Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus tarybos nariai valdiškus pinigus semia iki dugno

2012-05-05 05:00
Vilniaus tarybos nariai valdiškus pinigus semia iki dugno
Vilniaus tarybos nariai valdiškus pinigus semia iki dugno / Gedimino Bartuškos nuotr.

Jei duoda, reikia imti viską. Daugmaž toks yra daugumos miesto tarybos narių požiūris į jiems skiriamas išmokas už degalus, telefono ryšį, transporto paslaugas. Per pastaruosius tris mėnesius jie išleido beveik 140 tūkst. litų.

Įpročiai kaip ir Seimo narių

1 tūkst. litų – tiek per mėnesį gali išleisti Vilniaus miesto tarybos narys automobilio degalams, telefono ryšiui, kanceliarinėms prekėms ir viešajam transportui. Šie pinigai kiekvienam tarybos nariui skiriami iš miesto iždo.

Didžioji dauguma tarybos narių šias išmokas semia iki paskutinio cento – ne išimtis ir pirma šių metų ketvirtis. 51 tarybos narys išleido beveik 138 tūkst. litų.

Miesto politikų įpročiai – kaip ir daugumos Seimo narių: didžiąją dalį išmokų jie skiria automobilio degalams arba remontui, pokalbiams telefonu.

Per pirmus tris šių metų mėnesius vienintelis tarybos narys konservatorius Raimundas Alekna nė neprisilietė prie iždo pinigų – neišleido nė cento. Tačiau miesto politikų apetitas ir įpročiai skirtingi.

Taksi virtuozas

Štai jaunasis Artūro Zuoko bendražygis Edgaras Stanišauskas visus skirtus pinigus ištaškė apmokėti kelionėms taksi, troleibusais, autobusais ir traukiniais. Fabijoniškių mikrorajone įsikūręs politikas pareiškė, kad per tris mėnesius taksi išleisti 3 tūkst. litų – visai normalu.

„Šeimos biudžetas nėra didelis, o man tenka daug važinėti. Dirbu Sveikatos reikalų komitete, taigi reikia važinėti ir į ligonines. Kartais – į Kauną, tai ir susidaro. Stengiuosi išmokomis nepiktnaudžiauti, tai vieną ketvirtį panaudoju daugiau, kitą mažiau“, – taip paaiškino pirmą kadenciją savivaldybėje dirbantis E.Stanišauskas.

Beje, jis ne vienintelis taksi mėgėjas – visus pinigus šiam transportui, kaip rodo ataskaita, panaudojo ir Lenkų rinkimų akcijos atstovas Eduardas Trusevičius. Jo bendražygis Juzefas Kvietkovskis taksi bendrovėms paliko per 1 tūkst. litų.

Atvirukų mėgėjai

Kanceliarinėms prekėms įsigyti miesto politikai biudžeto lėšų nėra linkę leisti – daugelis pasitenkina nė šimto litų nesiekiančia suma. Tačiau šioje vietoje visus pranoksta Lenkų rinkimų akcijos atstovai – antai Gžegožas Saksonas ir Vanda Kravčionok kanceliarinėms prekėms per kelis mėnesius paklojo daugiau nei 500 litų.

„Ir frakcijai ko nors reikia, tai pašto ženklų, tai atvirukų – siunčiame sveikinimus per šventes, per Kalėdas, per Velykas, tai visokie klijai, popierius. Vis ko nors reikia“, – kam leidžia iždo pinigus vardijo V.Kravčionok.

Pirmą kadenciją taryboje dirbanti moteris prisiminė, kad buvo atvejų, kai savivaldybės buhalteriai kompensuoti patirtas išlaidas atsisakė – politikės pirktas fotopopierius kanceliarinėmis išlaidomis nebuvo pripažintas.

Kai kas suirzo

Kai kuriuos naujuosius tarybos narius klausimai apie išmokas netgi suerzino – štai Artūro Zuoko frakcijai priklausanti Daina Urbanavičienė išsyk puolė teisintis: „Aš nieko nepažeidžiau, nesuprantu, kodėl domitės.“

Moteris aiškino, kad daugiau nei 500 litų telefono ryšiui ji išleido todėl, kad daug dirbo ir naudojosi mobiliuoju internetu. „Neskaičiuoju tų pinigų, dėl visuomenės stengiuosi, nematau čia jokios problemos“, – ramino D.Urbanavičienė.

Ne vienas politikas aiškina, kad skiriamų pinigų patirtoms išlaidoms padengti nė neužtenka – tenka pridurti ir iš savos kišenės. Keista – tarybos ir komitetų posėdžiai kartais vyksta tik kas dvi savaites. Tačiau politikai rinkti ir segti sąskaitas faktūras, čekius – netingi.

„Išlaidų kompensavimas tarybos narių veiklai būtinas. Žinoma, ne visada paimi čekį, tai kartais kompensacijos gauni mažiau, nei realiai išleidi vykdydamas pareigas“, – tvirtino socialdemokratas Juras Požela.

Politikai labai mėgsta pabrėžti, kad elgiasi moraliai, skiriamus pinigus taupo, bet kam neleidžia. O svarbiausia juk važinėti pas rinkėjus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų