Pereiti į pagrindinį turinį

Socialdemokratai nepritars siūlomiems prabangos mokesčiams

2011-12-17 20:58
Socialdemokratai nepritars siūlomiems prabangos mokesčiams
Socialdemokratai nepritars siūlomiems prabangos mokesčiams / Shutterstock nuotr.

Opoziciniai socialdemokratai teigia pritariantys nekilnojamojo turto apmokestinimui ir prabangos mokesčiams, tačiau siūlo šių projektų svarstymą nukelti į Seimo pavasario sesiją.

Tokią poziciją socialdemokratai išdėstė partijos tarybos šeštadienį priimtoje rezoliucijoje. Nors LSDP partijos pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis savo parašu buvo parėmęs Seime šiuo metu registruotus valdančiųjų konservatorių inicijuotus prabangos mokesčių projektus.

Kaip BNS šeštadienį sakė LSDP vadovas Algirdas Butkevičius, šiuo metu valdančiųjų inicijuoti prabangos ir brangaus nekilnojamojo turto mokesčių projektai „paruošti neatsakingai, neapgalvoti, sukeltų bereikalingas diskusijas, kiltų daug neaiškumų dėl mokesčių administravimo, turto vertės apskaičiavimo“.

Anot A.Butkevičiaus, jo pavaduotojas partijoje parlamentaras Vytenis Andriukaitis parašą po minėtais projektais buvo padėjęs nepasitaręs su partijos kolegomis, neįsigilinęs į siūlomus projektus. Po diskusijų partijoje nuspręsta projektams nepritarti, iki pavasario parengti savus projektus.

„Mes pritariame nekilnojamojo turto ir prabangos mokesčiams, tačiau jie turi būti gerokai patobulinti ir Seimą pasiekti pavasario sesijoje“, - sakė A.Butkevičius.

Seime yra užregistruotas V.Matuzo vadovaujamos darbo grupės pasiūlymas apmokestinti brangų nekilnojamąjį turtą, gyventojų gaunamas palūkanas už vertybinius popierius, žmonių suteiktas paskolas ir bankuose laikomus indėlius, taip pat jachtas, lėktuvus, naujus galingus automobilius. Tikimasi, kad tokiu būdu į valstybės biudžetą papildomai būtų surinkta iki 100 mln. litų.

V.Matuzo teigimu, prabangos mokesčiais siekiama apmokestinti skirtumą, kuri viršytų nustatytą ribą.

Didesnės nei 1 mln. litų vertės nekilnojamąjį turtą siūloma apmokestinti 1 proc. mokesčiu, didesnės nei 200 litų per metus palūkanos už vertybinius popierius, bankuose laikomus indėlius ir suteiktas paskolas - 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. Be to, siūlyta apmokestinti galingesnius nei 150 kilovatų galios per pastaruosius 10 metų registruotus automobilius, didesnės nei 50 kilovatų galios motociklus, taip pat jachtas ir lėktuvus.

Mėnesio mokestis už automobilius būtų po 0,5 lito už 1 kilovatą. Burinėms jachtoms būtų taikomas 30 litų mėnesio mokestis už jos ilgio metrą, jei ilgis viršija 10 metrų ir jei ji nėra skirta komercinei veiklai. Orlaiviams, išskyrus oro balionus, siūlomas 0,3 lito už vieną maksimalios kilimo masės kilogramą mokestis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų