Pereiti į pagrindinį turinį

Tylos valanda už gyvūnus

2008-12-11 09:10
Tylos valanda už gyvūnus
Tylos valanda už gyvūnus / Aliaus Koroliovo nuotr. Akcija: gyvūnų teisių globėjai vakar miestiečius ragino susimąstyti apie keturkojų gerovę.

Gyvūnų teisių globėjai vakar bandė atkreipti visų dėmesį, kad, be žmogaus, pasaulyje yra ir daugiau trokštančių gyventi būtybių.

Bent vieną dieną

Vienuoliktus metus gruodžio 10–ąją pasaulyje minima Tarptautinė gyvūnų teisių diena.

"Bent šią dieną skirkite šiek tiek dėmesio gyvūnų problemoms, susimąstykite apie savo elgesį su jais", – ragino iniciatyvinės grupės "Gerbk gyvūnų teises" narys Linas Didvalis.

Kartu su bendraminčiais vakar jis kvietė visus miestiečius prisijungti prie tylos akcijos ir, stebint nužudytų arba patiekalais virtusių gyvūnų nuotraukas, mintyse sau užduoti klausimą: ar mes galime gyventi nesukeldami skausmo kitiems?

L.Didvalio teigimu, dauguma mūsų su gyvūnais susiduria mažiausiai kelis kartus per dieną: ryte namuose vilkdamiesi odinį paltą, restorane užsisakydami troškinį, prekybos centre juos matome įkalintus stikliniuose narvuose.

"Didžiausia blogybė, kad gyvas sutvėrimas yra paverčiamas preke. Neabejoju, kad tokie gyvūnai kenčia net nuo psichikos ligų", – piktinosi L.Didvalis.

Gyvūnus stebi veterinarai

Bendrovės "Terra Animalis", valdančios "Kika" parduotuvių tinklą, rinkodaros skyriaus vadovė Loreta Kačanauskienė nesutinka su gyvūnų teisių gynėjų nuomone.

"Mūsų parduotuvėse laikomų gyvūnų sąlygos atitinka visus reikalavimus ir neabejotinai yra vienos kokybiškiausių", – tikino L.Kačanauskienė.

Ji pasakojo, kad darbuotojai vitrinose gyvenantiems gyvūnams parenka specialų maistą, veda juos į lauką. Keturkojus prižiūri veterinarai. "Visur kabiname užrašus, primenančius, kad pašaliniams asmenims nevalia į rankas imti gyvūnėlių", – tikino L.Kačanauskienė. Tokiu būdu esą gyvūnus stengiamasi apsaugoti nuo įvairių ligų ir nuo žmonių kaitos. "Juk įsigijus šuniuką taip pat jo negalima liesti svetimiems", – aiškino rinkodaros skyriaus vadovė.

Galimos infekcinės ligos

Gyvūnų sveikata besirūpinantys specialistai pastebi, kad parduotuvėse laikomų gyvūnų gyvenimo sąlygos nėra pačios blogiausios, tačiau Tarptautinę gyvūnų teisių dieną šuniukus arba triušiukus pirkti svarstantiems miestiečiams primena kitas problemas.

"Parduotuvėje padidėja tikimybė užsikrėsti infekcinėmis ligomis. Pasitaiko, kad įsigyti gyvūnai po kelių dienų ar savaičių nustimpa", – kalbėjo veterinarė Aušra Matusevičiūtė. Ji paneigė L.Didvalio spėliones apie prekybos centruose parduodamų gyvūnų psichikos būklę. "Neteko nė karto susidurti su tokiu atveju", – tikino veterinarė.

Norėdami įsitikinti, ar stiklinis narvas išties puikūs namai šuniukams, apsilankėme vienoje parduotuvių. Vitrinoje puikavosi plakatas: linksmą, aktyvų prancūzų buldogą kainavusį, 1399 Lt, galima įsigyti 10 proc. pigiau.

Tačiau vos keliolikos savaičių keturkojis nepriminė šuniuko iš aprašymo: atsukęs nugarą į pirkėjus jis kietai miegojo, negirdėdamas net barbenimo į stiklą.


Beteisiai gyvūnai

Per metus pasaulyje maistui nužudoma daugiau nei 52 mlrd. sausumos gyvūnų. Tai 143 mln. gyvūnų per dieną, 6 mln. per valandą, 100 tūkst. per minutę arba beveik 1600 kiekvieną sekundę.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kasmet mūsų šalyje sumedžiojama per 100 tūkst gyvūnų. Didesnėse valstybėse šis skaičius gali išaugti ir kelis tūkstančius kartų – JAV jis siekia 200 mln.

Apie 50 mln. gyvūnų kasmet panaudojami medicininiams, produktų bandymams ar mokymo tikslams.

Daugybė gyvūnų naudojami žmonių linksmybėms: zoologijos soduose, cirkuose, delfinariumuose, žirgų ar šunų lenktynėse, koridoje.

Kasmet gamtoje sugaunama arba ankštuose garduose užauginama apie 40 mln. kailinių žvėrelių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų