Atėjus vasarai vilniečiai skuba iš miesto į gamtą ar į kurortus ir miesto barai, kavinės bei restoranai ištuštėja. Lieka viena viltis – turistai.
Galėtų užsidaryti
Alaus restorano „Būsi trečias“, esančio Totorių gatvėje, savininkas Romualdas Dacius sakė, kad didžiausią naudą ir pelną vasarą teikia lauko terasa.
„Mus gelbsti lauko terasa. Jeigu ne ji, sakyčiau, gal galime ir užsidaryti. Išleisti pusę darbuotojų atostogauti, nes lieka tik dienos pietų pavalyti ateinantys klientai“, – teigė R.Dacius.
Jis tvirtino, kad savaitgaliais lankytojų sulaukia labai mažai, nebent būna blogas oras.
„Priklauso viskas nuo oro, švenčių. Jeigu ilgasis savaitgalis – viskas, lankytojų nėra, – sakė R.Dacius. – Dar vasarą mus labai gelbsti turistai. Tik jie ištraukia visą tą prekybą.“
Jis pastebėjo, kad ypač liepą pagausėja turistų, kurių dažnai būna netgi daugiau negu lietuvių klientų. Turistai ateina grupėmis ir dažniausiai išleidžia daugiau pinigų negu lietuviai.
„Jeigu mūsiškis ateina, tai truputį ko nors užkąs: duonos, salotų“, – sakė R.Dacius.
O turistai ne taip taupo. Jie užsisako brangesnių patiekalų, vyną perka buteliais. „Jie atvažiuoja ilsėtis“, – tvirtino R.Dacius.
Renginiai pelno neneša
Restorane „Būsi trečias“ organizuojami stalo žaidimų vakarai, antradieniais vyksta šachmatų turnyras „Būsi trečias“ taurei laimėti, susitinka miniatiūrų mėgėjai. Tačiau R.Dacius sakė, kad tai labiau laisvalaikio praleidimo būdas klientams nei galimybė prikviesti daugiau lankytojų ir taip užsidirbti didesnio pelno.
„Tie mūsų stalo žaidimai yra užsiėmimas jaunimui. Aš matau tą kartais dykinėjantį jaunimą ir galvoju, kur jie susirinktų? – svarstė R.Dacius. – Čia visa salė būna pilna ir visi žaidžia stalo žaidimus. Kad gertų alų daug, kad valgytų ką nors – tai nelabai. Pavyzdžiui, prie staliuko sėdi keturiese. Na, tai vienas gers arbatą, pas kitą – kava, pas trečią – sultys, pas ketvirtą gali būti mažas bokaliukas alaus. Ir visą vakarą su tuo. Negalėčiau sakyti, kad čia didžiulis pelnas iš to.“
Daug įtakos turi reklama
Nors mėsos restoranas „Meat Lovers Pub“ yra ne taip dažnai turistų lankomoje Šv. Ignoto gatvėje ir neturi vasaros terasos, restorano vadovas Ignas Nekrošius tvirtino, kad nuostolių dėl mažėjančio klientų skaičiaus nejaučia.
„Mes labai nemažai investuojame į reklamą turizmui. Visą žiemą dirbame, kad vasarą būtume kiek įmanoma daugiau matomi turistams. Tuose pačiuose nemokamuose žemėlapiuose, giduose, kad kur nors būtume. Mes į tai investuojame, bet tai užtat atsiperka vasarą“, – sakė I.Nekrošius.
Jis taip pat tvirtino, kad vasarą labai gerai turėti terasą: „Bet mes terasos neturime, todėl reklamos būdais sprendžiame problemą.“
Vis dėlto „Meat Lovers Pub“ ateityje planuoja įrengti vasaros terasą, tačiau, kaip ir daugeliui restoranų, įsikūrusių senamiestyje, tam reikia turėti nemažai leidimų bei kaimynų sutikimų.
„Na, šiais metais mes jos jau nepadarysime, – sakė I.Nekrošius. – Planuojame gal kitais metais padaryti, jei pavyktų. Situacija keičiasi kieme, žmonės keičiasi, vieni atsikrausto, kiti išsikrausto. Gal susitarsime, nes mums riekia nemažai sutikimų gauti, kas senamiestyje yra beveik neįmanoma, jeigu didesnis kiemas.“
Naujausi komentarai