Pereiti į pagrindinį turinį

Turtuolių golfo klubas - ties kracho riba

2009-08-07 06:59
Spaudimas: jeigu golfo klubo nariai nepasididins nario mokesčio, aikštynus žadama uždaryti.
Spaudimas: jeigu golfo klubo nariai nepasididins nario mokesčio, aikštynus žadama uždaryti. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Turtuolių ir šou verslo atstovų pamėgtas golfas, regis, sunkiai prigyja Lietuvos žemėje. Nors klientų netrūksta, Lietuvos golfo sostine save tituluojantis Sostinių golfo klubas atsidūrė ties išnykimo riba.

Klientų yra, algų – ne

Dienraščio redakciją pasiekė žinios apie "Topo centro" grupės vadovų valdomam golfo aikštynui iškilusią bankroto grėsmę. Tikėtina, kad prestižinius golfo aikštynus uždarys netgi ne klubo kreditoriai, o patys steigėjai.

Tačiau, bent iš pirmo žvilgsnio, golfo klube krizės nėra nė kvapo. Vakar netoli Vievio esančiuose aikštynuose apsilankę dienraščio žurnalistai užtiko toli gražu ne merdintį kompleksą. Prie centrinio klubo pastato esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje vidury darbo dienos buvo sunku rasti laisvą vietą, golfo laukuose zujo šio sporto entuziastai. Be to, klubas neseniai išplatino nemažą skaičių metinių abonementų, kurių kainos – beveik 5,2 tūkst. litų vienam žmogui, 6,2 tūkst. litų šeimai ir per 10 tūkst. litų įmonei.

Vis dėlto, nors klientų būrys gana gausus ir abonementai išplatinti sėkmingai, Sostinių golfo klubui sunkiai sekasi krapštyti pinigus darbuotojų algoms. Dienraščio žiniomis, dalis golfo aikštynuose plušančių žmonių atlyginimų negauna jau keletą mėnesių.

Turi veiksmų planą

Šiandien popiet golfo klubo nariai kviečiami į neplanuotą susitikimą su klubo vadovybe. Kaip dienraščiui teigė Sostinių golfo klubo generalinis direktorius Tadas Jarošius, šiame susitikime klubo nariams bus paaiškintos kelios klubo ateities alternatyvos.

"Dabar ketiname klubo nariams pristatyti siūlomus sprendimo būdus ir priimti sprendimus, kaip veiklą vykdysime toliau. Yra keletas planuojamų alternatyvų", – teigė golfo klubo vadovas. Tačiau kokios tos alternatyvos – parduoti turtą, atleisti darbuotojus, restruktūrizuoti bendrovę ar skelbti bankrotą, – jis neatskleidė.

Bankroto dar nenori

T.Jarošius tikino, kad golfo aikštynas bent jau artimiausiu metu nebus uždarytas. "Nėra labai paprasta situacija. Bet iki bankroto dar toli", – sakė Sostinių golfo klubo vadovas.

Vis dėlto pašnekovas pripažino, kad klubo darbuotojai algų laiku negauna. "Pasakykit įmonę, kurioje to nėra, – sakė T.Jarošius. – Kokį mėnesį ar du (algos – red. past.) vėluoja."

Dienraščio žiniomis, golfo klubą slegia milijoninės skolos. T.Jarošius pripažino, kad padėtis su kreditoriais nėra iš lengvųjų, tačiau atsisakė nurodyti, kokio dydžio minusas kamuoja jo vadovaujamos bendrovės finansus. "Šiokių tokių skolų yra. Spaudai tokių duomenų negalėčiau teikti", – teisinosi golfo klubo vadovas.

Pagrindinis Sostinių golfo klubo kreditorius yra bankas, finansavęs ne vieną milijoną kainavusį komplekso įrengimą. Tačiau, T.Jarošiaus teigimu, kol kas bankas į golfo klubo padėtį žiūri gana geranoriškai.

Mokėkite arba "amen"

Aurelijus Rusteika, "Topo centro" įkūrėjas ir Sostinių golfo klubo valdybos pirmininkas, apie klubo padėtį kalbėjo kur kas atviriau. Pasak jo, šiandien klubo nariams bus siūloma gerokai pasididinti narystės mokestį. Priešingu atveju golfo aikštynus esą teks uždaryti.

"Nariai nutars, kaip gelbėti. Nariai turi išlaikyti golfo lauką. Lig šiol išlaikė akcininkai, mokėjome iš savo kišenės. Šiandien situacija neleidžia to padaryti. Jie (klubo nariai – red. past.) turi sutarti ir pasikelti nario mokestį. Jeigu pakels, klubas toliau gyvuos. Jeigu nepakels – tada, matyt, negyvuos, bus "sudie". Matyt, taip", – dienraščiui aiškino verslininkas.

Pašnekovas pripažino, kad krizė golfo aikštyno padėčiai didelės įtakos neturėjo. Esą aikštyno savininkų planai, ypač kalbant apie kainodarą, buvo pernelyg optimistiški. "Gal netinkama strategija buvo. Neapskaičiuota, kad mokesčiai per maži. Lietuvoje šeimyninis nario mokestis yra 500 eurų, o Ispanijoje – 5000 eurų. Dešimteriopas skirtumas, o lauko statyba ir išlaikymas kainuoja tiek pat. Tai neadekvatu. Nebuvo tos patirties, buvo priimtas netinkamas sprendimas – taip ir išėjo", – atsiduso A.Rusteika.

Sėkmingai išplatinti metiniai abonementai, anot jo, mažai tepadeda. "Tiesiog narių trūksta. Esami nariai padengia apie 20 proc. golfo laukų išlaidų. Turėtų padengti bent 50 proc.", – sakė golfo klubo valdybos pirmininkas ir užsiminė, kad narystės mokestis turėtų išaugti daugiau nei dvigubai.

"Kam didelės, o kam – mažos, – klubo skolas apibūdino A.Rusteika. – Man jos neatrodo didelės."

Jeigu aikštynas bus uždarytas, mėgstamos pramogų vietos neteks "Lietuvos draudimo" generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis, vadinamojo "VP dešimtuko" galva Nerijus Numavičius ir "Hanner" valdybos pirmininkas Arvydas Avulis. Pastarasis, tiesa, nėra klubo narys – jis į aikštynus kartkartėmis užsuka pažaisti kaip mėgėjas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų