Pereiti į pagrindinį turinį

Treniruokliai parkuose skendi purve

2012-04-02 05:00
Treniruokliai parkuose skendi purve
Treniruokliai parkuose skendi purve / Tomo Raginos nuotr.

Noras pramankštinti per žiemą sustingusį kūną stipresnis nei poreikis išsaugoti švarią avalynę. Kauniečiai, nepaisydami purvo, lipa ant lauko treniruoklių. Užtikrinti kokybišką dangą lemta ne visoms seniūnijoms.

Vienam parkui pasisekė

Prieš kelerius metus visose Kauno seniūnijose pastatytos vaikų žaidimų aikštelės ir kiek vėliau parkuose atsiradę lauko treniruokliai populiarumo nepraranda – juose visuomet yra žaidžiančiųjų ir sportuojančiųjų.

Nutirpus sniegui, daugelis treniruoklių aplipo purvu. Žmonės, nors ir matydami, kad gruntas šlapias ir minkštas, vis tiek per jį klampoja ir mankštinasi. Bene vieninteliame Kalniečių parke po treniruokliais paklota speciali guminė danga, nutiesti takeliai iki pagrindinių takų.

Draugystės parke šlapio grunto problema išspręsta tik vaikų žaidimų aikštelėje. Prie treniruoklių – plika žemė, kuri, nutirpus sniegui ar palijus, tampa klampi.

Dainavos seniūnas Alvydas Malinauskas priminė, kad visais šiais įrengimais rūpinamasi be savivaldybės finansinės pagalbos. Apie guminę dangą svajojama, bet artimiausiu metu įrengti ją galimybių nėra. Geriausiu atveju bus papilta žvyro.

„Kokius Seimo narius turime, kaip jie rūpinasi, taip ir būna. Seimo nariai, matyt, užtarė, kad guminė danga Kalniečių parke atsirastų“, – nuogirdomis apie kaimyninę seniūniją dalijosi A.Malinauskas ir pabrėžė, kad Dainavos seniūnija verčiasi be parlamentarų pagalbos.

„Turime daug idėjų, pavyzdžiui, parke atnaujinti suoliukus“, – žadėjo seniūnas. Tam esą bus naudojamos bendruomenės lėšos. Be to, mėginama pritraukti verslininkų paramą, bus organizuojamos talkos.

Eigulių seniūnas Ovidijus Adomaitis pasakojo, kad guminei dangai Kalniečių parke nereikėjo milžiniškų investicijų. Esą per akciją „Darom“ buvo surinkta nemažai išmestų automobilių padangų, šios nuvežtos perdirbti į įmonę, kuri gamina guminę dangą.

„Aišku, kainavo pakloti dangą ir betonines plyteles. Kiek – nepamenu, tuo rūpinosi savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius“, – dėstė Eigulių seniūnas.

Bus tinklinio aikštelė?

„Treniruoklių ir vaikų žaidimo aikštelėse Ąžuolyne dabar vaikščioti nepatartina“, – patarė Žaliakalnio seniūnas Bronius Girdauskas. Mat šiuos įrengimus supa purvas ir balos, todėl reikia laukti, kol gruntas išdžius.

Kitos išeities esą nėra. Ąžuolyno parkas yra saugoma teritorija ir keisti dangą prie minėtų įrengimų neleidžiama. Pasak seniūno, negalima net akmenukų ar mulčio papilti ir taip išvengti purvo.

Be to, praėjusių metų pabaigoje statant treniruoklius gruntas buvo sujudintas, jis nespėjo susigulėti, o sužaliuoti žolei taip pat dar nebuvo kada. Todėl, kaip ir kiekvienoje statybų aikštelėje, purvas pavasarį neišvengiamas.

Ąžuolynas yra saugoma teritorija ir bet kokį įrengimą jame pastatyti sudėtinga – reikia suderinti su daugybe institucijų, tačiau yra norinčiųjų, kad čia atsirastų parko tinklinio aikštelė. Seniūno nuomone, tokia aikštelė galėtų būti įrengta parko centrinėje dalyje esančioje dauboje, kuri šiuo metu yra pelkėta ir neišnaudojama. Aktyvaus sporto plėtra, įsitikinęs B.Girdauskas, Ąžuolynui nepakenktų.

Sučiuptas chuliganas atidirbs

Gyventojams nemokamai naudotis suteikti įrengimai nelieka ir be vandalų dėmesio. Nuo jų nukenčia tai vienas, tai kitas treniruoklis, žaidimų aikštelės taip pat periodiškai apgadinamos. Seniūnijos bando juos atstatyti ir taisyti savomis išgalėmis.

Vos tik pastačius treniruoklius Ąžuolyne, vienas jų buvo nulaužtas. Tai įrengimas, skirtas vežimėliuose sėdintiems neįgaliesiems stiprinti rankų ir krūtinės raumenis. Šį treniruoklį numatoma įrengti iš naujo. Taip pat žadama pritaisyti antras sūpynes vaikų žaidimų aikštelėje, kurias kažkas nusavino.

„Savivaldybė yra skyrusi seniūnijoms lėšų. Žaliakalnio seniūnija gavo 5,4 tūkst. litų. Dalis jų skirta aplinkai tvarkyti, dalis – kitoms reikmėms“, – pasakojo B.Girdauskas.

Seniūnas prasitarė, kad vienas jaunuolis, apgadinęs Ąžuolyne stovinčią vaikų žaidimų aikštelę – nuplėšęs kelias lentas, buvo sučiuptas. Vandalą sulaikė pačios bendruomenės nariai. Neseniai mokyklą baigęs jaunuolis teismo sprendimu turėjo atlyginti 100 litų žalą, jam taip pat buvo priteista atlikti visuomenei naudingų darbų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų