Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslininkai sukūrė viščiukus aligatoriaus nosimis

2011-08-18 13:42 diena.lt inf.
Mokslininkai atgal atsuko 65 mln. evoliucijos metų, pakeitę vištos DNR taip, kad embrionams vystytųsi ne snapai, o į aligatoriaus panašios nosys.

Mokslininkai atgal atsuko 65 mln. evoliucijos metų, pakeitę vištos DNR taip, kad embrionams vystytųsi ne snapai, o į aligatoriaus panašios nosys.

Kaip ir aligatoriai, vištos ir kiti paukščiai, manoma, kilo iš dinozaurų. Tačiau ankstyvoje viščiukų embrionų vystymosi stadijoje mokslininkai, pakeisdami DNR, geba ištrinti evoliucijos padarytą progresą ir suteikti paukščiukams prieš milijonus metų prarastas savybes, žurnalą „NewScientist“ cituoja „The Daily Telegraph“.

Dėl etinėmis normomis pagrįstų taisyklių tokiems viščiukams neleidžiama išsiristi, tačiau evoliucijos biologas Arhatas Abzhanovas iš Harvardo universiteto teigia besitikintis vieną dieną savo darbą pabaigti viščiukus paversdamas Maniraptora grupės dinozaurais, kurie laikomi 10 tūkst. paukščių rūšių protėviais.

Gebėjimas atgal atsukti evoliuciją neva taip pat sukuria perspektyvą, kad ateityje šį procesą būtų galima pagreitinti ir sukurti rūšis, kurios geriau prisitaikys prie besikeičiančio planetos klimato.

Mokslininkai įsitikinę, kad dabartiniai paukščiai į nasrus panašias „nosis“ prarado Kreidos periodu ir vietoje jų išsivystė snapai - vienas iš požymių, skiriantis sparnuočius nuo tokių jų giminaičių kaip aligatoriai.

Tačiau A. Abzhanovas, pakeisdamas viščiukų DNR taip, kad genų seka supanašėtų su aligatoriaus, pajėgė pakreipti embrionų vystymąsi.

Embrionų vystymąsi valdo signalinės molekulės, kurios „įjungia“ tam tikrus genus, kontroliuojančius galūnių, organų ir kitų struktūrų vystymąsi.

Panaudojęs signalines molekules slopinančius baltymus, A. Abzhanovas sustabdė snapų formavimąsi, o atskiros molekulės galvos šonuose liko laisvos formuotis į aligatoriškas nosis.

„Atrodo visiškai taip, kaip [šioje stadijoje] atrodo aligatoriaus nosis“, - teigė mokslininkas.
Jackas Horneris, vadovaujantis paleontologas Montanos universitete, vykdo panašų projektą, kuriame siekia sukurti „vištazaurus“ (angl. „chickenosaurus“) su uodega ir priekinėmis galūnėmis, panašiomis į dinozauro.

Tikslus genetikos supratimas, teigiama, ilgainiui galėtų sukurti galimybę išvengti ir kūdikių apsigimimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų