Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniaus apygardos teismas atmetė A. G. Astrauskaitės skundą dėl penkių dienų arešto

2024-08-06 06:46

Vilniaus apygardos teismas atmetė riaušių byloje teisiamos Astros Genovaitės Astrauskaitės skundą dėl jai skirto penkių dieno arešto.

L. Balandžio / BNS nuotr.

A. G. Astrauskaitė ir jos advokatas Erikas Rugienius skundė Vilniaus miesto apylinkės teismo birželio 20 dienos nutartį.

Areštas kaltinamajai buvo skirtas dėl to, kad riaušių byloje ji nesilaikė teismų posėdžio tvarkos, dažnai neprašyta replikuodavo.

Pasak A. G. Astrauskaitės ir jos advokato, turėdamas galimybę daug kartu pašalinti asmenis iš posėdžių salės, griežčiausią drausminamąją priemonę – areštą – skyręs apylinkės teismas pažeidė proporcingumo principą.

Skunde teigta, kad įvertinus proceso eigos specifiką A. G. Astrauskaitės elgesys negali būti prilyginamas nepaklusimui teismui, pagarbos teismui nerodymui ar polinkiui piktybiškai nesilaikyti jai nustatytų įpareigojimų.

Argumentuojama, kad pirmosios instancijos teismas iš esmės neatsižvelgė į faktinę situaciją, buvusią posėdžių metu, kaltinamosios nurodytų kitų bylos dalyvių elgesį, kuris ir lėmė jos reakcijas ir atsaką.

Vilniaus apygardos teismas su skundo autorių argumentais nesutiko ir tvirtino, kad A. G. Astrauskaitės pašalinimas iš riaušių bylos posėdžių salės nepakeitė jos elgesio.

„Kaip minėta, kaltinamoji teisiamojo 2024 metų birželio 19 dieną posėdžio metu dėl netinkamo elgesio buvo įspėta ne kartą ir atitinkamai du kartus buvo laikinai pašalinta iš teismo posėdžių salės“, – rašoma nutartyje.

Apygardos teismas konstatavo, kad areštas už teisėtų teismo nurodymų nevykdymą kaltinamajai A. G. Astrauskaitei paskirtas pagrįstai, nepažeidžiant Baudžiamojo proceso įstatymo nuostatų bei proporcingumo principo.

Kaltinamosios ir jos gynėjo skundas netenkintinas, tad skundžiama nutartis paliktina nepakeista.

Pasak Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovo, A. G. Astrauskaitė turės atlikti areštą, kai apylinkės teismas gaus apygardos teismo nutartį. Po to bus kreipiamasi į Vilniaus policiją, kad nutartis būtų įvykdoma surandant A. G. Astrauskaitę ir ją patalpinant į areštinę.

A. G. Astrauskaitė yra tarp 87 kaltinamųjų 2021 metų riaušių prie Seimo byloje. Joje kaltinimai daugiausia pareikšti dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką.

A. G. Astrauskaitei pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų