Pereiti į pagrindinį turinį

Užklasinė vedėjo veikla

2009-02-24 09:00
Užklasinė vedėjo veikla
Užklasinė vedėjo veikla / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Standartai: A.Bagdonas kaltas nesijaučia ir teigia, kad visi Lietuvoje taip elgiasi.

Kauno pedagogų kvalifikacijos centras dosniai mokėjo už paskaitas savo viršininkams: Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjui Antanui Bagdonui ir jo artimiausiems pavaldiniams.

Sugundė papildomi pinigai?

Vyriausiąją tarnybinę etikos komisiją pasiekęs Kauno pedagogų skundas pasitvirtino. Švietimo ir ugdymo skyriaus darbuotojai darbo laiku skaitė paskaitas pavaldžiame Kauno pedagogų kvalifikacijos centre. Už tai valdininkams buvo mokamas papildomas autorinis atlygis. Tarp pranešėjų minimos ir skyriaus vedėjo Antano Bagdono, jo pavaduotojos Onos Visockienės ir Tamaros Lileikienės pavardės.

Tai nustatė Savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno sudaryta komisija.

Paskaitas Pedagogų kvalifikacijos centre skaitė ir A.Bagdono žmona Ilmantė Bagdonė. Ji dirba Švietimo ir kultūros įstaigų veiklos analizės skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Šių tarnautojų privačių interesų deklaracijose apie dėstymą Kauno pedagogų kvalifikacijos centre nutylėta.

Kauno pedagogų kvalifikacijos centras yra savivaldybės biudžetinė švietimo įstaiga. Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas pagal savo pareigines nuostatas ir be papildomo atlygio privalo teikti vadybinę pedagoginę pagalbą švietimo įstaigų vadovams.

Vedėjo pavaduotojos O.Visockienės pareiga – koordinuoti Kauno pedagogų kvalifikacijos centro veiklą, jo vykdomas programas. Ji taip pat tvirtina centro renginių tvarkaraščius, į kuriuos įtraukiamos ir jos pačios, jos viršininko ir kitų kolegų už papildomą atlygį skaitomos paskaitos bei seminarai.

Valdininkai papildomas paskaitas skaitė ir darbo laiku, tačiau Švietimo ir ugdymo skyriaus darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose apie tai nutylėta. A.Bagdonas ir dvi jo pavaldinės yra gavę oficialius leidimus dėstyti Kauno technologijos ir Vytauto Didžiojo universitetuose.

Sulauks ir nuobaudų

Savivaldybės komisijai vadovavęs administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius neabejoja, kad šiems valdininkams nepavyks išvengti tarnybinių nuobaudų. "Keturi asmenys, prižiūrintys Kauno pedagogų kvalifikacijos centro veiklą, skaitė paskaitas ir vedė seminarus mokytojams darbo laiku už papildomą atlygį. Tai interesų konfliktas ir įstatymo pažeidimas", – įsitikinęs Z.Abramavičius.

Nuobaudą skirs specialiai sudaryta komisija. Pagal valstybės tarnybos įstatymą už tokius pažeidimus gali būti pareikšta pastaba, papeikimas arba griežtas papeikimas. Jeigu komisija nustatys, kad pažeidimai rimti, valdininkams gali tekti išeiti iš darbo.

Savivaldybės administracijos direktoriaus nurodymu Švietimo ir ugdymo skyriuje šiuo metu atliekamas vidaus auditas. "Jis užtruks. Tyrimas susijęs su vienuolika asmenų", – prasitarė Z.Abramavičius.

Ne visi moka spausdinti

Skunde Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai Kauno mokytojai atkreipė dėmesį, kad Švietimo ir ugdymo skyriuje be reikalo steigiami nauji etatai ir didinamas valdininkų skaičius.

"Atsiranda naujų funkcijų, reikalingi ir etatai", – priekaištus atmetė A.Bagdonas.

Tyrimą atlikusi savivaldybės komisija nustatė, kad 2008-aisiais įsteigtas vienas etatas, o šiemet skyriaus plėtra nenumatyta. Nors savivaldybėje planuojama valdininkų mažinti, reforma šio skyriaus greičiausiai nepalies.

"Kauno diena" rašė, kad šiame skyriuje dvi specialistės kvalifikuotai spausdina visus skyriaus darbuotojų parengtus dokumentus. Dar viena šio skyriaus darbuotoja dokumentus kopijuoja elektrografine dauginimo mašina.

Džiaugiasi, kad samdo

Skundą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai A.Bagdonas laiko akademinės veiklos persekiojimu, o jį parašiusius mokytojus pašaipiai pavadino "didžiaisiais raštininkais", kurie esą ne viską teisingai surašė.

Paprašytas pakomentuoti situaciją, vedėjas teisinosi neturįs visų tyrimo išvadų. Paskaitas, kurias jis ir jo pavaldinės skaitė Kauno pedagogų kvalifikacijos centre, valdininkas vadina akademine kūrybine veikla.

Iš pradžių tikinęs, kad paskaitas skaitė šeštadieniais, vėliau A.Bagdonas puolė teisintis, kad ne visos klausytojų grupės galėjo dirbti po 17 val. ir savaitgaliais. "Visi visoje Lietuvoje taip daro. Nebuvo tokios praktikos – tabelyje žymėti kaip nedarbo dieną. Mums niekas nedraudė, visiems viskas buvo žinoma", – gynėsi skyriaus vedėjas. Jis tikino turįs Valstybės tarnybos įstatymo išaiškinimą, pagal kurį paskaitas skaityti galima ir savo tiesioginio darbo laiku.

Apie tai, kad paskaitas mokytojams jis turėtų skaityti ir be papildomo užmokesčio, A.Bagdonas net nenorėjo girdėti. "Aš ne centrui ir jo darbuotojams paskaitas skaičiau, o žmonėms iš visos Lietuvos, kurie čia atvažiuoja persikvalifikuoti. Reikia tik džiaugtis, kad mane samdo. Aš turiu mokslinius laipsnius ir vardus, kodėl gali manęs nekviesti? Čia gi nėra kažkokia ūkinė veikla", – didžiavosi valdininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų