Pereiti į pagrindinį turinį

Vicemerų dvikova dėl auditorių

2009-03-31 09:00
Vicemerų dvikova dėl auditorių
Vicemerų dvikova dėl auditorių / Mindaugo Ažušilio nuotr. Diskusija: vicemerai V.Martikonis (nuotraukoje) ir S.Šriūbėnas nesutaria, kas turėtų parinkti savivaldybės įmonių auditorius.

Dalį Vilniaus miesto tarybos narių papiktino tvarka, kai savivaldybės bendrovių direktoriams leidžiama patiems pasirinkti auditorių. Naujoji valdžia siekia šią tvarką pakeisti, tačiau nesutaria kaip.

Suabejojo audito skaidrumu

Vilniaus miesto savivaldybės kolegijoje du vicemerai susiginčijo, kas turėtų atlikti savivaldybės bendrovių auditą. Šiuo metu pačių bendrovių vadovai iš trijų audito įmonių apklausos būdu išsirenką vieną, pasiūliusią mažiausią paslaugos kainą. Bendrovės vadovo pasirinkimą privalo patvirtinti savivaldybės kolegija. Tik šiai pritarus savivaldybės administracijos direktorius pasirašo įsakymą, leidžiantį pirkti paslaugą iš pasirinktos audito įmonės.

Pasamdytas auditorius nustato, ar tvarkingai vedama bendrovės buhalterinė apskaita, ir tikrina, ar laiku ir tinkamai mokami mokesčiai valstybei. Audito išvadas bendrovė privalo kasmet pateikti savivaldybės tarybai.

Vicemeras Vidmantas Martikonis suabejojo tokio pasirinkimo skaidrumu. Jo nuomone, iš bendrovių audito būtų daugiau naudos, jeigu įmonę konkurso būdu parinktų pati Vilniaus miesto savivaldybė. Tiesa, už paslaugą vis tiek tektų mokėti savivaldybės bendrovei.

"Dabar pats tikrinamasis pasirenka tikrintoją. Manau, kad savivaldybės atrinkto auditoriaus išvados būtų objektyvesnės. Vis tiek per konkursą taip lengvai nepasirinksi to auditoriaus, kurio nori bendrovės vadovas", – motyvavo V.Martikonis.

Susikibo du vicemerai

Išgirdęs už savivaldybės finansus atsakingo vicemero pasiūlymą, ginčytis puolė kitas mero pavaduotojas Stanislovas Šriūbėnas, kuruojantis miesto plėtros sritį. Jis prieš mėnesį dirbęs savivaldybės bendrovės "Vilniaus kapitalinė statyba" direktoriaus pavaduotoju ir tikino žinąs, ką reiškia savivaldybės parinktas auditorius.

Esą prieš ketverius metus auditorių bendrovėms parinkinėdavo savivaldybės Ekonomikos departamentas. Tokio pirkimo kainos šokiruodavo bendrovių vadovus: už patikrą bendrovėms tekdavo pakloti dešimtis tūkstančių litų.

"Kad dar miestas tada būtų mokėjęs tuos 10–25 tūkst. litų, tai įmonei būtų buvę tas pats. Vis tiek įmonę privalu tikrinti. Bet įmonei pačiai reikia susimokėti! Tie 25 tūkst. litų buvo "Vilniaus kapitalinei statybai" įpaišyti. Dar tas auditorius atvažiuoja, numeta popierius, o už jį visą darbą įmonė turi padaryti. Tada kolegijai pasirodė, kad tokia tvarka nėra gera. Kai buvo leista paslaugą pirkti pačioms įmonėms, audito kainos sumažėjo", – savo argumentus dėstė S.Šriūbėnas.

Vicemeras patarė politikams neskubėti spręsti, kam patikėti parinkti auditorių. Esą būtina išanalizuoti ankstesnę praktiką, ją palyginti su šiandien galiojančia tvarka ir tik tuomet priimti sprendimą. Jeigu pasirodytų, kad savivaldybei renkant auditorių jo paslaugos kainos nekiltų, tuomet būtų galima pritarti V.Martikonio siūlymui.

Pradžiugino bendrovių vadovus

Išgirdę politikų ginčą savivaldybės bendrovių vadovai tik šyptelėjo. Esą jeigu tik nori, tegul patys politikai ima organizuoti viešąjį pirkimą ir kiekvienai savivaldybės bendrovei ieško auditoriaus. Bendrovių vadovams tik darbo sumažėtų.

"Duok Dieve, kad jie taip padarytų, mums rūpestis atkristų. Tik ar bus pigiau? Yra įvairių įmonių: vienos didesnės, kitos mažesnės. Jų audito kainos skiriasi. Reikia žiūrėti, ką renkiesi. Yra stiprių audito bendrovių, bet šios brangesnės, todėl jos greičiausiai savivaldybės konkursų nelaimėtų. Būtina tinkamai suformuluoti konkurso sąlygas, kad didelės bendrovės neateitų tikrinti pigus, bet nekvalifikuotas auditorius. O šiaip aš asmeniškai nematau jokio skirtumo, kas parinks auditorių", – tikino savivaldybės bendrovės "Vilniaus autobusai" generalinis direktorius Gintaras Nakutis.

"Savivaldybės įmonėms, viešosioms įstaigoms auditorių skiria pati savivaldybė. Kai buvome savivaldybės uždaroji akcinė bendrovė, auditorių rinkomės patys. Tačiau skirtumo didelio nėra, kas tą auditorių parenka. Mes už šią paslaugą vis tiek mokame patys", – antrino savivaldybės įmonės "Vilniaus miesto būstas" laikinasis direktorius Česlovas Rybakas.


Egidijus Vilkickas, Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamento direktorius

Įstatymuose neapibrėžta, kas užsakinėja bendrovių auditą. Lieka apsispręsti pačiam akcininkui. Politikai siūlo, kad savivaldybė pati parinktų, o pagal visus aktus už paslaugą bet kokiu atveju būtų sumokama iš bendrovės lėšų.

Kai bendrovė vykdo procedūrą, ji kviečiasi tris dalyvius ir iš jų pasirenka pasiūliusį mažiausią kainą. Tačiau kuriuos tris auditorius kviesti, iniciatyva priklauso bendrovės vadovui. Mano įsitikinimu, turėtų būti kviečiama daugiau audito įmonių. Tuo labiau kad rinkoje yra daugiau dalyvių. Reikėtų skelbti konkursą, kurio pirkimo dokumentus galėtų įsigyti visos norinčios audito bendrovės. Tokiu atveju būtų pasirinktas ekonomiškiausias pasiūlymas.


Kovo suvestinė

Savivaldybės bendrovė Jos pasirinkta audito įmonė Paslaugos kaina (tūkst. litų)
"Rasų valda" "Audito paslauga" 8 (be PVM)
"Vilniaus parkai" "Balanso auditas" 7 (be PVM)
"Senamiesčio ūkis" "Audito paslauga" 8 (be PVM)
"Šnipiškių ūkis" "Alvigdos auditas" 9,5 (be PVM)
"Šiaurės miestelis" "Apskaitos ir mokesčių konsultacijos" 6 (be PVM)
"Avarija" Individuali V.Tamašausko audito ir konsultavimo įmonė 5,7 (be PVM)
"Vilniaus miesto būstas" "Audito paslauga" 8,3

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų