Pereiti į pagrindinį turinį

Verslo ir finansų magnatai virsta ekobaronais

Verslo ir finansų magnatai virsta ekobaronais
Verslo ir finansų magnatai virsta ekobaronais / "Shutterstock" nuotr.

Pasaulio turtingieji susirūpino ekologija. Verslo ir finansų magnatai vis dažniau investuoja į tokias pramonės sritis kaip elektra varomų automobilių gamyba, saulės ir geoterminė energetika. Jų entuziazmo nemalšina net ekonomikos recesija.

Dominuoja JAV turtuoliai

Britų laikraštis "The Sunday Times" sudarė "žaliąjį" šimto pasaulio turtuolių, investuojančių į ekologiją, sąrašą. Jų visų šiai sričiai skiriamos lėšos sudaro 267 mlrd. svarų sterlingų (1 trln. litų). Įspūdinga suma rodo, kad turtingiausi verslininkai ir magnatai labai susidomėjo aplinkosauga.

Sąraše pirmąsias vietas užima tokie amerikiečių finansininkai ir verslininkai kaip Warrenas Buffettas ir Billas Gatesas, nuolat neakivaizdžiai besivaržantys ir dėl pirmos vietos žurnalo "Forbes" kasmet skelbiamame turtingiausių pasaulio žmonių sąraše. W.Buffettas šiuo metu yra susidomėjęs vėjo energija ir elektra varomais automobiliais, o B.Gatesas – alternatyviais kuro šaltiniais.

Dauguma iš "žaliajame" sąraše pirmaujančių turtuolių amerikiečių atėjo iš Silicio slėnio – vietovės JAV Kalifornijos valstijoje, kurioje įsikūrė stambūs mikroschemų gamintojai. Daug pasiekę šioje srityje, dabar jie jėgas ir pinigus nukreipė į projektus, padedančius tausoti ir švarinti aplinką. Juos remia ir naujasis JAV prezidentas Barackas Obama, pažadėjęs paramą tokiems projektams.

Turtuoliai amerikiečiai investuoja ne tik į naujas technologijas, bet ir į kitą aplinkosaugos veiklą: saugo laukinės gamtos plotus nuo godžių pramonininkų, remia mokslinius tyrimus. Šitoks jų entuziazmas gali pakeisti ir politikų nuomonę. Galbūt JAV vadovas B.Obama ryšis įgyvendinti ambicingus aplinkosaugos projektus, kurių nedrįso imtis jo pirmtakas George'as W.Bushas.

Krizė drąsos nenumalšino

Amerikiečiai kuria pažangesnes ir ne tokias kenksmingas aplinkai technologijas, o Kinijos turtuoliai deda visas pastangas, kad jos būtų prieinamos kiekvienam. 17-a "žaliajame" turtuolių sąraše esančių kinų investuoja į saulės energija ir elektra varomų automobilių gamybą, siekdami sumažinti mašinų kaštus ir išsikovoti vietą rinkoje.

Kinijos magnatai dėl pasaulinės ekonomikos krizės prarado daug pinigų ir turtingiausių žmonių šimtuke smarkiai nusirito žemyn. Tačiau jei jie nebijos investuoti dabar, esant krizei, netolimoje ateityje gali tapti nugalėtojais, kai visam pasauliui pardavinės nebrangius aukščiausių technologijų produktus.

Septyni "žaliajame" sąraše esantys Vokietijos magnatai daugiausia investuoja į vėjo turbinas. Jos labai reikalingos šios šalies pramonei. Aloysas Wobbenas pirmą vėjo turbiną pasistatė savo kieme. 1984 m. jis įkūrė bendrovę "Enercon", kurioje šiandien dirba 6 tūkst. žmonių. Jos gaminamos įmantrios vėjo turbinos žinomos ir perkamos visame pasaulyje.

Krizės sąlygomis į ekologiškas ūkio sritis atsigręžia ir tie Vokietijos verslininkai, kurie milijonus uždirbo visai kitaip. Broliai dvyniai Andreasas ir Thomas Strungmannai susižėrė 6,8 mlrd. svarų sterlingų (26 mlrd. litų) iš farmacijos verslo, bet jį pardavė ir dalį pinigų investavo į žlungančią saulės energijos bendrovę.

Prastas britų pavyzdys

"Žaliajame" turtuolių sąraše yra ir dešimt britų. Jie nesiorientuoja į masinę gamybą, kaip kinai, ir neseka vokiečių pėdomis. Apskritai Didžiosios Britanijos turtuoliai menkai domisi aplinkosauga. Pasinėrę į nekilnojamojo turto, finansų ir prekybos sektorius, jie tik kalbomis remia "žaliąsias" iniciatyvas ir rūpinasi nebent kova su gaisrais. Ir tai tik tam, kad išsaugotų savo turtą.

Pasak "The Sunday Times", toks požiūris nieko gera nežada ateičiai. "Kai gamyklos ir kiti pramonės objektai masiškai uždaromi, kas užtikrins Didžiosios Britanijos klestėjimą pasibaigus krizei?" – retoriškai klausia laikraštis.


Warrenas Buffettas (JAV)

Šiuolaikinio kapitalizmo veidas W.Buffettas, kurio turtai siekia 27 mlrd. svarų sterlingų, investuoja į vėjo jėgaines. Jam priklauso holdingas "MidAmerican Energy", dirbantis šioje srityje. Praėjusių metų rugpjūtį su bendrove "American Electric Power" W.Buffettas ėmė statyti elektros tinklus, kuriais tekės vėjo jėgainių gaminama energija. Be to, neseniai verslininkas investavo 230 mln. dolerių į Honkongo bendrovę BYD, kuri gamina akumuliatorius elektra varomiems automobiliams.


Billas Gatesas (JAV)

Korporacijos "Microsoft" įkūrėjas B.Gatesas, kurio turtai vertinami 26 mlrd. svarų sterlingų, praėjusiais metais pasitraukė iš šios bendrovės vadovo pareigų ir pasinėrė į filantropiją. Savo turtais su visuomene jis dalijasi per savo ir žmonos Melindos vardu pavadintą labdaros fondą. B.Gatesas investavo į kuro gamintojų bendroves "Pacific Ethanol" ir "Sapphire Energy", kurios siekia gaminti kurą iš jūros dumblių.


Ingvaras Kampradas (Švedija)

Baldų gamybos bendrovės "Ikea" įkūrėjo I.Kamprado turtai siekia 22 mlrd. svarų sterlingų. "Ikea" įdiegė naujas technologijas, kurios leidžia gaminti energiją iš atliekų ir žemės gelmių šilumos. Visos bendrovės parduotuvės 2012 m. naudosis atsinaujinančiais energijos šaltiniais, o energijos vartojimą sumažins 25 proc. "Ikeos" darbuotojai naudojasi hibridiniais automobiliais "Honda", jiems nemokamai suteikiami dviračiai ir energiją taupančios elektros lemputės.

 


Richardas Bransonas (Didžioji Britanija)

1,2 mlrd. svarų sterlingų turto turintis R.Bransonas įkūrė bendrovę "Virgin Fuels", kuri tyrinėja alternatyvius energijos šaltinius. Šiems tikslams vienas žinomiausių Didžiosios Britanijos verslininkų per artimiausią dešimtmetį ketina skirti 1,5 mlrd. svarų sterlingų. Jis jau išleido 16 mln. svarų sterlingų bioetanolio gamykloms Jungtinėse Valstijose ir pažadėjo 25 mln. dolerių prizą už išradimą, kuris padės iš aplinkos pašalinti anglies dvideginį.


Tedas Turneris (JAV)

Televizijos kanalą CNN sukūręs T.Turneris turi 1,2 mlrd. svarų sterlingų. 2006 m. jis pasitraukė iš šio verslo ir ėmėsi labdaros bei aplinkosaugos projektų. Penkiolikoje savo rančų jis puoselėja gamtą ir bando išsaugoti visą esamą fauną ir florą. Verslininko valdose gyvena 50 tūkst. bizonų. T.Turneris taip pat investavo kelis milijonus svarų sterlingų į saulės energijos bendrovę "DT Solar".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų