Pereiti į pagrindinį turinį

Valdininkai nuteisti, bet kalėjime nesėdi

2013-06-14 19:00
Valdininkai nuteisti, bet kalėjime nesėdi
Valdininkai nuteisti, bet kalėjime nesėdi / N. S. Grybėnienė. Tomo Raginos nuotr.

Per pastaruosius kelerius metus teismai už grotų pasiuntė ne vieną susikompromitavusį Kauno valdininką, tačiau iki šiol kalėjime neatsidūrė nė vienas iš jų. Ar ten pateks vakar trejų metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Edmundas Balasevičius?

Posėdyje nepasirodė

Kauno apylinkės teismas vakar nusprendė, kad buvęs Kauno miesto savivaldybės Švietimo departamento direktorius E.Balasevičius už grotų turėtų praleisti trejus metus. Taip pat nuspręsta konfiskuoti jo turto už 36,5 tūkst. litų dydžio sumą. Teismas suskaičiavo, kad būtent tiek E.Balasevičiui buvo perduota kyšių.

Turtus E.Balasevičiui tempusi buvusi tarnautoja Nijolė Stasė Grybėnienė tikino jam turėjusi mokėti 5 tūkst. litų dydžio mėnesinę duoklę, nes baiminosi prarasti savo darbo vietą. Moters teigimu, dar 20 tūkst. litų E.Balasevičius pareikalavo konservatorių paramai prieš rinkimus.

Pusmetį N.S.Grybėnienę sekę pareigūnai suskaičiavo, kad moteris sugraibytų kyšių suma siekia bent 71 tūkst. litų. Byloje užfiksuota net 17 jos nusikalstamų veikų, tačiau teisiamoji prisipažino jų padarymu, bendradarbiavo su pareigūnais. Todėl teismas N.S.Grybėnienei skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos atlikimą atidedant. Buvusi tarnautoja ne visus neteisėtai gautus pinigus perdavė E.Balasevičiui – nemažą dalį pasiliko sau, todėl nurodyta konfiskuoti nuteistosios turto už 29,5 tūkst. litų.

Nuo realios laisvės atėmimo bausmės išsisuko ir kyšininkavimo byloje minėti buvęs N.S.Grybėnienės viršininkas Valentas Ražanskas ir jos pavaldinys Petras Astraitis. Jie nubausti vienų metų laisvės atėmimo bausmėmis, jų vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Kyšius tarnautojams nešę švietimo įstaigų ir privačių bendrovių vadovai nebuvo teisti, išteisinti arba nubausti bausmėmis, jų vykdymą atidedant.

Nuteistieji – laisvėje

Pats E.Balasevičius išklausyti nuosprendžio vakar neatvyko, pasiskundęs prasta savijauta. Neabejojama, kad nuteistasis teismo sprendimą skųs. Tą jis gali padaryti per 20 dienų.

E.Balasevičiaus skundo teks imtis Kauno apygardos teismui. Jei ir jo sprendimas neįtiks, byla greičiausiai nukeliaus iki Lietuvos apeliacinio teismo (LAT), kuriame nagrinėjimas gali užstrigti ilgam. Be E.Balasevičiaus, per pastaruosius kelerius metus realiomis laisvės atėmimo bausmėmis buvo nubausti keturi Kauno valdininkai, tačiau į kalėjimą jie nepateko iki šiol.

Daugiausia Kauno apygardos teismas atseikėjo prieš penkerius metus sulaikytam Kauno apskrities viršininko pavaduotojui Virginijui Vizbarui, kuriam verslininkės Birutė Jablonskienė ir Laima Baranauskienė perdavė 100 tūkst. litų dydžio kyšį. Teismas prieš dvejus metus nusprendė, kad kyšio ėmimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimu kaltintas valdininkas ir politikas turėtų kalėti ketverius metus, tačiau istoriją iki šiol nagrinėja LAT.

„Nežinau, kodėl taip ilgai, bet pabaigos dar nematyti. Kitas posėdis – rugsėjį“, – dienraščiui sakė V.Vizbaras. Jis visą laiką tvirtino, kad byla politizuota, esą sukurta viename iš bylos epizodų užfiksuotam tuomečiam Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui sukompromituoti.

Šiuo metu V.Vizbaras dirba savo įmonėje, politikoje nebedalyvauja. „Pasisotinau jau ta politika“, – pareiškė verslininkas.

Auksinio tualeto meistrai

Už grotų neatsidūrė ir svarbiausi vadinamojo auksinio tualeto bylos personažai. Realiomis laisvės atėmimo bausmėmis (1 metų ir 4 mėnesių) nubausti trys buvęs savivaldybės tarnautojai: tualeto statybos laikotarpiu Miesto ūkio departamento direktoriaus pareigas ėjęs Jonas Žališkevičius, Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rutavičius ir Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris.

Nuteistiesiems Kauno apygardos teismo sprendimas neįtiko. Jie pasinaudojo apskundimo teise, todėl ir ši byla paskendo LAT nagrinėjamų bylų jūroje. Kitas bylos posėdis planuojamas tik lapkričio pabaigoje.

LAT pirmininkas Egidijus Žironas „Kauno dienai“ aiškino, kad baudžiamosios bylos teisme nagrinėjamos gana greitai, tačiau pasitaiko išimčių, kai tenka atnaujinti įrodymų tyrimą arba procesą jo dalyviai ima vilkinti specialiai.

Įsidarbino savivaldybės įmonėse

Labiau atostogomis ir nedarbingumo pažymomis, o ne darbais savivaldybėje pagarsėjęs J.Žališkevičius prarado aukštas pareigas Miesto ūkio departamente, tačiau konservatorių globojamas suvalkietis be posto Kaune neliko. Šiuo metu jis dirba savivaldybės kontroliuojamos bendrovės „Kauno švara“ Miesto valymo skyriaus viršininko pavaduotoju.

Savivaldybėje nebedirba, bet savivaldybės kontroliuojamoje įmonėje Laboratorinių bandymų centre įsidarbino ir V.Knokneris.

Jis LAT duris varsto ir dėl kitos bylos. Su švietimo ir mokslo ministro žmona architekte Edita Pavalkiene kartu teisiamas buvęs tarnautojas kaltinamas didelės vertės turto iššvaistymu. V.Knokneris kuravo įtarimų sukėlusį Taikos pr. ir Pramonės pr. sankryžos rekonstrukcijos projektą. E.Pavalkienės atstovaujamai bendrovei buvo išmokėta per 700 tūkst. litų, tačiau projektas nebuvo baigtas. Kauno apygardos teismas kaltinamuosius išteisino, tačiau sprendimas buvo apskųstas LAT.


Nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis

Edmundas Balasevičius. 3 metų laisvės atėmimo bausmė.

Virginijus Vizbaras. 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

Jonas Žališkevičius. 1 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Rimantas Rutavičius. 1 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Valius Knokneris. 1 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų