Quantcast

Vilniuje – renginiai apie Minsko režimo nusikaltimus

  • Teksto dydis:

Vilniuje ketvirtadienį vyks du renginiai, skirti atkreipti dėmesį į Aliaksandro Lukašenkos režimo nusikaltimus.

Baltarusijos nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Teisinė iniciatyva“ („Pravovaja iniciativa“) rengia eksperimentą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejuje Vilniuje.

Eksperimento dalyviai, daugiausia užsieniečiai, šešias valandas praleis perpildytoje buvusio KGB vidaus kalėjimo kameroje, kuri labai panaši į Baltarusijos kalėjimų kameras. Po eksperimento dalyvavusieji dalysis įspūdžiais diskusijos metu.

Kiekvienas dalyvis bet kuriuo metu galės išeiti iš kameros ir baigti eksperimentą. Prireikus, pagalbą suteiks budintis psichologas, pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

2020-ųjų rugpjūtį po Baltarusijos prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju pasiskelbė A. Lukašenka, Baltarusiją sukrėtė masiniai protestai. Po jų sulaikyta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių. Persekiojimas, kratos, areštai šalyje vyksta iki šiol.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra 1374 politiniai kaliniai.

Tuo metu Seimo Lankytojų centre Vilniuje bus kalbama apie Baltarusijoje įkalintus nepilnamečius ir jų teisių gynimą, ten organizuojama Baltarusijos ir Lietuvos visuomenininkų konferencija.

Konferenciją „Baltarusijos ir Ukrainos vaikų išnaudojimas karo nusikaltimuose Aleksandro Lukašenkos režimo propagandoje“ inicijuoja parlamentarė, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narė Dovilė Šakalienė.

Deja, Lukašenka šiandien vykdo represijas ne tik prieš Baltarusijos piliečius, bet ir aktyviai įsitraukia į karo nusikaltimus prieš Ukrainą.

„Jau ne pirmą kartą Seime kalbame apie Baltarusijos režimo nusikaltimus prieš vaikus – nuo vaikų-politinių kalinių iki represuojamų disidentų vaikų traumavimo. Deja, Lukašenka šiandien vykdo represijas ne tik prieš Baltarusijos piliečius, bet ir aktyviai įsitraukia į karo nusikaltimus prieš Ukrainą, laikydamas Baltarusijoje beveik pustrečio tūkstančio pagrobtų ukrainiečių vaikų“, – teigė ji.

Konferencijos rengėjų teigimu, remiantis šių metų sausio duomenimis, Baltarusijoje yra įkalinti aštuoni politiniai kaliniai, kurie už grotų sulaukė 18 metų arba dar yra nepilnamečiai. Visi jie sulaikymo metu buvo nepilnamečiai ir vėliau nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Konferencijoje dalyvaus žmogaus teisių gynėja, psichologė, buvusi Gardino vaikų hospiso direktorė Volha Vialichka, žmogaus teisių gynėjas Michailas Kyryliukas, teisininkė, Baltarusijos Helsinkio komiteto narė Kateryna Deykalo, Teisingumo ministerijos tarptautinio bendradarbiavimo ir žmogaus teisių politikos grupės vadovė Aistė Mikočiūnienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba

Pagarba portretas
Pagarba Baltarusijos tautai ir jos prezidentui A. Lukašenkai. Baltarusija klesti. Už taiką su kaimyninėmis šalimis.

romas

romas portretas
o tai ko skiriasi kgb vienute nuo lt kaleimo? kad lt kaleimose ira duobe sisiui ir sovetinis surudijes vandentekis?

Siaub

Siaub portretas
Koks baisus tas bulbašas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių