Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje – dizaino atradimų savaitė

2013-05-03 10:59
Vilniuje – dizaino atradimų savaitė
Vilniuje – dizaino atradimų savaitė / Gedimino Bartuškos nuotr.

Unikalių memorialinių paminklų sąrašą Vilniuje netrukus papildys dar vienas – pirmasis Europoje paminklas dizainui. Tai – tik vienas iš gegužės 3-iąją prasidėsiančios Dizaino savaitės akcentų.

Jau aštuntą kartą rengiama Dizaino savaitė – profesionalus jaunuosius kūrėjus suburiantis renginys – kiekvienais metais sulaukia vis daugiau visuomenės dėmesio.

Dizaino entuziastų fiestos rengėjai džiaugiasi šiemet publikai pristatydami net 120 įvykių. Tarp jų – ir netradiciniai renginiai, pavyzdžiui, tiesioginiai dizaino kūrėjų interviu miesto vitrinose ar pirmojo Europoje paminklo dizainui pristatymas. Dizaino savaitgalį lankytojai galės gyvai susipažinti su garsiąja Milano dizaino savaitės žvaigžde – pudeliu Abra Kadabra – ir net iš arti apžiūrėti įspūdingus jo karolius.

Lankytojų lauks nuolatinės ir savaitę bei ilgiau vyksiančios parodos. Tarp jų – Baltarusijos architektų, dizainerių, skulptorių ir dailininkų autorinių kėdžių paroda „Postoolate“ Energetikos ir technikos muziejuje.

„Stengsimės stebinti viskuo, – tikino Lietuvos dizaino forumo direktorius Vytautas Gurevičius. – Visi Dizaino savaitėje eksponuojami darbai bus nematyti arba mažai matyti, renginių įvairove siekiame pritraukti ne tik profesionalus, bet ir paprastus miestiečius, besidominčius estetika bei naujovėmis. Akivaizdu, kad Dizaino savaitė tampa visų renginiu. Nors nuo Vienos ar Londono, su kuriais kažkada pradėjome renginį organizuoti vienu metu, atsilikome toli, bet įvertinus mūsų dydį ir vietą žemėlapyje Europos dizaino savaičių “klube„ jaučiamės tarp lygių.“

Jau antrą kartą surengto Lietuvos dizaino prizo konkurso „Geras dizainas“ nugalėtojų paroda, kaip ir pernai, visą savaitę vyks Energetikos ir technikos muziejuje. Konkurso darbus vertins tarptautinė komisija.

„Kiekvienais metais džiaugiamės atrasdami vis naujų talentų. Tai labai svarbu jauniems kūrėjams – turėti savo erdvę pasireikšti ir būti įvertintiems. Lietuvos mastu šį renginį galėčiau lyginti su “Mados infekcija„ – tai savotiškas tramplinas dizaineriams, juk būtent Dizaino savaitėje kažkada buvo atrasti tokie talentai kaip garsiosios kėdės “Kudirka„ autorius Paulius Vitkauskas, taip pat Nauris Kalinauskas ar Vytas Puzeras, kurių kūriniai eksponuojami ir perkami visame pasaulyje“, – šio renginio atradimus priminė V.Gurevičius.

Praėjusių metų nugalėtojų paroda aplankė keturias šalis, tarp jų – 2012-ųjų pasaulio dizaino sostinę Helsinkį, o šiemet akiratyje – Londono dizaino festivalis ir kultūros festivalis Havre. Iki rudens paroda bus eksponuojama Kaune, Telšiuose ir Palangoje.

Anot V.Gurevičiaus, nors dizaino savaitės renginiai ir vyksta visoje Lietuvoje, neabejotinas jų epicentras yra būtent sostinė. Tad dizainas galėtų tapti puikia miesto vizitine kortele.

„Manau, kad Vilnius, kaip ir bet kuris Europos didmiestis, kaip Milanas ar Paryžius, turėtų didžiuotis tuo, jog pas juos vyksta tokie renginiai kaip Dizaino savaitė“, – sakė renginio organizatorius.


Išplito po Lietuvą

Dizaino savaitė oficialiai prasidės gegužės 3 d. Vilniaus energetikos ir technikos muziejuje Lietuvos dizaino prizo konkurso „Geras dizainas“ apdovanojimų renginiu. Savaitės renginių veiksmo vieta plečiasi – nuo gegužės 4 iki 12 d. jie vyks jau keturiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Telšiuose ir – pirmą kartą – Klaipėdoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų