Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus valdžia už 15 tūkst. eurų pasamdė privatų detektyvą: kodėl jo prireikė?

2024-10-11 16:47 diena.lt inf.

Vilniaus miesto savivaldybė už 15 tūkst. eurų pasamdė privatų detektyvą. Jam nieko sekti neteks – tereikės rūpintis Bernardinų gatvės saugumu. Kodėl sostinei prireikė privataus detektyvo ir kodėl miestui nepakanka policijos ar savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus? Apie tai – LNK reportaže.

Pixabay.com nuotr.

Sostinės meras šios situacijos pakomentuoti negalėjo. Paklaustas, kam Vilniui reikalingas privatus detektyvas, atsakė: „Klauskite administracijos, nepakomentuosiu dabar.“

Pagal sutartį šiam detektyvui nieko sekti nereikės, tačiau teks rūpintis Bernardinų gatvės priežiūra ir saugumu.

Gyventojų nuomonės apie tai – skeptiškos. „Tikrai per brangu“, – sakė moteris. „Žmonės turi fantazijos, kaip pinigus įsisavinti, čia nieko naujo. [...] Beprasmiška. O pinigėliai kieno? Mūsų“, – manė kitas pakalbintas praeivis. „Manau, kad tai eiliniai skandalai. [...] Manau, kad tai neteisinga informacija, melas. Iškraipymai yra žiniasklaidos duona“, – tikino vyriškis.

Kodėl sostinei prireikė privataus detektyvo ir kodėl bus saugoma būtent Bernardinų gatvė, LNK atskleidė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas.

– Kam Vilniaus miestui prireikė detektyvo?

– Visų pirma, miestas atsakingas už saugumą ir už viešosios saugos pažeidimus. Tam tikriems pažeidimams [užkardyti] mes pasitelkėme ir išorės pagalbą. Natūralu, kad ne viską gali atlikti viešosios tvarkos, policijos pareigūnai, tad tam tikriems pažeidimams, tam tikrai papildomai stebėsenai mes kaip bandomąjį projektą išmėginome detektyvo paslaugas. Sutartis, praėjus mėnesiui, pasibaigs, žiūrėsime rezultatus ir galvosime, ar verta ilgalaikėje perspektyvoje tai tęsti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Koks bus to detektyvo darbo principas? Jis ką nors seks?

– Matote, čia jau tik pats detektyvas žino, kaip jis dirba. Mintis yra labai paprasta – mes turime nustatyti tam tikrų pažeidimų kritinius taškus ir su ta informacija mes, kaip miestas, galėsime spręsti, kur įrengti papildomų kamerų, kur prevenciškai užkirsti kelią tam tikriems pažeidimams, galiausiai, yra didesnė galimybė pagauti sienų tepliotojus, kurie gadina privatų turtą.

– Kiek teko domėtis, detektyvas ne visą parą stebi tą gatvę, kelias valandas per dieną kelis kartus per savaitę. Ar ne per brangu 15 tūkst. eurų? Ir tai tik už mėnesį?

– Reikia suprasti, kad dirba ne vienas žmogus. Mums aktualu yra vakarai ir naktys nuo ketvirtadienio iki sekmadienio, kai mes matome daugiausia pažeidimų. Reikia suprasti ir tai, kad saugumas iš principo yra neįkainojamas dalykas. Juk ir savivaldybės darbuotojų atlyginimai yra nemaži, ir policijos pareigūnų paslaugos kainuoja, bet reikia suprasti, kad būtų daug liūdniau, jei mieste jaustumės nesaugūs.

Reikia suprasti ir tai, kad saugumas iš principo yra neįkainojamas dalykas.

– Ką gali detektyvas, ko negali policija, Viešosios tvarkos skyrius?

– Reikėtų gal kitaip formuluoti. Mes visada esame linkę pirkti paslaugas iš išorės, jeigu kažkas gali atlikti tą patį, ką gali policijos pareigūnas ar Viešosios tvarkos skyrius. Yra labai daug dalykų, kurių kiti žmonės negali atlikti, ką gali atlikti tik policijos ir tik viešosios tvarkos pareigūnai. Kadangi miestas yra didelis, pareigūnų trūkumas, nors ir mažėjantis, bet Vilniuje vis dar jaučiamas, reikia suprasti, kad tie viešosios tvarkos pažeidimai turi įtakos saugumui, saugumo jausmui, jie nebūtinai yra priskiriami A, B kategorijoms, jie labiau gal yra C, D kategorijų. Tiems gal mažiau svarbiems įvykiams mes ir pasitelkėme išorės pajėgas, kurios mums gali padėti.

– Kodėl būtent Bernardinų gatvė? Atrodo, rami gatvelė.

– Duok, Dieve, ir liktų rami. Yra tam tikras gatvių tinklas. Ji yra kaip pagrindinė. Mes tiesiog pasižiūrėjome, kur yra tam tikrų viešosios tvarkos pažeidimų daroma, kur vandalai mėgsta privatų turtą gadinti, ir mūsų specialistai parinko šią gatvę. Pradedame nuo Senamiesčio, žiūrėsime, gal iš tiesų pamatysime, kad didelės naudos nėra, ir tą projektą nutrauksime, o gal rezultatai bus tokie, kad darysime jį ilgalaikį ir plėsime į kitas miesto teritorijas. Kol kas tai duoda rezultatų, turime keletą pagautų „peckiotojų“.

– Jei teisingai supratau, šis detektyvas už 15 tūkst. eurų padės kovoti su grafitininkais?

– Ne tik, ir su bendra viešosios tvarkos situacija mieste. Nėra taip, kad detektyvas dirba tik su viena tema ir jei mato, kad kažkas kito vyksta, sako: ne, sorry, mes dėl šito nepadėsime. Į tai įeina ir grafičiai, bet ir daugiau dalykų. Reikia suprasti, kad mes dirbame su įmone, tai nėra vienas žmogus su skrybėle, cigaru ir monokliu, kuris eina ir ieško pėdsakų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
senis

pirma patikrinkit kiek policija tokių pagavo ir kiek bilu buvo perduota teismui ir ar kas nors buvo nubaustas vot čia ir yra apie ka pagalvot nes kam policijai gaudyt irodinėt ir iš to pššššš.
3
0
Visi komentarai (1)

Daugiau naujienų