Pereiti į pagrindinį turinį

Pirmasis Rusijos prezidentas jo dukters akimis

2011-05-16 17:07
Pirmasis Rusijos prezidentas jo dukters akimis
Pirmasis Rusijos prezidentas jo dukters akimis

Buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino dukra pirmą kartą prabilo apie tėvą, jo bėdas, ypač dėl alkoholio. Moteris įsitikinusi, kad tai nulėmė didžiulis spaudimas, kurį patyrė Rusijos vadovas, rašo savaitraštis "The Sunday Times".

Kalta įtampa

Jaunesnioji B.Jelcino dukra Tatjana Jumaševa, kuri ketverius metus dirbo jo padėjėja, tikina, kad girtavimas buvo tėvo "apsauginis vožtuvas", bet vaizduoti jį neadekvačiu girtuokliu, kaip tai dažnai daryta Vakaruose, yra klaidinga.

"Taip, buvo bėdų dėl alkoholio, bet manau, kad mano tėvas gėrė dėl didžiulės įtampos, – pasakojo ji savo pirmame interviu užsienio žiniasklaidai. – Nė viena kita šalis neišgyveno tokių esminių pokyčių per tokį trumpą laiką kaip Rusija, kai ją valdė B.Jelcinas."

"Daugelis Vakaruose pašiepė B.Jelciną, kuriam esą girtuokliauti buvo gyvenimo būdas. Tai visiška netiesa", – pridūrė ji.

Artimiausias žmogus

Dabar 50-metė T.Jumaševa tapo B.Jelcino komandos nare per 1996-ųjų Rusijos prezidento rinkimus ir padėjo jam laimėti. Iki pat 2000 m., kai B.Jelcinas perdavė valdžią Vladimirui Putinui, ji buvo artimiausia jo padėjėja ir įtakingiausia moteris Rusijoje. Su tuomečiu prezidento administracijos vadovu Valentinu Jumaševu (vėliau jie susituokė) ji padėjo V.Putinui perimti valdžią, bet nuo to laiko nesikišo į politiką.

Dabar T.Jumaševa vadovauja B.Jelcino fondui, kuris yra labdaros organizacija.

"Mes, o ypač mano mama, labai pergyvenome dėl tokių incidentų, – moteris prisiminė, kaip 1994 m. neblaivus B.Jelcinas per vizitą Berlyne paėmė iš dirigento lazdelę ir pats ėmė vadovauti orkestrui. – Būtų geriau, kad to nebūtų neįvykę, nors mes ir galėjome suprasti jį iš žmogiškosios pusės."

"Jis jautė didžiulį įtampą dėl milžiniškos atsakomybės, kuri užgulė jo pečius, ir dėl politinės padėties šalyje, t. y. didžiulio pasipriešinimo reformoms. Dažnai stebėjausi, kaip galima susidoroti su tokia įtampa. Tai buvo baisu. Todėl kartais alkoholis tikriausiai būdavo vienintelis būdas įtampai numalšinti, tarsi apsauginis vožtuvas", – pasakojo pirmojo Rusijos prezidento dukra, kuri iki šiol palaiko artimus ryšius su Rusijos turtuoliais ir politikais.

Buvo "metęs gerti"?

Ji pripažino, kad 1994 m. B.Jelcinas, kuris prieš trejus metus mirė būdamas 76-erių, nesugebėjo išlipti iš lėktuvo, nes patyrė širdies smūgį. Nors sklandė gandai, jog jis buvo per girtas, kad susitiktų su airių delegacija, kuri laukė prie lėktuvo.

1996 m. B.Jelcinui buvo atlikta širdies operacija ir nuo to laiko jis esą nėra išgėręs daugiau nei taurę vyno, tvirtino T.Jumaševa. Ji taip pat paneigė neseniai paviešintą žinią, esą B.Jelcinas, su vizitu viešėdamas Vašingtone, vieną naktį buvo rastas vilkintis tik apatiniais ir ieškantis, kur nusipirkti picos.

Trijų vaikų motinai T.Jumaševai gaila, kad Vakarai nesuprato, kokia kebli buvo jos tėvo valdomos Rusijos padėtis: "Ekonomika buvo visiškai sunaikinta. Visas valstybės institucijas reikėjo atkurti iš pagrindų. Žmonės vis dar gyveno komunistiniais idealais. Iš pradžių žmonės buvo nusiteikę optimistiškai, manė, kad netrukus gyvensime kaip Vakarų šalyse – turtingai, laisvai ir demokratiškai. Bet reformos buvo gerokai skaudesnės, nei buvo galima tikėtis."

Išvengė pilietinio karo

Jos teigimu, B.Jelcinui nebuvo kito pasirinkimo, tik privatizacija, kuri sukėlė pasipiktinimą šalyje ir milijonieriais pavertė nedidelę verslininkų grupę.

"Valstybė neturėjo pinigų, naftos kainos buvo mažos. Iš kur turėjome imti pinigų?" – klausė T.Jumaševa. Ji taip pat gynė tėvo sprendimą 1993 m. tankais atakuoti jam nepaklususį Rusijos parlamentą, nes tiek komunistai, tiek demokratai buvo pasirengę imtis ginklų, o B.Jelcinas parodė jėgą ir išvengė pilietinio karo.

Tai buvo toks pat sunkus sprendimas, kaip ir pradėti Pirmąjį Čečėnijos karą, tikino T.Jumaševa, bet pridūrė, kad tėvas niekada nesigailėjo valdžią perdavęs V.Putinui. "Jį sužavėjo stiprus charakteris, vadybos įgūdžiai, jo pranešimų ir požiūrio kokybė bei atsakomybės jausmas", – apie B.Jelcino požiūrį į V.Putiną pasakojo Rusijoje įtakingiausia laikyta moteris.

Tiesa, T.Jumaševa pabrėžė, kad tėvas nesutiko su kai kuriais įpėdinio sprendimais – grąžinti sovietinį himną, panaikinti vietos lyderių rinkimus ir suvaržyti žiniasklaidą.

"B.Jelcinas turėtų įeiti į istoriją kaip pirmas prezidentas, kuris pradėjo visiškai naują Rusijos kursą", – tikino moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų