Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliakalnyje virsta medžiai

2009-02-18 09:00
Žaliakalnyje virsta medžiai
Žaliakalnyje virsta medžiai / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Pjauna: šiuo metu mieste aktyviai darbuojasi trys šakas genėjančios ir avarinės būklės medžius pjaunančios brigados.

Žaliakalnyje intensyviai genėjami ir pjaunami medžiai. Tai nepatinka kai kuriems gyventojams. Jie įtaria, kad kai kurios žaliosios erdvės naikinamos be rimtos priežasties.

"Žinau, kad liepa buvo sveika, bet jie ją nupjovė net neturėdami leidimo", – piktinosi Žaliakalnyje gyvenantis Česlovas Paplauskas.

Vyras išgyvena dėl prieš keletą savaičių nupjauto medžio ties Telšių ir Raseinių gatvių kampu. Jis neatmeta versijos, kad medis pašalintas dėl šalia sklypą turinčio Centro seniūnijos seniūno Vytauto Pauliuko užgaidos.

Žaliakalnio seniūnijoje želdinius prižiūrintis seniūnijos specialistas Justinas Gelažius sakė suprantantis gyventojų nepasitenkinimą, bet teigė, kad pusšimtį metų stovėjusi liepa galėjo bet kada nuvirsti. Pasak jo, poros metrų aukštyje medžio kamienas buvo ištrūnijęs.

Mieste medžius genėjanti ir pjaunanti bendrovė "Irgita" pagal naująją tvarką avarinės būklės medžius gali pjauti ir be leidimo, bet apie atliktą darbą per penkias dienas turi pranešti Kauno miesto savivaldybei.

Šiuo metu Žaliakalnyje medžiai ir šakos krenta itin dažnai. Intensyviai vyksta genėjimo ir pjovimo darbai. Tinkamomis oro sąlygomis visą dieną pluša trys bendrovės brigados. Per dieną viena brigada gali nugenėti maždaug 20 medžių.

Šiais metais išduoti 58 leidimai medžiams pjauti, bet jų gali būti nupjauta kur kas daugiau, nes leidimas galioja metus.

Aktyviau, nei kauniečiai buvo įpratę, bendrovės "Irgita" darbuotojai medžius genėti ir juos pjauti pradėjo nuo šių metų. Įmonė vadovaujasi rudenį miesto savivaldybės patvirtinta želdinių priežiūros ateinantiems penkeriems metams programa.

"Kiekvienais metais Kaune ant automobilių nukrisdavo 5–10 medžių. Jeigu išliks numatytas finansavimas, po poros metų avarinės būklės medžių Kaune nebeliks", – aiškino "Irgitos" direktorius Robertas Mačiulis.

Įkainis už medžio nupjovimą ir išvežimą priklauso nuo medžio rūšies ir storio. Kelis dešimtmečius stovėjusio medžio nupjovimas kainuoja maždaug 200 litų.


Skaičiai

700–800 tiek kasmet Kaune išduodama leidimų medžiams genėti ir pjauti

58

tiek šiemet išduota leidimų nupjauti medžius.

200

tiek litų vidutiniškai kainuoja nupjauti vieną medį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų