Pereiti į pagrindinį turinį

L.Pociūnienė įsitikinusi, kad jos vyro žūtis nebuvo atsitiktinė

2011-08-23 18:08 diena.lt inf.
Antradienį Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje, vyko Lietuvos pareigūno žūties metinių minėjimas, į kurį susirinko apie 100 žmonių.

Minint Baltarusijoje mįslingai žuvusio Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko Vytauto Pociūno penktąsias mirties metines jo žmona teigia esanti labiau nei bet kada įsitikinusi, kad ši tragedija nebebus laikoma nelaimingu atsitikimu.

Antradienį Vilniuje, Simono Daukanto aikštėje, vyko Lietuvos pareigūno žūties metinių minėjimas, į kurį susirinko apie 100 žmonių.

"Kai ta versija (nelaimingo atsitikimo) subyrėjo, prasidėjo vėl visokių insinuacijų. Dabar labiau negu bet kada iki šiol esu įsitikinusi, kad nelaimingo atsitikimo versija jau yra praeitis. (...) Negaliu atskleisti detalių, bet tikrai yra detalių, kurios mane įtikino", - žurnalistams sakė minėjime dalyvavusi Liudvika Pociūnienė.

Žingsniu į priekį ji pavadino bylos perkvalifikavimą iš nelaimingo atsitikimo į nužudymą ir pabrėžė, jog norėtų, kad VSD "iš tikrųjų rimtai įsijungtų į tyrimą, nes jie daug ką gali, jeigu imtųsi".

"Manau, kad anksčiau ar vėliau - laikas veikia bylos naudai - vistiek paaiškės. Galbūt reikės dar kantrybės laukti, kantrybės dirbti, bet tikiuosi, kad viskas išaiškės", - sakė L.Pociūnienė.
S.Daukanto aikštėje buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas apgailestavo, kad iš VSD pusės "savo laiku nebuvo padaryta, kas galėjo būto padaryta".

"Bylos tyrimas, mano galva, pradžioje nepasuko ta linkme, kuria turėjo pasukti, kai yra tiriamos visos versijos išsamiai. Tiktai gavus detalius atsakymus ,būtų galima daryti tokias išvadas, kurios iš anksto buvo padarytos. Nes perkvalifikuota byla buvo prieš pusantrų metų ir šiuo atveju galima kalbėti apie nužudymo tyrimą tik prieš pusantrų metų", - teigė jis.
Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priklausantis politikas vylėsi, kad apie šią bylą bus galima gauti duomenų iš Baltarusijos, kai šioje šalyje įvyks demokratinės permainos.

"Su dabartine Baltarusijos valdžia netikiu, kad gausime atsakymus. Aš turiu galvoje, jei Baltarusijoje įvyks demokratinės permainos, tokiu atveju atsakymai gali būti gauti. Anksčiau - abejoju", - kalbėjo A.Anušauskas.

Vertindamas VSD vaidmenį tiriant V.Pociūno žūtį jis pabrėžė, kad pastaraisiais metais departamente įvyko daug permainų, buvo atleisti buvę jo vadovai ir pasikeitė požiūris į žmones.

"Manyčiau, kad departamentas dabar veikia pagal įstatymus. Nepamirškime, kad iš jo atėmėme teisėsaugos funkciją - ikiteisminio tyrimo dabar neatlieka, vykdo žvalgybos ir kontržvalgybos veiklą", - sakė NSGK pirmininkas.

Tačiau jis pripažino, kad VSD elgesys, kai nenorima pripažinti, jog V.Pociūno žūtis turi būti siejama su tarnyba departamente, yra vertintinas dviprasmiškai.

"Aš manyčiau, kad departamentas tokiu atveju tikrai gali duoti pakankamai aiškius, vienareikšmius atsakymus. Juo labiau, kad mūsų pareigūnai, ne vienas, ne du ir ne keliolika dirbo ir dirba užsienio valstybėse, diplomatinėse atstovybėse. Jie vykdo tam tikras funkcijas, diplomatinių atstovybių apsaugos ir kitas funkcijas, kurios deleguojamos jiems. Šiuo atveju jos susijusios su saugumo užtikrinimu, taip, kad (jie) dirba tiesioginį darbą", - teigė A.Anušauskas.

V.Pociūnas mirė 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį, iškritęs iš devinto aukšto viešbutyje Breste. Generalinė prokuratūra dukart buvo pripažinusi, kad ši mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau teismo nurodymu ikiteisminis tyrimas vėl atnaujintas. Dabar tarp kitų versijų tiriama ir nužudymo versija.

Dėl šio įvykio Seime buvo atliktas VSD veiklos parlamentinis tyrimas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų