Pereiti į pagrindinį turinį

Užupio Respublikos Konstitucija šeštadienį prakalbo ukrainietiškai

2014-02-15 16:30

Vasario 16-osios išvakarėse Vilniuje dėmesio Ukrainai buvo kaip niekada daug. Ratuoti, už barikadų, su gitara ar dubenėliu ukrainietiškų barščių – taip įvairiai šį savaitgalį visuomenės aktyvistai išreiškė savo solidarumą už laisvę, demokratiją ir teisingumą kovojančiai draugiškai tautai.

Šį kartą protestuojančių ukrainiečių kovai prijaučiančius žmones konsolidavo jungtinės pilietinio judėjimo „Už demokratiją. Ukraina“ ir Užupio bendruomenės, veikiančios Užupio Respublikos idėjų pagrindu, pajėgos.

Galutiniu AutoMaidano automobilių kolonos tašku praėjusį savaitgalį tapusi automobilių stovėjimo aikštelė šalia Lietuvos Respublikos Seimo šįkart pakeista Užupiu. Ši vieta pasirinkta visiškai neatsitiktinai.

Lietuvos Nepriklausomybės išvakarėse čia atidengta Užupio Respublikos Konstitucija ukrainiečių kalba, taip įsiterpdama į garbingą sąrašą kitų 19 Vilniaus ir pasaulio tautų kalbų, kuriomis skleisti šios išskirtinės Vilniaus bendruomenės pamatines vertybines nuostatas.

„Itin svarbu tai, kad visi renginiai vyksta mums taip svarbios Vasario 16-osios išvakarėse. Solidarumo išreiškimas pilietinei Ukrainos visuomenei tokią dieną įgauna daugiau prasmių ir tarsi apjungia dvi tautas, kurių abejų kelias link laisvės – itin nelengvas. Skirtumas tik tas, kad mes jau laimėjome, o ukrainiečiai – vis dar kelyje. Savo veikla norime pasakyti, kad pilietinė Lietuvos visuomenė nenurims, kol šis draugas neprisijungs prie mūsų“, – taip jau daugiau nei 2 mėnesius Lietuvoje vykstančias įvairias Ukrainos palaikymo akcijas komentuoja pilietinio judėjimo „Už demokratiją. Ukraina“ iniciatorius Šarūnas Matulevičius.

Užupyje esanti Paupio gatvės erdvė simboliškai buvo išlaisvinta barikadomis. 

„Užupio Respublika visuomet vienijo žmones, trokštančius laisvės, tačiau taip pat ir ją saugančius ir branginančius. Nekilo jokių abejonių, kad reikia paremti kovojančią ukrainiečių tautą, kuri dabar kuria savo ateitį. Savo veikla norime visada būti pavyzdžiu ir suteikti drąsos oficiozinėms kaimyninėms struktūroms neprarasti žmogiško nuoširdumo ir parodyti tikrąją poziciją, nors mažais darbeliais lemiant Ukrainos išsilaisvinimą ir tapimą savo piliečių valstybe. Kol Europos Sąjungos šalys trypčioja vietoje skaičiuodamos kas realiau politikoje, Užupio Respublika oficialiai pareiškia panaikinanti vizas bei galimybę jas gauti visiems susitepusiems Ukrainos politikams ir oligarchams“, – tvirtina Užupio bendruomenės seniūnaitis Sakalas Gorodeckis.

Nuo 19 val. akcijų ir renginių dalyviai kviečiami į Užupio Respublikos parlamentą „Užupio kavinę“ (Užupio g. 2), kur vyks bendraminčių susibūrimas ir tam skirtas revoliucinis koncertas. Čia laukia dainuojamoji poezija, atliekama daugiau nei 20 metų Lietuvoje gyvenančio ukrainiečio Andrejaus Ozerenskio, kurio sūnus šiuo metu yra itin aktyvus AutoMaidano dalyvis Kijeve. Prie jo taip pat prisijungs grupė „Žalvarinis“ ir kiti Ukrainos laisvės bylai neabejingi atlikėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų