Pereiti į pagrindinį turinį

Vogti miškai – atgal valstybei?

2008-12-30 09:00
Vogti miškai – atgal valstybei?
Vogti miškai – atgal valstybei? / Roko Medonio nuotr. Netyčiukas: dešimtis hektarų galbūt nelegaliai privatizuotų miškų urėdai aptiko per atsitiktinumą.

Vilniaus miškų urėdijoje gali būti iki 40 hektarų nelegaliai privatizuotų miškų. Skandalingą istoriją atskleidę urėdai ir Aplinkos ministerija jau laimėjo pirmuosius teismus su galimais miškų vagimis.

Vilniaus miškų urėdas Raimondas Ribačiauskas prieš pusmetį prasidėjusią istoriją prisimena su šypsena. "Iki tada, kai apsižiūrėjome, išvis nežinojome, kad tie miškai turi savininkus. Tuos miškus žiūrėjome, saugojome, kirtome kaip valstybinius. Nė vienas savininkas neparodė, kad tas miškas privatus: nebuvo nei kirtimų, nei riboženklių", – pasakojo R.Ribačiauskas.

Pašnekovas prisiminė, kad viskas aikštėn iškilo dėl norimų užimti trijų arų valstybinio miško: žmogus stengėsi įsiteisinti namų valdą viename iš šių miškų. "Tuomet pradėjome knaisiotis", – kalbėjo R.Ribačiauskas.

Kukliu naujųjų galbūt neteisėtų savininkų šeimininkavimu jis iš dalies ir apsidžiaugė. "Jeigu būtų rastas nors vienas nelegalių statybų atvejis valstybiniame miške, šiandien su jumis kalbėtųsi kitas urėdas", – atsiduso R.Ribačiauskas.

Urėdas įtaria, kad vien Vilniaus miškų urėdijos teritorijoje buvo nelegaliai privatizuota iki 40 ha miškų. "Bet iš tų 40 ha, manyčiau, apie 16 ha bus privatizuoti teisėtai, nes jie buvo grąžinti savininkams natūra iki 2000 m. gruodžio Vyriausybės nutarimo, kai tie miškai buvo priskirti miesto miškams", – svarstė R.Ribačiauskas.

Birželį dėl šios istorijos kreiptasi į prokurorus. Daugelis bylų jau atsidūrė teismuose ir buvo išnagrinėtos. Dauguma atvejų valstybė laimėjo, tačiau sprendimai, kaip įprasta, buvo apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

"Vilniaus apygardos administraciniame teisme išnagrinėta maždaug apie 20 bylų, visos apskųstos Vyriausiajam administraciniam teismui", – "Vilniaus dienai" sakė Aplinkos ministerijos Teisės taikymo skyriaus vyriausioji specialistė Lina Mikuckienė. Pasak jos, pralaimėtos vos kelios bylos.

Bylinėjamasi dėl 93 Vilniaus miškų urėdijoje esančių sklypų. Jei baigus bylinėtis bus nustatyta, kad miškai privatizuoti neteisėtai, jie gali būti atimti iš dabartinių savininkų.

Ministerijos duomenimis, galbūt neteisėtai miškai privatizuoti 2002–2007 m. Miškai iš valstybinių privačiais paversti Vilniaus apskrities viršininkų įsakymais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų