Pereiti į pagrindinį turinį

Ypatingą skaičių žyminčiame skambutyje BPC – išsigandusi senolė: pasiklydau šabakštynuose

2024-08-21 13:16 diena.lt inf.

20-ties metų sukaktį netrukus minėsiantis Bendrasis pagalbos centras (BPC) per savo veiklos laikotarpį sulaukė 50-ties milijonų pagalbos skambučių.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

„Nors sulaukiama ir trukdančių ar netikslinių skambučių, tačiau vis dėlto didžioji jų dalis – tai tie atvejai, kai žmonėms iš tikrųjų reikia pagalbos. Ne išimtis buvo ir penkiasdešimties milijonų ribą pasiekęs skambutis, kai skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112 paskambino Vilniaus rajono Paberžės seniūnijoje esančiuose soduose vasarojanti vilnietė“, – rašoma BPC pranešime.

Garbaus amžiaus moters skambutis buvo užregistruotas rugpjūčio 14-osios vakarą, 19.03 val.

Kaip sakė 79-uosius metus einanti pranešėja, ji tą dieną grybavo netoliese sodų esančiame miške, tačiau nuklydo į kažkokius šabakštynus ir pasiklydo. Penkias valandas praklaidžiojusi menkai pažįstamoje vietovėje, pavargusi ir netekusi vilties ji kreipėsi į Bendrąjį pagalbos centrą prašydama pagalbos.

Į skambutį atsiliepusi Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus operatorė matė moters telefono perduodamus vietos nustatymo duomenis, rodančius, kad ji yra Vyžulionių miške. Paprašiusi pranešėjos likti vietoje, ji sujungė ją su policija, kuri pažadėjo netrukus atsiųsti ekipažą.

Į pagalbą atskubėję policininkai su tarnybiniu šunimi greitai rado miške pasiklydusią senjorę. Įsitikinę, kad jai nieko blogo nenutiko ir greitoji medicinos pagalba nebūtina, parvežė moterį iki pat jos kolektyvinio sodo.

Tą patį vakarą, 21.02 val., Bendrasis pagalbos centras sulaukė dar vieno moters skambučio. Šį kartą ji labai norėjo padėkoti Bendrojo pagalbos centro operatorei ir policininkams Tomui bei Edgarui, kurie, padedami tarnybinio šuns, rado ją tarp pelkių ir brūzgynų.

Būčiau pražuvusi, jei ne jūs.

„Aš nerandu žodžių, kaip galėčiau padėkoti, – sakė vis dar labai susijaudinusi moteris. – Būčiau pražuvusi, jei ne jūs.“

Pasak BPC, reikėtų atkreipti dėmesį, kad pasiklydusiai moteriai labai padėjo ir jos išmanusis telefonas. Tokie įrenginiai, jei jie turi „Android“ arba „iOS“ operacinę sistemą, geba patys nusistatyti savo buvimo vietą ir, skambinant numeriu 112, atsiunčia savo koordinates į Bendrąjį pagalbos centrą.

Taip buvo ir šį kartą – gauti duomenys buvo nepaprastai tikslūs, vos su 1 metro paklaida, todėl paieškos laukas labai sumažėjo. Taigi, visiems į mišką susiruošusiems žmonėms būtų pravartu turėti išmanųjį telefoną. Tik, žinoma, dar reikėtų nepamiršti jo gerai įkrauti.

Bendrasis pagalbos centras pagalbos skambučius pradėjo administruoti nuo 2004 metų rugsėjo 1 dienos. Iš pradžių buvo vykdomas pilotinis projektas Vilniaus mieste ir dalyje Vilniaus rajono, vėliau įkurti kiti regioniniai padaliniai, o nuo 2013 metų liepos Bendrasis pagalbos centras vykdo veiklą visoje Lietuvos teritorijoje.

Per šį laikotarpį Vilniaus skyrius sulaukė beveik 25 mln., o Klaipėdos – daugiau nei 17,5 mln. skambučių. Likusieji 7,5 mln. skambučių dar iki 2015 metų buvo užregistruoti dabar jau panaikintame Šiaulių skyriuje ir Alytaus skyriuje, kuris reorganizuotas į Pajėgų valdymo skyrių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų