Pereiti į pagrindinį turinį

Kinijoje valdžia iš namų prievarta iškeldinėja žmones

Kinijoje valdžia iš namų prievarta iškeldinėja žmones
Kinijoje valdžia iš namų prievarta iškeldinėja žmones / Scanpix nuotr.

Kinijoje vietinės valdžios prievarta iš namų iškeldinami žmonės tapo tarptautiniu skandalu. Organizacija „Amnesty International“, apie tai parengusi išsamų pranešimą, perspėja – milijonams žmonių gresia būti prievarta iškeldintiems, centrinė valdžia turi tai stabdyti, kitaip įtampa visuomenėje dar didės.

„Vietos valdžia jau paskendusi skolose ir toliau nusavina bei pardavinėja žemę, sudariusi sandėrius su nekilnojamojo turto plėtotojais. Neva tai greičiausias būdas skoloms sumokėti“, – situaciją komentuoja organizacijos „Amnesty International“ tyrimų vadovė Nicola Duckwort.

Kaip praneša LRT Televizijos „Panorama“, tokiu būdu Kinijoje sprendžiami nuosavybės ginčai. Milijonai jau turėjo apleisti savo namus, kad užleistų vietą įmonėms, bendrovėms.

Per tai tapo vos ne kasdieniu reiškiniu, kai prieš kelerius metus Pekinas ėmėsi ambicingo ekonomikos skatinimo plano.

Vietos valdžia ėmėsi konfiskuoti ir pardavinėti žemę, kad surinktų lėšų infrastruktūros projektams, statyboms skolinosi beatodairiškai, tikėdamasi mokėti skolas už parduotą žemę gautais pinigais. Dabar vietos valdžios skolos siekia gerokai daugiau negu pusantro trilijono skaičiuojant doleriais, o centrinė valdžia ir toliau verčia siekti ūkio augimo – nesvarbu kaip.

Kaip praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba, statybų plėtotojai samdo netgi galvažudžius, kad šie įbaugintų žmones. Devyni žmonės, bandę pasipriešinti žuvo, iš vienos motinos buvo atimtas kūdikis ir gražintas tik tuomet, kai šeima pasirašė sutikimą išsikelti. Keli pasipriešinusieji atsidūrė kalėjimuose.

Organizacija „Amnesty International“ kreipėsi į centrinę Kinijos vadovybę, kad ši stabdytų prievartinius iškeldinimus ir įtartinus sandėrius. Bet ši nieko neatsakė, nors centrinei valdžiai ne paslaptis provincijoje didėjanti įtampa dėl priverstinių iškeldinimų.

Formali didžiosios dalies žemės savininkė Kinijoje yra valdžia, be to, ji gali konfiskuoti nuosavybę – neva visuomenės labui. Kompensacijos yra mokamos, bet toli gražu ne visada ir ne visuomet teisingos – dėl milžiniškos korupcijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų