Pereiti į pagrindinį turinį

Kainų komisijos vadovė: mes labai nuodugniai kratome „Vilniaus energiją“

2016-01-20 14:28 diena.lt inf.
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Prancūzijos koncerno „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) valdomos didžiausios Lietuvoje centralizuotos šilumos gamybos bendrovės „Vilniaus energija“ 2012-2015 metų sąnaudų patikrinimą Kainų komisija ketina baigti kovą ar balandį.

„Planuojame baigti patikrinimą šių metų kovą... Sakau planuojame, nes jau turėjome baigti praėjusių metų gruodį, bet kadangi negavome visų duomenų iš šitos įmonės, patikrinimas pasidarė komplikuotas, yra problemų atliekant patikrinimus šitos įmonėje“, - trečiadienį valdantiesiems priklausantiems „tvarkiečiams“ Seime pranešė komisijos vadovė Inga Žilienė.

„Mes labai nuodugniai kratome („Vilniaus energiją“ - BNS) visus metus“, - pabrėžė I.Žilienė. Pasak jos, pagal sutartį Vilniaus savivaldybė negali kontroliuoti „Vilniaus energijos“.

„Kodėl buvo pasirašytos tokios koncesijos sutartys (Vilniaus savivaldybės ir „Veolia“ sutartis dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos - BNS), kuriose net nėra galimybės savivaldybei patikrinti sutartį, gauti informaciją, turėti tam tikrų teisių.... Tai nėra viena tokia įmonė. Per Lietuvą yra ta pati situacija“, - parlamentarams teigė I.Žilienė.

Pasak jos, jeigu „Vilniaus energijoje“ bus nustatyta nepagrįstų sąnaudų, jos bus išskaičiuotos iš bazinės šilumos kainos ateityje.

„Vartotojams visos nepagrįstos sąnaudos, jeigu jos bus rastos, bus sugrąžintos per mažesnę kainą“, - teigė komisijos vadovė.

„Tvarkiečiai“ piktinasi, kad Kainų komisija nenori vykdyti teismo sprendimo bei iš naujo perskaičiuoti „Vilniaus energijos“ šilumos ir karšto vandens kainų dedamųjų. Politikai sako, kad dėl netinkamai nustatytų bazinių kainų per pastaruosius penkerius metus įmonė galėjo gauti 104 mln. eurų nepagrįstų pajamų, kurias privalo grąžinti vartotojams.

Vilniaus apygardos administracinis teismas gruodį panaikino komisijos 2010-ųjų sprendimus dėl kainos dedamųjų ir įpareigojo jas apskaičiuoti iš naujo. Teismas nutarė, kad komisija rėmėsi „Vilniaus energijos“ pateikta prieštaringa ir neišsamia informacija.

Tuometu komisijos nuomone, teismas priėmė nepagrįstą ir neteisėtą sprendimą, remdamasis vien eksperto išvada ir kritiškai neįvertinęs jo kvalifikacijos. Komisija apskundė pirmos instancijos teismo sprendimą.

Kainų komisijos 2010-ųjų gruodžio 15 dienos nutarimu „Vilniaus energijos“ šilumos bazinių kainų dedamosios buvo nustatytos iki 2015 metų pabaigos, o karšto vandens kainos dedamųjų galiojimo data nebuvo nustatyta.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų