Pereiti į pagrindinį turinį

Trijų litų skola išaugo dvidešimt kartų

2010-06-10 10:24
Kasdienybė: anstolio kontoroms dažnai tenka išieškoti dešimties litų nesiekiančias skolas.
Kasdienybė: anstolio kontoroms dažnai tenka išieškoti dešimties litų nesiekiančias skolas. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Sulaukusi antstolio raginimo sumokėti 3,20 lito skolą kaunietė Inga tą pačią dieną nuskubėjo į banką, tačiau iš jos vis tiek reikalaujama padengti administravimo išlaidas, siekiančias 75,20 lito.

Antstoliai atrodo grobuonys

Kaunietė Inga nemėgsta skolintis ir daro tai tik tada, kai kitos išeities nelieka. Tačiau įsipareigojimus 27-erių moteris stengiasi vykdyti laiku.

"Šiuo metu šeimoje dirbu tik aš, vyras užsiregistravo Darbo biržoje ir tikisi rasti darbą. Auginame dukrelę, visi finansiniai rūpesčiai dabar slegia mano pečius", – pasakojo jauna mama.

Prieš kurį laiką į močiutės namus atkeliavo jai skirtas laiškas iš antstolio Valdo Zubino kontoros, kuriame – raginimas sumokėti 3,20 lito skolą ir 45 litų skolos administravimo išlaidas.

"Turėjau sumokėti skolą per penkias dienas, tačiau laiške nebuvo nurodyta, kam esu skolinga, – pasakojo kaunietė. – Jeigu būčiau žinojusi, kad esu skolinga, jau seniai būčiau sumokėjusi."

Ji įsitikinusi, kad antstoliai siekia pasipelnyti iš gyventojų, kurie nežino apie savo neįvykdytus įsirareigojimus. Moteris stebisi, kaip 3,20 lito skola galėjo išaugti iki 48,20 lito, kuriuos ji raginama sumokėti.

Įžeidė šiurkštus padėjėjas

Surinkusi antstolio kontoros telefono numerį Inga išgirdo jo padėjėjo balsą. Moterį nustebino šiurkštus darbuotojo tonas. Esą išgirdęs klausimą apie tai, kam kaunietė skolinga, vyriškis piktai atrėžė: "Ar pati nemokate skaityti, kas laiške parašyta?" Atsakiusi, kad raginime tokios informacijos nėra, Inga nesulaukė iš padėjėjo daugiau jokios informacijos.

Suradusi Kauno miesto apylinkės teismo telefono numerį, Inga tikėjosi, kad ten atsakys į rūpimą klausimą.

"Atsiliepusi moteris kalbėjo mandagiai. Ji paprašė prisistatyti, pasakyti asmens kodą ir paaiškino, kad skola susijusi su "General Financing", o tris litus turiu sumokėti valstybei", – pasakojo kaunietė.

Supratusi situaciją ji nuskubėjo į Ūkio banką ir ten sumokėjo antstolio laiške nurodytą sumą.

Kaunietės teigimu, jai niekas negalėjo paaiškinti, kodėl apie skolą jos neinformavo "General Financing" darbuotojai, kurie turėjo ir jos telefono numerį, ir adresą.

Taip pat ją stebina faktas apie įvykusį bylos nagrinėjimą Kauno miesto apylinkės teisme. Moteris tikina, kad jokio šaukimo į teismą arba jo sprendimo išieškoti tris litus ji nėra gavusi.

Skola pasiekė darbovietę

Po kelių dienų Inga sužinojo, kad tas pats antstolis jos darbdaviui atsiuntė laišką, kurio pavadinimas – "Patvarkymas vykdyti vykdomąjį dokumentą dėl piniginių lėšų išieškojimo".

"Apstulbau, nes skolą jau buvau sumokėjusi. Beje, šį kartą reikalaujama sumokėti jau gerokai daugiau – 75,20 lito", – piktinosi kaunietė.

Dar kartą paskambinusi į antstolio kontorą ji pasiteiravo, ar gauta 48 litų įmoka, kurią esą ji sumokėjo tą pačią dieną, kai gavo raginima. Tiesa, šią prievolę moteris galėjo įvykdyti per penkias darbo dienas.

Antstolio padėjėja paaiškino, kad Inga raginimą įvykdė per vėlai ir dėl to jai teks mokėti didesnę sumą.

"Sumokėjau laiku, bet dar bus išieškoti pinigai per darbovietę. Ir visa tai dėl 3,20 lito, – stebėjosi Inga. – Reikia užkirsti kelią tokiems dalykams, nes dabar prieš antstolius turime jaustis kaip nieko verti žemės kirminai."

Tokie išieškojimai – kasdienybė

Laisvės alėjoje įsikūręs antstolis Valdas Zubinas prašo nesistebėti dėl kaunietės Ingos situacijos. Esą skola nuo 3 iki 75 litų išaugo vadovaujantis sprendimų vykdymo instrukcija.

"Antstolių išlaidos susidaro vykdant bet kokią bylą. Nesvarbu, ar išieškomi trys litai, ar trys tūkstančiai", – aiškino V.Zubinas.

Anot jo, ši klientė nesumokėjo skolos laiku: laiškas buvo išsiųstas balandžio 2 d., o per penkias dienas ji turėjo padengti skolą. Tačiau Inga tvirtina, kad laišką gavo tik balandžio 20 d.

"Ne aš pristatau laiškus. Paprastai laiškas įteikiamas per tris dienas. Išsiuntėme paklausimą paštui, kada jie pristatė raginimą šiai kaunietei, tačiau atsakymo dar negavome", – kalbėjo V.Zubinas.

Esą, pasibaigus raginimo terminui ir nesulaukus iš moters įmokos, laiškas išsiųstas į jos darbovietę.

"Pamatę, kad skolą ji sumokėjo, iškart susisiekėme su jos darbdaviu ir pranešėme, kad skolos mokėti nebereiks", – pridūrė antstolis. Jo teigimu, kaunietė gali būti rami: 75 litų jai mokėti nebereikės.

Antstolio teigimu, gana dažnai tenka išieškoti mažas skolas. Dažniausiai dėl jų kreipiasi valstybinės įstaigos.

"Taip, tokių skolų išieškojimas yra savotiškai piktybiškas veiksmas, bet mūsų valstybė laikosi tokios politikos: jeigu neversime mokėti skolų iš principo, gali susiformuoti nuomonė, kad mokėti mažas skolas neprivaloma", – valstybės vardu samprotavo V.Zubinas. Bet, anot jo, kontora visgi nenoriai vykdo tokius išieškojimus, nes jie paprastai sukelia didelį pasipiktinimą. Esą žmonės stebisi, kaip trijų ar penkių litų skola išaugo iki kelių dešimčių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų