Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus Naujamiesčio rajone - degalų kainų rojus (papildyta)

2010-09-30 05:59
Stebuklas: tokių degalų kainų sostinės vairuotojai jau senokai nematė.
Stebuklas: tokių degalų kainų sostinės vairuotojai jau senokai nematė. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Užvirusioje konkurencinėje degalinių tinklų kovoje delnus iš džiaugsmo trina vairuotojai. Karą Vilniuje pradėjo "Neste" ir "Alauša". Įsitraukti priverstos ir degalinės "Lukoil". Jau kelias dienas sostinėje degalai kai kuriose degalinėse neįtikimai atpigę.

To seniai nebuvo

Degalinių švieslentėse tokių mažų kainų vairuotojai jau seniai neregėjo. Litras populiariausio 95 markės benzino Pelesos gatvėje šalia buvusio senojo taksi parko įsikūrusioje degalinėje "Alauša" kainuoja vos 3,7 lito. Dyzelinas irgi kur kas pigesnis nei kitur – 3,18 lito už litrą. Tad nenuostabu, kad prie jos rikiuojasi automobiliai.

Kaimynystėje Kauno g. 26 veikiančioje "Neste" degalinėje – dar didesnė apgultis. Automobilių virtinės driekiasi net gatvėje. Vairuotojai kantriai laukia, kad sklidinai užpildytų bakus, už kiekvieną benzino litrą jie pakloja tik 3,72 lito.

Laukti – apie valandą

Eilėje prie benzino kolonėlės vilnietis Valentinas Balaišis laukė apie 50 minučių. Sakė – verta.

"Tai stebuklingos kainos. Dukra, studijuojanti netoliese esančioje Vilniaus dizaino kolegijoje, paskambino ir pasakė, kad benzinas rekordiškai pigus. Sako, tėti, pamatytum, kas čia dedasi! Iš pradžių pagalvojau, kad neįmanoma. Kad tai afera. Bet dabar matau, kad tai iš tiesų vyksta. Atvežiau dukrą į mokslus ir laukiu", – pasakojo į Kauno gatvėje įsikūrusią degalinę iš Fabijoniškių rajono atrūkęs V.Balaišis.

Vyriškiui buvo apmaudu vieno – 65 l talpos jo automobilio bakas ne visai tuščias. "Bet nieko, atsivežiau 20 l "kanistriuką", – guviai mirktelėjo V.Balaišis.

Beveik valandos, praleistos stovint eilėje, jam nė kiek ne gaila. Laukimą atperka ekonominė nauda.

Nenori praleisti progos

"Apie akciją nebuvau girdėjęs, važiavau pro šalį atsitiktinai. Pamačiau kainą ir užsukau – kaip tik bakas beveik tuščias", – džiaugėsi benziną pilantis Rimas. Suskaičiuoti nesunku: baką papildęs akcijiniais degalais jis sutaupė apie 20 litų. "Tai jau labai prabangūs pietūs. Nesunku ir palaukti", – nusišypsojo vyras.

Su automobiliu "Nissan" į degalinę "Neste" įriedėjusiam Dariui Jonaičiui labai nuskilo – prie kolonėlės jis prisikasė vos per kelias minutes. Tačiau laiko sugaišo prie savitarnos automato: net sumokėjus benzino čiaupas nebuvo atsuktas. "Gal baigėsi?" – pirmyn atgal lakstydamas tai prie atsiskaityti skirto automato, tai prie kolonėlės svarstė D.Jonaitis.

Įnoringai technikai pagaliau paklusus, vaikinas lengviau atsipūtė. "Nesinorėtų praleisti tokios progos", – prisipažino D.Jonaitis.

Kaunasi antrą savaitę

"Neste" degalinės pašonėje veikiančios automobilių plovyklos "Plaunu pats" darbuotoja pasakojo, kad degalinės apgultis tęsiasi antrą savaitę. Panašų vaizdą moteris matė nebent Naujųjų metų išvakarėse, kai jau kitą dieną degalų kainos turėjo smarkiai šauti į viršų.

"Kiek žinau, degalai atpigo, nes netoliese esanti "Alauša" sumažino kainas. Tačiau pas juos tokios klientų spūsties tikrai nėra. Visi važiuoja čia", – pasakojo parduotuvės "Plaunu pats" kasininkė.

Iš tikrųjų prie "Alaušos" automobilių grūsties nėra. Nors šioks toks klientų aktyvumas justi, masine psichoze nekvepia.

"Gyvenu užmiestyje, todėl čia patogu piltis degalų. Be to, vyras paskambino, pasakė, kad vyksta akcija, tai užsukau, nors degalų bakas dar puspilnis. Įsipilsiu už 100 litų", – kalbėjo degalinėje "Alauša" sutikta Danutė Pūrienė.

Kaltina vieni kitus

Litras 95 markės benzino "Alaušoje" kainuoja 2 centais pigiau nei degalinėje "Neste". Kas iš tikrųjų užvirė kainų karą, lieka neaišku – abiejų tinklų atstovai kaltę linkę versti vieni kitiems.

"Kas lemia kainų kritimą? Konkurencija, kuri vyksta aplinkui. Šiais laikais visi į viską reaguoja", – situaciją miglotai komentavo bendrovės "Neste Lietuva" mažmeninės prekybos direktorius Audrius Miežys.

Bendrovės "Alauša" Vilniaus filialo vadovas Arnoldas Bagdonas aiškino, kad jo atstovaujamas degalinių tinklas kainas ne diktuoja, bet reaguoja į konkurentų veiksmus.

"Nuo konkurentų priklausys, kiek ilgai ši "akcija" truks. Esame pasiryžę tokiomis sąlygomis dirbti tiek, kiek reikės", – užtikrino A.Bagdonas.

Abiejų degalinių tinklų atstovai neslėpė, kad benziną ėmus pradavinėti keliomis dešimtimis centų pigiau, įpilamų degalų kiekis išaugo. Tačiau degalinėms esą iš to naudos tiek, kiek iš ožio pieno. "Iš to tikrai neuždirbame", – sakė A.Miežys.


Pastangos išsaugoti klientus

"Alaušos" ir "Neste" sukelto kainų karo nuošalėje neliks ir degalinės "Lukoil". Saugodama klientus bendrovė "Lukoil Baltija" priėmė sprendimą degalų kainas apkarpyti degalinėse, veikiančiose Sodų, Dariaus ir Girėno bei Naugarduko gatvėse.

"Neturime kitos išeities, privalome reaguoti, nes mūsų klientai važiuoja, kur pigiau. Esame toje pačioje magistralėje, todėl turime prisitaikyti. Matome, kaip mažėja mūsų parduodamas litražas, turime imtis priemonių, kad sulaikytume klientus. Tačiau noriu pabrėžti: ekonomikos čia nėra", – leisdamas suprasti, kad "Alaušos" ir "Neste" užvirtoje košėje veikia ne sveika nuovoka, bet ambicijos, svarstė bendrovės "Lukoil Baltija" Baltijos regiono mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas.

Naujamiesčio teritorijoje veikiančiose degalinėse "Lukoil" kainos už litrą benzino svyruos tarp 3,75–3,8 lito.

Kitose miesto dalyse veikiančiose įvairių tinklų degalinėse populiariausias benzinas kainuoja 4–4,12 lito už litrą, dyzelinas – 3,45–3,6 lito už litrą.

Degalinės "Statoil" kol kas lieka konkurencinės kovos paraštėse. "Įsitraukti neplanuojame", – sakė bendrovės "Lietuva Statoil" Rinkodaros departamento direktorė Daiva Jokšienė.

Papildyta:

Ketvirtadienio rytą Naujamiesčio degalinių kainų švieslentės jau rodė vairuotojams įprastus skaičius. Dyzelino litras viršijo 3,55 Lt ribą, populiariausio 95 markės benzino - virš 4 Lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų