Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas atmetė prašymą „Džerkinių“ gaujos bylą grąžinti prokurorui

2024-09-11 07:51

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį atmetė prašymą „Džerkinių“ nusikalstamo susivienijimo ir narkotikų kontrabandos bylą perduoti atgal prokurorui.

Prašymą posėdžio metu pateikė vienas iš kaltinamųjų gynėjų Vytautas Sirvydis.

„Teikiau prašymą teismui perduoti (...) baudžiamąją bylą kartu su kaltinamuoju aktu prokurorui, dėl to, kad toks kaltinamasis aktas, mano manymu, neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso keliamų reikalavimų“, – BNS sakė V. Sirvydis.

„Šitų trūkumų kaltinamojo akto neįmanoma ištaisyti teisme“, – pridūrė jis.

Advokato teigimu, kaltinamasis aktas „yra visiškai neaiškus ir nuo jo gintis neįmanoma“.

„Kaltinamajame akte nurodoma visa eilė asmenų, ne šiaip nurodoma, bet nurodoma vardais pavardėmis, nurodomas jų esą dalyvavimas (...), nors daugiau apie tų asmenų poziciją, kokie procesai jų atžvilgiu vyksta, kaip jie pasibaigė ar nepasibaigė, mes tokių žinių neturime“, – sakė V. Sirvydis.

Advokatui taip pat kliuvo kriminalinės žvalgybos veiksmų pagrindų neatskleidimas.

„Yra kažkokia vadinamoji šifruoto susirašinėjimo platforma „Sky CC“, kuria esą ir komunikavo bylos kaltinamieji, tai nei šios sistemos pasiklausymo, fiksavimo, kaupimo, rinkimo pagrindai nėra nustatyti, nenustatyta, kas dešifravo, kaip dešifravo, pagrindinis momentas yra toks, kad jei vyko kažkokia byla prieš kažkokius kitus asmenis, kurie įvardinti kaip „X“, mes neturime jokių duomenų, kad kriminalinė žvalgyba būtų sankcionuota būtent šių asmenų atžvilgiu, kiek tai liečia „Sky CC“, – pasakojo V. Sirvydis.

Anot jo, kitose Europos Sąjungos valstybėse jau pasitaikė atvejų, kai bylose „Sky CC“ programėlės medžiaga nebuvo pripažinta leistinu įrodymu.

V. Sirvydis taip pat prašė kreiptis į kitų valstybių institucijas dėl ten vykstančių procesų, susijusių su tarptautiniu nusikalstamu tinklu.

Bet to, anot advokato, kaltinamajame akte trys asmenys yra nurodyti kaip ieškomi, bet šiuo metu jie nėra ieškomi – asmenys yra Lietuvoje ir, kiek žinoma gynėjui, nebūtinai yra suimti.

„Kodėl jie nėra teisiami šioje byloje taip pat nesuprantama. Jeigu jų bylas bus bandoma sujungti su šia nagrinėjama byla, žinoma, procesas nuo to tiktai praloš, trukmės požiūriu tai tik ilgins proceso trukmę“, – dėstė V. Sirvydis.

Šiam prašymui pritarė visi kaltinamieji ir jų gynėjai, tuo metu posėdyje nuotoliu dalyvavę prokurorai Zdislavas Tulševskis ir Aida Japertienė ragino jo netenkinti.

„Teisėjų kolegija (...) nutarė prašymą atmesti“, – po pasitarimo paskelbė kolegijai pirmininkaujanti teisėja Ugnė Gailiūnienė.

Kolegijos nuomone, kaltinamojo akto trūkumus, kuriuos įžvelgė advokatas, galima ištaisyti teisme, tad perduoti bylos prokurorui nereikia.

Anot U. Gailiūnienės, proceso metu niekas nekliudo į apklausas iškviesti papildomus asmenis, sujungti kelias bylas.

„Taip pat lygiagrečiai ar teismas, ar prokuroras gali prašyti kitų užsienio valstybių informacijos, kokie procesiniai sprendimai ten priimti“, – dėstė U. Gailiūnienė.

Atmetus prašymą, posėdžio metu prokuroras Z. Tulševskis pagarsino kaltinamąjį aktą.

„Džerkinių“ gaujos baudžiamoji byla teismui perduota gegužės viduryje. Joje dalyvavimu ginkluotame tarptautiniame nusikalstamame susivienijime, stambios narkotikų kontrabandos organizavimu kaltinami 16 asmenų.

Iš jų 12 kaltinami dalyvavimu nusikalstamo susivienijimo veikloje, trys identifikuoti kaip susivienijimo organizatoriai.

Už šiuos nusikaltimus grupuotės lyderiams gresia nuo 10 iki 20 metų kalėjimo arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Vykdant ikiteisminį tyrimą, tarptautinės operacijos metu 2022-ųjų lapkritį įvairiose šalyse buvo sulaikyti 44 asmenys – pagrindiniai tarptautinio nusikalstamo tinklo organizatoriai ir aktyviausi nariai, 13 iš jų – Lietuvos piliečiai.

Taip pat sulaikyta per 13 tonų įvairių narkotinių medžiagų, jų didmeninė kaina juodojoje rinkoje siekia iki 40 mln. eurų.

Rugsėjo 25 ir 26 dienomis numatytos liudininkų apklausos, parodymus, jei tą panorės padaryti anksčiau, duos kaltinamieji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų