Didžiąją dalį vidutinio lietuvio atlyginimo vis dar suryja jo skrandis. Galima atsisakyti naujų drabužių, atidėti atostogas ar būsto remontą, tačiau valgyti norisi kasdien. Per pietų pertrauką miesto centre beveik visose kavinėse gausu žmonių – už pietus palikti po 15 ar 20 litų tapo taip įprasta, kad net negalvojama apie kitokias galimybes. Gal be reikalo?
O jei, užuot valgius pietus kavinėse, grįžti namo? Vietoj 15 kasdien už pietus atiduodamų litų liktų 5. 10 litų skirtumas neatrodo toks didelis, bet suskaičiavę, kad per mėnesį dirbame apie dvidešimt dienų... Žinoma, toks variantas tinka tik tiems, kurių namai netoli darbovietės – juk iš Senamiesčio į Justiniškes ar Naująją Vilnią pietauti kasdien nevažiuosi.
Tačiau net jei iki namų važiuoti per toli, o vien sausainiais misti nesinori, šiek tiek pasukus galvą išeitį rasti galima. Keturios vienos finansų įmonės bendradarbės nusprendė, kad galima pagamintą maistą tiesiog atsinešti į darbą. O jei kiekvieną dieną gamins vis kita – sutaupys ne tik pinigų, bet ir laiko. Be to, jokios kavinės maistas neprilygs naminiam.
"Mūsų biuras jau daugiau nei ketverius metus įsikūręs centre. Valgyti tose pačiose vietose atsibodo, be to, pastebėjome, kad maisto kokybė vis prastėja. Kažkada viena bendradarbių atsinešė vakarienės likučius ir nusprendėme, kad toks sprendimas padėtų valgyti sveikiau ir pigiau. Juk bent kartą per savaitę vakarienę namie vis tiek gaminiesi – nesunku tiesiog patrigubinti kiekį. Ir maistą galima valgyti įvairų, ir iš tikrai geros kokybės produktų", – pasakojo Vilma Bambalaitė.
Nors maistą į darbą merginos pradėjo neštis galvodamos apie jo kokybę, vėliau pastebėjo, kad kaina taip pat mažesnė – dažniausiai jos išleidžia iki 10 litų per dieną. "Maisto kokybė – nepalyginsi. Be to, nereikia skubėti. Žinai, kad visada, kai norėsi, maisto bus čia pat biure", – džiaugėsi V.Bambalaitė.
Bendradarbių valgiaraštis – kasdien vis kitoks: nuo sriubų su daržovių, varškės apkepais iki vištienos su kariu ir ryžiais. Ypač merginos pamėgo paprastai paruošiamą aštrų troškinį. "Pačių malta mėsa, pomidorai, pupelės, konservuoti kukurūzai, "tabasco" padažas – gauname puikų patiekalą", – "firminį" receptą išdavė V.Bambalaitė.
Dėl naminių patiekalų kainos merginos pernelyg nesuka galvos – svarbu, kad būtų skanu. Tačiau tie, kurie skaičiuoja kiekvieną litą, pietus galėtų pasigaminti ir už maždaug 5 litus vienam žmogui. Žinoma, ne karališkus, tačiau pasisotinti užtektų. Plovo ar makaronų su vištiena paprastiems pietums turėtų užtekti.
Kiek sutaupote per mėnesį:
Jei už pietus kavinėje kasdien mokate po 15 litų ir dirbate 20 dienų – išleidžiate 300 litų.
Namie pasigaminę patiekalą už 5 litus per mėnesį pietums išleisite 100 litų. Taigi pietums per mėnesį išleisite 200 litų mažiau.
Pensininkė Rimutė:
Kol kas dar netaupome maistui. Nejaučiu, kad reiktų. Kai dirbdavau, eidavau į kavinę, dabar esu pensininkė, valgau namie. Į darbe kartais taip pat atsinešdavome maisto, tuomet greitai pavalgydavome, o likusį laiką galėdavome su bendradarbiais paplepėti. Dabar namie visi patogumai.
Virėja Tatjana:
Manęs dar neverčia gyvenimas taupyti maistui. Dirbu kavinėje, todėl jokių rūpesčių dėl maisto neturiu. Kitu atveju gal ir tektų susirūpinti.
Tarnautoja Rita:
Einame į kavinę su bendradarbiais. Kol kas padėtis dar ne tokia prasta, kad reiktų taip taupyti ir neštis maisto iš namų. Valgome ten, kur kainos vidutinės, apie 15 litų už dienos pietus.
Elektromechanikas Slovometas:
Dažniausiai atsinešu maisto į darbą, nes pigiau ir laiko kartais pritrūksta. Bendradarbiai taip pat panašiai elgiasi, kartais visi kartu nueiname į kokią kavinę, bet retokai. Atsinešame kokių sumuštinių užkąsti, to pakanka.
Naujausi komentarai