Pereiti į pagrindinį turinį

Žiema įsisuko į miesto kišenę

2009-01-09 09:00
Žiema įsisuko į miesto kišenę
Žiema įsisuko į miesto kišenę / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Nauda: miestą užklupęs sniegas virsta skulptūromis.

Kaune kovai su sniegu išleisti pinigai dar tik skaičiuojami. Pirminės sumos savivaldybės atstovų nedžiugina. Per kelias dienas gali būti išleista beveik tiek, kiek anksčiau kainuodavo žiemos sezonas.

Dirba be poilsio

Nuo savaitgalio beveik be perstojo su sniegu kovojančios Kauno bendrovės trečiadienį turėjo sutelkti pajėgas naujam žiemos puolimui. Šturmas atremtas. Jam pasirengę komunalininkai į gatves išsiuntė visas pajėgas, kurios dirbo visą naktį. Per ją valytos pagrindinės miesto gatvės, Laisvės alėja, šaligatviai ir kitos pėsčiųjų zonos. Galingas traktorius nusiųstas į Sporto gatvę. Jis nuo sniego išvadavo į "Žalgirio" rungtynes atvažiavusiems krepšinio gerbėjams skirtą automobilių stovėjimo aikštelę.

Miestas neparalyžiuotas, bet jame sniego valytuvai dirbo ir šiąnakt. Be perstojo sukasi ir sniegui valyti reikalingų pinigų skaitiklis. "Nebežiūrime į darbų grafikus. Techniką siunčiame kur reikia. Gelbėjame miestą", – emocionaliai pasakojo "Kauno švaros" generalinio direktoriaus padėjėjas miesto valymo reikalams Algis Milčius.

Druska skaičiuojama tonomis

Kiek pastarosios dienos kainavo savivaldybei, kol kas niekas negali pasakyti. Suma pradės aiškėti tik tada, kai žiema atleis savo gniaužtus, sustos sniego valymo darbai.

"Dabar pinigų niekas nemoka. Situacija ekstremali, todėl stengiamės kuo greičiau dirbti. Surašome atliktus darbus, o skaičiuosime vėliau", – aiškino savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius.

Tikslių išlaidų negali pasakyti ir savivaldybei sąskaitas išrašysiančios bendrovės, bet išankstiniai skaičiavimai – įspūdingi.

Gatves valančios įmonės "Kauno švara" ir "Kelių remonto grupė" (KRG) teigia, kad nuo šeštadienio sniego valymo darbams jos išleido šimtus tūkstančių litų. Nemažą dalį šios sumos sudaro sunaudotas kuras. Vienas galingas, dviem sniegą valančiais peiliais ginkluotas "Kauno švaros" sunkvežimis, 100 km kelio praryja beveik tiek pat kuro.

Brangiai kainuos ir gatvių barstymas. Vieną kartą pabarstyti Kauno gatves reikia mažiausiai 60 t, kitaip sakant, vieno traukinio vagono druskos. Trečiadienį ant Kauno gatvių išberti du vagonai. Daugybę kartų barstytos įkalnės. "Iš Klaipėdos atsivežame vokišką švarią druską. Ji – be šiukšlių, todėl nestringa technika", – pasakojo KRG generalinio direktoriaus pavaduotojas statybai Mindaugas Norkus.

"Prieš žiemą buvome atsivežę daugiau nei tūkstantį tonų druskos. Jai prasidėjus papildomai vežėme kelis kartus. Sandėlyje dar turime apie 500 t, bet šiandien atsivežėme dar 200 t", – skaičiavo M.Norkus.

Sniegą veš tik iš centro

Iš savivaldybės administracijos direktoriaus Vyganto Gudėno rezervo fondo nuo šeštadienio Kauną kamuojančios gamtos stichijos padariniams likviduoti skirta apie 300 tūkst. litų. Iš šios sumos bus padengtos ir išlaidos, susijusios su sniego išvežimu. Sutartyje su sniego valymo konkurse dalyvavusiomis bendrovėmis šio punkto nebuvo, nes praėjusią žiemą sniego buvo labai mažai, todėl jo ir vežti nebuvo jokio reikalo.

"Per visą aną žiemą turbūt nebuvo tiek sniego, kiek iškrito per kelias dienas", – pastebėjo V.Gudėnas.

Kauno mieste numatytos trys laikinos aikštelės, į kurias sniegą gali vežti visi norintieji. "Kauno švara" vakar susikoncentravo ties valymu ir sniego beveik nevežė. Jis vežtas naktį. "Bendrovė sniegą veš tik iš miesto centro. Dieną dėl daugybės gatvėse pastatytų automobilių tai sudėtinga padaryti", – kalbėjo savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vedėjas Valius Knokneris.

Iki vakaro "Kauno švara" buvo išvežusi apie 200 kub. m sniego. KRG vežė sniegą nuo tiltų ir jų prieigų. Iš viso – apie 400 kub. m.

Išvežti1 kub. m sniego savivaldybei kainuos 28 litus. Specialistai apskaičiavo, kad išvežti visą sniegą iš Laisvės alėjos kainuotų 200 tūkst. ar daugiau litų. Todėl sniegą bus stengiamasi sustumti į kuo aukštesnes pūsnis.

Pradėjo kurti skulptūras

Kai kurie kauniečiai priešinasi, kad siegas būtų išvežtas. Jis buvo labai lauktas projekto "Sniego misterija" rengėjų. Kai "Kauno švaros" traktorius sekmadienį ėmė gramdyti Rotušės aikštę, jie puolė po traktoriaus ratais. "Vos suspėjome jį sustabdyti. Paaiškinome, ką darome, ir paprašėme, kad sniegą sustumtų tam tikrose vietose. Vairuotojai ir padarė tą nuostabų apskritimą, kuriame išliejome ledą", – pasakojo projekto vadovas Ąžuolas Gaižutis.

Kitą dieną uoliai dirbę "Kauno švaros" darbininkai ir vėl atvažiavo daryti tvarkos aikštėje. Jei ne organizatorių akylumas, valymo mašina būtų nušlavusi čiuožyklai įrengti reikalingą sniegą.

Vakar sustumdytos sniego pusnys ėmė virsti skulptūromis. Prie jų ateinančias dvi dienas plušės penki skulptoriai.


Baltos žiemos kaina

Per vieną reisą KRG Kauno gatvėse išbarsto maždaug 60–80 t druskos. Neskaičiuojant pridėtinės vertės mokesčio, vieną toną druskos bendrovė Klaipėdoje perka už 259 Lt. Todėl vieną kartą pabarstyti gatves, neskaičiuojant kuro ir darbo užmokesčio, bendrovei kainuoja maždaug po 18 tūkst. Lt.

"Kauno švaros" atstovų teigimu, nuo šeštadienio iki ketvirtadienio sniego valymo darbams išleista apie 311 tūkst. Lt.

Už išvežtą 1 kub. m sniego savivaldybė bendrovėms moka po 28 litus. Meteorologų duomenimis, Kauno mieste vakar sniego patalo storis siekė 23 cm. Jei už patvirtintus sniego išvežimo įkainius būtų sumanyta išvežti visą sniegą iš visos Kauno teritorijos, tai miestui kainuotų daugiau nei 1 mlrd. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų