Pereiti į pagrindinį turinį

Vasarą į mokyklas skuba statybininkai

2013-06-12 19:00
Vasarą į mokyklas skuba statybininkai
Vasarą į mokyklas skuba statybininkai / Visvaldo Morkevičiaus ir Vytauto Petriko nuotr.

Šią vasarą planuojama renovuoti aštuonias Vilniaus mokyklas, nors mokymo įstaigų, kurias reikia atnaujinti, yra kur kas daugiau. Tiesa, visų mokyklų koridoriai ir klasės remontuojamos kasmet.

„Šią vasarą planuojama renovuoti aštuonias Vilniaus mokyklas, keturios iš jų renovuojamos pagal Klimato kaitos specialiąją programą (Naujininkų vidurinė mokykla, Taikos progimnazija, Žygimanto Augusto pagrindinė mokykla, Versmės katalikiškoji mokykla)“, – sakė Vilniaus vystymo kompanijos viršininkas Vidmantas Mikalauskas.

Kaip pasakojo specialistas, pagal energiją taupančias programas nerenovuotoms mokykloms būtina pakeisti langus, apšiltinti pastatų sienas, stogus, sutvarkyti vėdinimo sistemas, taip pat rekonstruoti šildymo sistemas. Mokykloms, kurios jau gavo ES paramą energiją taupančioms priemonėms, būtina atlikti ir vidaus patalpų kapitalinį remontą, modernizuoti vidaus patalpas.

„Ne visos mokyklos gaus paramą, tačiau siekiama, kad lėšų šiems tikslams būtų daugiau. Šiuo metu rengiami 14 mokyklų modernizavimo projektai. Ūkio ministerijai paskelbus kvietimą, bus teikiamos paraiškos gauti paramą pagal Klimato kaitos programą“, – pasakojo V.Mikalauskas.

Savivaldybė 2013 m. Vilniaus mokyklų renovacijai iš viso skirs 26,25 mln. litų.

„Ruošiamės remontuoti mokyklą kaip ir kiekvienais metais. Šiemet naudosime lėšas, kurias gavome už patalpų nuomą, taip pat tėvelių ir mokytojų suaukotas 2 proc. lėšas. Tai normali praktika – remonto darbus atlikti iš savo suplanuotų, sukauptų lėšų“, – pasakojo Vilniaus Antakalnio gimnazijos direktorė Vita Kirkilienė.

Pasak jos, atliekami tik svarbiausi remonto darbai, nes dideliems remontams reikėtų labai daug pinigų. „Kasmet atliekame ne kelių tūkstančių, o didesnės vertės remonto darbų. Praėjusiais metais remontas atsiėjo 10 tūkst. litų. Viskas susiję su mokinių ugdomosios aplinkos gerinimu, atkūrimu po mokslo metų. Kai labai reikia, ir baldus pakeičiame. Tiesiog esame numatę savo prioritetus ir juos vykdome“, – teigė V.Kirkilienė.

Šią vasarą Vilniaus Antakalnio gimnazija įvairiems remonto ir atnaujinimo darbams vėl žada investuoti net iki 10 tūkst. litų. „Kas nori, tas pasiremontuoja“, – optimistiškai į situaciją žvelgia direktorė.

Antakalnio mokykloje, kaip ir kitose, kasmet atliekamas klasių, koridorių remontas, perkama baldų ir to, kas būtiniausia naujiems mokslo metams pasiruošti. Vieni svarbiausių darbų per moksleivių atostogas: apšvietimo sistemos atnaujinimas, lempų keitimas, tvarkymas. Taip pat – santechnikos sistemos remontas. „Kadangi mūsų gimnazijos pastatas yra senos statybos, kasmet reikia įdėti labai daug darbo: ir sienas koridoriuose dažyti, ir glaistyti. Vaikai nevaikšto iš lėto, tad ir skylių atsiranda“, – šmaikštavo mokyklos direktorė.

Mokyklose kasmet būtina atnaujinti ne tik sienas ar grindis. Būtinos ir įvairios prekės, tiesa, visa laimė, kad joms šiek tiek pinigų skiriama iš kiekvieno mokinio krepšelio. V.Kirkilienė sakė, kad šiuo metu yra kiek liberalizuota mokinio krepšelio politika: prie leistinų pirkti prekių bei paslaugų jau priskiriami ir baldai, kompiuterinė įranga, interneto tinklo plėtros darbai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų