Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų darželių būklė – apgailėtina

2012-08-24 05:00
Vaikų darželių būklė – apgailėtina
Vaikų darželių būklė – apgailėtina / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno miesto savivaldybė giriasi remontuojamomis mokyklomis, tačiau nutyli apie apgailėtiną vaikų darželių būklę: daugumoje jų seniai susidėvėję vamzdynai, elektros instaliacija, fasadai, o kai kur vaikai net neišleidžiami į kiemą.

Žaidžia ant stogo

Kaune renovuota tik dešimtadalis mokyklų iš 179 visų švietimo įstaigų. Labiausiai nuskriausti yra vaikų darželiai. Tik vienas kitas neturi rimtų bėdų dėl stogų, vamzdynų, nesaugių tvorų, apšiurusių patalpų.

Centre, A.Mickevičiaus gatvėje, įsikūręs 6-asis lopšelis-darželis vienintelis mieste, kur vaikai į kiemą neišleidžiami. Bet gryname ore jie žaisti gali, nes žaidimų aikštelė įkurta ant stogo. Ten stovi žaidimų įranga, smėlio dėžės, suoleliai. Stogo kraštus supa aukšta mūrinė siena. „Trūksta tik žolės, vaikai bėgioja ant betono plytelių, užtat vazonuose auga daug gėlių“, – sakė darželio direktorė Tatjana Repova.

Darželis dalijasi pastatu ir kiemu su Kauno pedagogine psichologine tarnyba. „Per darželio kiemą vaikšto tarnybos interesantai, todėl čia nėra galimybių užsitverti saugia tvora. Keroja krūmynai, takuose išsiklaipiusios plytelės“, – pastebėjo darželio direktorė.

Avariniai vamzdžiai

Korpuse, kur įsikūrusi Kauno pedagoginė psichologine tarnyba, vyksta intensyvus remontas, o darželio kolektyvas apie tokius darbus jau nė nesvajoja. Prieš kelerius metus savivaldybė skyrė lėšų stogo, virtuvės, dviejų grupių prausyklų ir tualetų renovacijai, bet didesnių vaikų grupė liko nuskriausta – ten sanitarinis mazgas yra apgailėtinos būklės. Be to, šalia suremontuotos virtuvės kieme darbininkai paliko išraustą kiemą, jie po vamzdynų pakeitimo tik užkasė žemėmis duobę.

T.Repova minėjo, kad seniai renovacijos reikia ir šilumos punkte. „Ten dažnai prakiūra vamzdžiai, dėl pasenusios sistemos sunaudojame daug šilumos energijos“, – guodėsi T.Repova.

Dėl nuolat prakiūrančių vamzdžių skundėsi ir kitų Kauno vaikų darželių vadovės. Vilijampolėje esančio lopšelio-darželio „Dobilėlis“ direktorė Ilona Sliesarčiukienė sakė, kad jų statinio vamzdžiams – beveik pusšimtis metų, jie išvedžioti po grindimis. „Kasmet tai vienoje, tai kitoje vietoje jie prakiūra. Jau seniai laikas keisti ir elektros instaliaciją“, – pasakojo direktorė.

Akį rėžia ir pajuodęs, apsilupinėjęs darželio fasadas. Kaip ir daugelyje kitų darželių, „Dobilėlis“ vidaus patalpas remontuoja iš tėvų surinktų lėšų ir sutaupytų ugdymo reikmėms pinigų. „Čia padarau daug darbų, dabar po truputį tvarkau vieną iš dviejų laiptinių, nes čia sienos buvo jau visai apsilaupiusios“, – sakė darželio etatinis darbininkas Edmundas Mačiulis. Jis pagelbsti ir trūkus vamzdžiui, sustabdo vandens plūdimą, kol atvyksta savivaldybės rangovai avariniams darbams likviduoti.

Vargina seni stogai

Daugelį darželių vargina seni stogai. Pro juos teka vanduo, gadina elektros laidus, sienas, lubas. Prieš kelerius metus A. ir J.Gravrogkų gatvėje esančiam darželiui „Eglutė“ koją pakišo sunkmetis. Spėta pakeisti trečdalį stogo dangos, paskui darbai sustojo ir likusioje dalyje liko susidėvėjusi asbestinio šiferio danga. Pasak darželio direktorės pavaduotojos ūkio reikalams Danutės Mikolaitienės, pusšimtį metų skaičiuojančiam pastatui būtinas remontas. „Dažnai trūksta kanalizacijos, vandentiekio vamzdžiai“, – sakė ji.

Šiam darželiui teks išleisti daug lėšų ir naujai tvorai. Dabartinė tėra metro aukščio, o pagal naujus reikalavimus ji privalo būti ne žemesnė kaip pusantro metro.

Tvoras reikėtų pakeisti ir daugelyje kitų darželių. Pasak Kauno savivaldybės Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus vedėjos Rimantės Juodenienės, tam miesto biudžete reikėtų rasti apie 6 mln. litų.

Podukros vietoje

Jei mokyklos dar turi vilties sulaukti lėšų parengtiems renovacijos projektams, darželiams kol kas telieka pasvajoti tik apie dalinius remonto darbus. R.Juodenienės teigimu, vaikų darželiams sunku gauti Europos Sąjungos paramą, nes skaičiuojamas šilumos efektyvumo rodiklis. „Darželių pastatai nėra tokie dideli kaip mokyklų, todėl ir šilumos energijos suvartojama kur kas mažiau. Natūralu, kad po renovacijos šilumos efektyvumo rodiklis taip smarkiai nepadidėja kaip mokyklose“, – aiškino vedėja.

R.Juodenienė sakė, kad per pastaruosius kelerius metus tik šeši darželiai gavo paramą infrastruktūros plėtrai – sutvarkyti vidaus patalpas, aplinką, baldams įsigyti. „Per 2010–2011 m. pakeitėme visų darželių langus ir duris. Tai kainavo 5,6 mln. litų. Kitiems darbams savivaldybė šiuo metu neturi galimybių skirti lėšų“, – sakė vedėja.

Kaune lopšelius-darželius lanko apie 13 tūkst. vaikų. Jeigu vaikas valgo pusryčius, pietus ir vakarienę, viena diena darželyje tėvams kainuoja apie 7,5 lito. 50 centų dar reikia skirti ugdymo išlaidoms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų