Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje – pirmasis mėsainių festivalis

2015-08-06 09:50
DMN inf.
Organizatorių nuotr.

Prieš trejus metų gurmaniško mėsainio mada pasiekė Vilnių ir pakeitė kulinarinį miesto veidą. Šiandien kokybiškas mėsainis – palaima mūsų skonio ir kvapo receptoriams, todėl tikro mėsainio entuziastai iš sostinės restoranų bei barų kviečia švęsti maisto meną. Jau šį ketvirtadienį, rugpjūčio 6 d., pirmasis Lietuvoje burgerių festivalis – „Vilnius Burger Fest“ – audrins valgytojų pojūčius Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41).

„Vietų, kuriose mėsainis ant stalo atkeliauja su dalele virtuvės šefo širdies, Vilniuje vis daugiau. Kviesdami vilniečius į mėsainių festivalį norime parodyti, kaip smarkiai gurmaniški mėsainiai skiriasi nuo siūlomų greito maisto įstaigose. Gurmaniški burgeriai yra ir daug skanesni, ir sveikesni. Pačiame festivalyje nebus nei konkurencijos tarp dalyvių, nei lankytojų varžybų, kas suvalgys daugiau. Gurmaniškas mėsainis yra aukščiau viso to – čia visi kartu švęsime maisto meną ir mėgausimės profesionalių virtuvės šefų kūryba“, – sakė festivalį organizuojančio restorano „Drama Burger“ atstovas Žilvinas Stumbras.

„Vilnius Burger Fest“ kepsnines kaitins, įprastus ar tik šiai šventei sukurtus mėsainius ruoš aštuoni Vilniaus restoranai ir barai, šiuo metu puoselėjantys gurmaniško mėsainio tradicijas: „Boom! Burgers“, „Burger Geek“, „Drama Burger“, „Indie Bar“, „Le Butcher“, „Marsas“, „Meat Lover's Pub“ ir „Piano Man“. Vienam vakarui į Vilnių taip pat sugrįš svetingiausiu Vilniuje pripažinto restorano „Sofa De Pancho“ lankytojų itin mėgtas meksikietiškas burgeris, o netradicinius burgerius iš itališkų gelato ledų ruoš „Sweet Morello“.

Pasak festivalio organizatorių, lankytojams siūlomų mėsainių spektras atspindės įvairovę, kurią galima aptikti šio patiekalo pasaulyje. Čia bus burgerių su devynias dienas ruošta pastrami mėsa – savaitę rūkyta, dvi dienas virta žemoje temperatūroje ir plonai pjaustyta jautiena. Dalyviai taip pat siūlys mėsainius su šlapiuoju būdu brandintos Angus veislės ar rūkytuose pipiruose marinuotos jautienos paplotėliais. Bus burgerių ir su arkliena, itin aštrių ar turinčių saldumo, ir net tokių, kurių skonis primena jausmą, kai išmeti televizorių pro viešbučio langą. Vieni dalyviai pristatys mažus mėsainius, vadinamus „sliders“, kiti vadovausis koncepcija „dydis yra svarbu“.

Svarbiausi dalykai, kuriuos pabrėžia visi festivalio dalyviai, yra produktų šviežumas ir lietuviška kilmė, ypatingas dėmesys kokybei bei mėsainių sudėtinių dalių išskirtinumas ir, žinoma, jų ruošimas restorano ar baro virtuvėje.

Šimtametės tradicijos ir šiuolaikinis požiūris

Pasaulyje hamburgerio pavadinimu žinomas kulinarijos gaminys istoriją pradėjo XIX ir XX amžių sandūroje. Jo pavadinimas siejamas su Vokietijos miestu Hamburgu – taip, kaip ir frankfurter ar wiener dešrelių su Frankfurtu ir Viena. Pirmasis žinomas hamburgerio paminėjimas datuojamas 1896 m., kai laikraštis „Chicago Daily Tribune“ paminėjo „hamburgerio sumuštinį“ (hamburger sandwich).

Kiti šaltiniai teigia, kad pirmąjį sūrainį 1900 m. Konektikuto valstijoje sukonstravo išeivis iš Danijos Louis Lassenas , dar kiti šio gaminio pėdsakais atseka iki paties Hamburgo ir šio miesto šefo Otto Kuase. Nacionalinį JAV gyventojų pripažinimą sūrainis pelnė po 1904 m. Sent Luise įvykusios Pasaulinės parodos, vėliau paplito ir kitose šalyse.

Mėsainio kategorijos patiekalai apima ne tik įprastą maltos jautienos ir kvietinės bandelės derinį, bet itin plačią, įvairios sudėties suvožtinių gamą. Gurmaniškojo mėsainio judėjimas pasaulyje atsirado prieš porą dešimtmečių, kai virtuvių šefai suvokė dideles skonių derinimo ir sveikų ingredientų parinkimo galimybes. Iki tol greito maisto kategorijai priskirtas patiekalas įsitaisė prestižinių restoranų valgiaraščiuose, sparčiai ėmė kurtis specializuotos gurmaniško mėsainių užeigos.

Mėsainiuose gali būti įvairių gyvūnų mėsos – pasaulio jau nebestebina ilgai troškintos ir plėšytos kiaulienos, rūkytos elnienos, žalios lašišos ar kengūrienos burgeriai. Egzistuoja ir vegetariški burgeriai, kuriuose mėsa keičiama portobelo grybais, juodųjų pupelių paplotėliu arba tofu (sojų varške). Taip pat tik nuo šefų fantazijos ir gero skonio priklauso padažų parinkimas, bandelės sudėtis, priedai burgerio viduje ir šalia jo. Burgeriai sėkmingai derinami su skirtingomis alaus ir vyno rūšimis.

Gurmanišką mados karštinę puikiai iliustruoja faktas, kad brangiausias pasaulyje burgeris, kurį galima įsigyti viename Las Vegaso restorane, kainuoja 5000 dolerių. Tiesa, atsisakius su juo pateikiamo vyno butelio, kaina sumažėja iki 4930 dolerių.

Festivalio pradžia – 16 val. Vieta – „Piano Man Outside“, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kiemas (Vilniaus g. 41). Įėjimas į festivalį nemokamas. Organizatoriai primygtinai rekomenduoja turėti vietos skrandyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų