Pereiti į pagrindinį turinį

Ugniagesiai iš varžybų Baltarusijoje parsivežė kontrabandinių rūkalų

2012-04-11 05:00
Ugniagesiai iš varžybų Baltarusijoje parsivežė kontrabandinių rūkalų
Ugniagesiai iš varžybų Baltarusijoje parsivežė kontrabandinių rūkalų / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Iš varžybų Baltarusijoje grįžtančios Lietuvos ugniagesių rinktinės nariai gretimoje valstybėje nusprendė apsirūpinti cigaretėmis. Tiesa, jų ugniagesiai į autobusą prisikrovė daugiau, nei leidžia mūsų šalies įstatymai. Gerokai daugiau.

Bylas nagrinės teismas

Iš Baltarusijoje vykusio ugniagesybos sporto čempionato grįžtanti Lietuvos ugniagesių komanda pasienyje įkliuvo su kontrabandinių cigarečių kroviniu. Sportininkai Medininkų pasienio poste buvo patikrinti tuo metu poste budėjusios mobilios muitininkų grupės. Pas dalį keleivių buvo rastas įspūdingas rūkalų kiekis.

„Protokolai buvo surašyti tuo metu poste budėjusių pareigūnų ir jiems gelbėjusių mobilios grupės darbuotojų. Pastarieji poste darbuojasi tuomet, kai būna padidėjęs transporto srautas“, – dienraščiui teigė Vilniaus teritorinės muitinės viršininkas Jonas Pangonis.

Kai kurie ugniagesiai gabeno per 100 pakelių cigarečių, tai yra daugiau nei 650 litų vertės. Tad jų bylos bus nagrinėjamos ne Vilniaus teritorinėje muitinėje, o teisme.

„Negalėčiau tiksliai atsakyti, kiek buvo aptikta rūkalų, tačiau jų kiekis buvo toks, kad bylą nagrinėsime ne mes, o teismas. Sunku pasakyti, kas galėjo paskatinti ugniagesius vežti kontrabandą. Gal žmonės tikėjosi, kad oficiali delegacija, tad jos niekas netikrins ar dėmesys bus mažesnis“, – kalbėjo J.Pangonis.

Išplatinti pranešimo nesuskubo

Incidentas buvo užfiksuotas kovo 30 d., tačiau nei Muitinės, nei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentai informacijos visuomenei neišplatino. Tiesa, abiejų tarnybų atstovai dienraščio žurnalistus tikino, kad paslapties iš šio įvykio nedaro, o dalis asmenų jau yra nubausti ir atleisti iš darbo.

Tarnybiniam tyrimui vadovaujantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Vidaus tyrimų skyriaus viršininkas Giedrius Bagdonas neslėpė nusivylimo tokiais kolegų veiksmais, pažeminusiais pareigūno vardą.

„Mano praktikoje tai pirmas atvejis. Daugmaž po trijų savaičių, kai baigsis tarnybinis patikrinimas, galėsiu jums papasakoti daug daugiau, tačiau jau dabar priimti kai kurie sprendimai. Atleistas Baltarusijoje buvusių ugniagesių komandos vadovas. Pats jis kontrabandos nevežė, tačiau vadovas ir yra tam, kad sukontroliuotų, kas dedasi jo grupėje“, – teigė G.Bagdonas.

Rašo tarnybinius pasiaiškinimus

Pasak G.Bagdono, kelionėje į Baltarusiją dalyvavo keliolikos sportininkų grupė. Visi jie dabar kurpia pasiaiškinimus. Patikrinus ugniagesių pateiktus raštus ir muitinės informaciją kiekvieno žmogaus atveju bus priimtas sprendimas.

„Komandą sudarė keliolika žmonių, bet kiek iš jų vežė kontrabandą, reikės patikrinti. Žmonės rašo labai daug ir plačiai, tačiau tai, ką jie rašo, reikės sutikrinti su tuo, ką pateiks mums muitininkai. Juk žmogus gali sakyti, kad nevežė cigarečių, tačiau ar nebus taip, kad jo pakelis lemiamu momentu atsidūrė kaimyno krepšyje. Kai bus nustatyta, kas vežė, manau, bus skiriamos tarnybinės nuobaudos. Griežčiausia šiuo atveju – atleidimas. Na, o apie švelniausias, manau, nėra prasmės net kalbėti“, – teigė G.Bagdonas.

Be tarnybinio patikrinimo, gaisrinės sportininkų lauks tokia pati procedūra kaip ir kitų kontrabandą stambiu mastu gabenusių asmenų. Jų bylas išnagrinėjęs teismas paskirs administracines nuobaudas.


Kontrabandos atvejų mažėja

Pasak J.Pangonio, incidentas su ugniagesiais yra greičiau išimtis nei taisyklė. Pastaruoju metu Lietuvos piliečių, gabenančių kontrabandą, skaičius mažėja. Nelegaliai akcizines prekes įvežti bijoma ir dėl sustiprėjusios patikros, ir dėl išaugusių baudų.

„Šiuo metu viršijusiems dviejų cigarečių pakelių normą gresia bauda nuo 500 litų, tad žmonės tikrai gerai pamąsto, ar verta rizikuoti. Todėl pastaruoju metu cigaretes iš Baltarusijos per pasienio postus gabenančių lietuvių skaičius gerokai sumažėjo. Tiesa, nelegaliai įvežti rūkalų vis dažniau bando patys baltarusiai“, – teigė J.Pangonis.

Rimta problema vis dar išlieka vadinamoji žalioji zona – sienos teritorija tarp muitinės postų. Bendras sienos ilgis su rytų kaimyne sudaro bemaž 700 kilometrų.

„Su Kaliningrado sritimi pavyko gana gerai įtvirtinti visą sienos ruožą, o su Baltarusija tai padaryti sunkiau. Čia nėra tokių natūralių gamtos kliūčių kaip Nemunas, tad pastaruoju metu pasitaiko nemažai atvejų, kai gabenama tiesiog miškais ir laukais. Aišku, jeigu būtų daugiau mobilių grupių, būtų paprasčiau šiuos asmenis sugaudyti jau Lietuvoje“, – teigė teritorinės muitinės viršininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų