automobiliai.

Paklaustas apie tokių permainų priežastis, ne per seniausiai įmonės vadovu pradėjęs dirbti Kęstutis Žuromskas sakė, kad tai padaryta dėl dviejų priežasčių. „Pirmoji – ekonominė, verčianti ieškoti įmonės valdymo optimizavimo priemonių, antroji priežastis – informacija, kad automobiliai naudojami asmeniniais tikslais. Apie tai mums yra pranešę netgi ne įmonėje dirbantys žmonės“, – sakė direktorius.

 

Pasiteiravome, kas, direktoriaus duomenimis, labiausiai piktnaudžiavo valdiškomis darbo priemonėmis.

„Kaip dažniausiai įprasta, tokie nusižengimai būdingi vadovaujantiesiems darbuotojams. Tarp tokių buvo ir V.Venslovas. Nuo gegužės sugriežtinus tvarką, ne darbo metu įmonės automobilius įmonės darbuotojai gali nuomotis tik parašę prašymą“, – pasakojo K.Žuromskas.

Piktnaudžiauti transportu įmonės darbuotojams leido ir kai kurios suktybės: lipdukai su įmonės simbolika ant automobilio šonų buvo užklijuoti taip, kad juos būdavo galima nuimti ir po kurio laiko vėl užlipdyti į buvusią vietą. Pasak K.Žuromsko, taip ir buvo daroma.


Mįslės dėl šviestuvų

Šiuo metu „Kauno gatvių apšvietime“ atliekama revizija. Ikiteisminį tyrimą atliekančius pareigūnus domina įmonės veikla 2010 m., kai jai vadovavo V.Venslovas. 2010 m. jis buvo išrinktas į Kauno miesto tarybą, todėl pagal įstatymų reikalavimus turėjo atsisakyti savivaldybės įmonės vadovo posto. Bedarbiu neliko – bendrovėje „Kauno gatvių apšvietimas“ persėdo į technikos direktoriaus kėdę.

Kontrolierius nustebino utilizuoti priduoti lempų kiekiai. 2010-aisiais „Kauno gatvių apšvietimas“ pridavė sunaikinti per 1 150 liuminescencinių lempų, nors bendrovėje nurašyta tik 70 tokių lempų. Dar plačiau užsimota naikinant aplinkai pavojingas gyvsidabrio lempas. Utilizuoti jų priduota daugiau kaip 2 600 vienetų, o mieste yra mažiau kaip 1 300 šviestuvų su tokiomis lempomis. Suabejota, ar tikrai miesto gatvėse šviestuvai galėjo būti pakeisti du kartus per metus, juolab kad nerasta tai patvirtinančių dokumentų. V.Venslovas teigė įsitikinęs, kad jo vadovavimo įmonei laikotarpiu pažeidimų nebūta.

„Norėdami išsiaiškinti objektyvią situaciją, paskyrėme įmonėje reviziją, kuri šiuo metu dar atliekama. V.Venslovas visus įtarimus neigia. Kai turėsime revizijos darbo rezultatus, bus galima daryti objektyvias išvadas ir vertinimus“, – „Kauno dienai“ sakė Kauno miesto apylinkės prokuratūros Pirmojo nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus prokuroras Haroldas Mulevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų