Pereiti į pagrindinį turinį

V.Navickas - pirmas sostinės meras, kurį verčia savi

2010-10-02 14:46
V.Navickas - pirmas sostinės meras, kurį verčia savi
V.Navickas - pirmas sostinės meras, kurį verčia savi / Gedimino Bartuškos nuotr. V.Navickas

Vilius Navickas nepadarė tokių didelių darbų, kad vilniečiai jo niekada nepamirštų. Bet sostinė dar neturėjo mero, kurį iš posto verstų ne oponentai, o sava partija.

Nelemtas pokalbis

Mero asmenybę gaubia paslapties skraistė: vieniems jis primena diktatorių, kiti jį vadina geru vadybininku, treti jo pasirodymą politikoje apskritai laiko klaida.

Paprastiems vilniečiams turbūt labiausiai įsiminė du mero V.Navicko gyvenimo epizodai.

Pirmasis – ant protestuotojų plakatų ne sykį pasirodžiusi nuotrauka. Joje V.Navickas užfiksuotas besilinksminantis baikerių šventėje. Joje vyras užfiksuotas nuogu pilvu, ant kurio puikavosi nepadorus užrašas.

Opozicija gegužę merą nesėkmingai bandė versti iš posto dėl šios nuotraukos, darytos tuomet, kai jis dar net nebuvo miesto tarybos nariu.

Dabar gimtosios Tėvynės sąjungos paragintas meras jau pareiškė pasitrauksiantis pats. Tai meras padarė po antro garsiausio epizodo savo biografijoje – skandalingo pokalbio, kurį slapta įrašė savivaldybės kontrolierius Šarūnas Skučas. Mero vartojami riebūs žodžiai ir nurodymai elgtis taip, kaip naudinga jo partijai, veikiausiai žymi jo politinės karjeros pabaigą.

Pagarba už gėjų eitynes

Sostinės tarybos narys ir V.Navicko kolega Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos frakcijoje Algis Ramanauskas-Greitai V.Navicką apibūdino kaip gerą vadybininką. Esą meras daugiausia pagarbos nusipelno už išduotą leidimą pirmą kartą Lietuvos istorijoje leisti seksualinių mažumų eitynes.

"Kiek aš jį pažįstu, jis yra kietas vadybininkas. Man imponavo jo drąsa dėl gėjų eitynių, – "Vilniaus dienai" sakė A.Ramanauskas. – Ir viskas. Aš jo beveik nepažįstu, rimtai."

Paklaustas, kaip vertina V.Navicko darbą mero poste, A.Ramanauskas teigė jį vertinantis labiau teigiamai nei neigiamai. Esą V.Navickas keletą kartų pasižymėjo kontroversišku elgesiu svarstant tam tikrus klausimus miesto taryboje. "Bet nemanau, kad jis yra tas, kuris norėjo pasipelnyti iš viso to reikalo", – pridūrė A.Ramanauskas.

Miestas – kaip "uabas"

Kur kas griežčiau V.Navicką vertina opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos seniūnas Gediminas Rudžionis. Anot jo, meras miestui vadovauja taip, lyg tai būtų jo nuosava įmonė.

"Koks ten jo valdymo stilius? Su tarybos nariais elgėsi kaip "uabo" savininkas su savo pasamdytais darbuotojais. Nurodinėjo, kas, ką ir apie ką turi kalbėti. Gal čia jau įpročiai, susiformavęs charakteris. Buvo juk kelių inspektorius, o paskui verslu vertėsi. Ten, matyt, irgi komandavo", – "Vilniaus dienai" sakė G.Rudžionis.

"Vieni sako, kad labai gražus, kiti – kad labai bjaurus. Aš negaliu taip, – nusijuokė pašnekovas. – Jis visą laiką tarybos narių pasisakymus, ypač tuos, kurie jam nepatinka, pertraukia. Komentuoja, mokytojauja, nurodinėja."

Opozicijos atstovas sostinės merą apibūdino kaip egocentrišką ir į susireikšminimą linkusią asmenybę. "Jis padarė viską, kad politikoje neišliktų", – reziumavo G.Rudžionis.

"Jis smarkiai pasikeitė"

Iš koalicijos partnerių lūpų aidi kiek diplomatiškesni mero vertinimai. Štai socialdemokratas Juras Požela mano, kad dėl antipatijos, kurią V.Navickui jaučia kai kurie tarybos nariai ir dalis visuomenės, gali būti kalti milijonus V.Navickui sukrovusio statybų verslo įpročiai.

"Jis buvo politikoje nežinomas verslininkas. Buvo patirtis versle, bet jokios patirties, deja, politikoje. Aišku, tai buvo justi pačioje pradžioje. Manau, kad jis smarkiai pasikeitė. Sunku pasakyti, ar jis tapo pozityviu herojumi. Nepasakyčiau, bet kad šiek tiek keitėsi į gera – tai taip. Mes su meru šiaip taip rasdavome bendrą kalbą. Ir vis dar randame", – "Vilniaus dienai" teigė J.Požela.

Pasak jo, su miesto tarybos nariais meras veikiausiai elgėsi kiek santūriau nei su pavaldiniais. "Visokių esu girdėjęs kalbų", – sakė politikas.

Lygindamas V.Navicką su Tvarkos ir teisingumo partijos atstovu Juozu Imbrasu, kurį konservatorius pakeitė mero poste, J.Požela teigė matąs skirtingą merų požiūrį į žmones. "J.Imbrasas, tarkim, man pasirodė liaudiškesnis, paprastesnis. V.Navickas atrodė esantis toliau nuo paprasto žmogaus rūpesčių", – svarstė pašnekovas.

Lygina su diktatoriumi

Buvęs vicemeras, Liberalų sąjūdžio atstovas Vidmantas Martikonis merą laiko autokratu. "Privačiame versle tai galbūt ir pasiteisina. Jo autokratiška valdymo sistema ryškiai jaučiama. Tam tikrų valdymo sugebėjimų jis turi – to negali nuneigti", – sakė V.Martikonis.

Pasak jo, V.Navickas bendraudamas nevengia riebesnių žodžių, tačiau tai esą normalus dalykas. "Kaip ir kiekvienam – ar koks keiksmažodis išsprūsta, ar kas. Bet į vadovo charakteristikas to traukti nebūtina", – šmaikštavo pašnekovas.

Pasak jo, mero postą V.Navickas užėmė dėl privačiojo verslo palaikymo, o ne dėl politinio svorio Vilniaus taryboje ar konservatorių partijoje. "Todėl ir negaliu jo vertinti gerai", – teigė V.Martikonis.

Įpėdinis patylėjo

Mero kolega, o galbūt ir jo įpėdinis TS-LKD frakcijos seniūnas Raimundas Alekna prieš žengdamas į politiką dirbo psichiatru. Tačiau V.Navicko asmenybės portreto jis nenupiešė.

"Tikrai negaliu komentuoti. Mane vieną kartą kolegos už tai kritikavo. Čia man būtų pats lengviausias klausimas. Deja, to malonumo negaliu patirti", – sakė R.Alekna.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų